Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.03.2016 23:41:55

30. března: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu dále rostly a jejich hlavní indexy vystoupily na nová letošní maxima. Wall Street druhý den po sobě podporovalo vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, která naznačila pomalejší postup při utahování měnové politiky v tomto roce.

Dow posílil o 0,47 % na 17 716,66 bodu, širší S&P 500 přidal 0,44 % na 2 063,95 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,47 % na 4 869,29 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,88 % na 13,56 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 1,821 %.

V plusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejlepší výkon podaly energetické odvětví, technologický sektor a odvětví základních materiálů. Pod nulou skončil sektor zdravotní péče.

Americké akcie (30. března 2016)
Americké akcie (30. března 2016)Zdroj: Google

Yellenová v úterý večer řekla, že Fed bude kvůli rizikům v globální ekonomice postupovat v dalším zvyšování úrokových sazeb opatrně. Pro trh byla slova signálem pomalejšího zvyšování úroků.

"Vývoj v zahraničí naznačuje, že splnění našich cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace bude vyžadovat poněkud mírnější pohyb sazby na federální fondy, než se předpokládalo v prosinci," uvedla Yellenová. "Vzhledem k rizikům pro další výhled považuji za vhodné, abychom v úpravách měnové politiky postupovali opatrně," citovala guvernérku centrální banky USA agentura Reuters.

Ve středu se na Wall Street dařilo pojišťovnám poté, co soud vyhověl odvolání největšího amerického pojišťovacího ústavu MetLife (+5,35 %) proti tomu, že jej vláda označila za "systémově důležitou" finanční instituci, podrobenou zvýšenému dohledu.

Zhruba procento připsaly akcie konglomerátu General Electric (+1,11 %), který se s bankou State Street (+0,64 %) dohodl na prodeji své divize správy aktiv za zhruba 485 milionů dolarů. GE již delší dobu systematicky rozprodává své aktivity ve finančním odvětví, aby se mohla plně soustředit na své jádrové aktivity v oblasti průmyslu. Skupina loni v dubnu oznámila, že razantně zeštíhlí divizi finančních služeb GE Capital. Dohodla se už na prodejích americké úvěrové divize Sponsor Finance, části divize leasingu aut GE Capital Fleet Services a japonské leasingové divize. Divize GE Asset Management spravovala k polovině loňského roku aktiva v hodnotě 115 miliard dolarů.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Americký výrobce letadel Boeing zruší do poloviny letošního roku zhruba 4 000 pracovních míst v divizi komerčních letadel, tedy přibližně 2,5 % své celkové pracovní síly. S odvoláním na mluvčího firmy o tom ve středu informovala agentura Reuters. Podnik tak chce omezit náklady.
  • Soukromý sektor v USA vytvořil v březnu podle dat agentury ADP více pracovních míst, než se čekalo. V sektoru přibylo 200 tisíc míst, čekalo se 194 tisíc po předchozích 205 tisících (revidováno z 214 tisíc). Za březnovým růstem zaměstnanosti stála především silná tvorba pracovních míst ve stavebním, maloobchodním a dopravním sektoru. Údaje naznačují, že situace na americkém trhu práce zůstává příznivá navzdory obavám ze zpomalování hospodářského růstu.
  • Pokud data z trhu práce USA ukáží na další pokles míry nezaměstnanosti a navracení lidí do zaměstnání, měl by to být dostatečný argument pro další zvýšení úrokových sazebV rozhovoru pro televizi CNBC to ve středu řekl šéf chicagské pobočky Fedu Charles Evans, který ale letos není hlasujícím členem měnového výboru Fedu. Série dat z trhu práce za březen vyjde již tento pátek.
  • Osm měsíců od uvedení na trh aktivně používá nejnovější operační systém Windows 10 společnosti Microsoft zhruba 270 milionů uživatelů. Firma to oznámila při středečním zahájení výročního shromáždění svých vývojářů v San Francisku. Windows 10 jsou od svého debutu na konci loňského července nejrychleji přijímanou verzí operačního systému Windows.
  • Americký soud ve středu vyhověl největší americké životní pojišťovně MetLife a zbavil ji vládní nálepky systémově důležité finanční instituce. Takové organizace podléhají přísnějšímu dohledu a regulaci. Proti rozhodnutí soudu ve Washingtonu se může vláda odvolat. Verdikt je prvním krokem k odpovědi na otázku, zda vláda může za systémově důležité pro finanční systém označovat i nebankovní instituce.
  • Americká banka State Street koupí za zhruba 485 milionů dolarů divizi správy aktiv konglomerátu General Electric. Transakce by měla být dokončena ve druhém nebo třetím čtvrtletí. Divize GE Asset Management spravovala k polovině loňského roku aktiva v hodnotě 115 miliard dolarů. State Street nyní obhospodařuje aktiva v hodnotě dvou bilionů dolarů.
  • Cowen & Co. zvyšuje doporučení na akcie Applu na "outperform" z "market perform", cílovou cenu titulu zvyšuje na 135 ze 125 USD.
  • Wunderlich Securities zvyšuje cílovou cenu akcií Harley-Davidson z 44 na 52 USD.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Erste Group Bank, Komerční banka a VIG: Kompletní přehled investičních doporučeníErste Group Bank, Komerční banka a VIG: Kompletní přehled investičních doporučení

Jaký názor mají na akcie Erste Group Bank, Komerční banky a VIG domácí a zahraniční analytici? Jaké jsou jejich dvanáctiměsíční cílové ceny a jak znějí jejich aktuální investiční doporučení? Nabízíme jejich přehled, jak jej k 29. 3. 2016 shromáždila agentura Bloomberg.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688