Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  30.03.2016 10:09:47

Pokles spotřebitelské poptávky dolehl se zpožděním i na těžaře. Cena suroviny klesá a poptávka opět vykazuje oživení: nejlepší okamžik pro nákup!

Těžba surových diamantů je velice koncentrované průmyslové odvětví s velkými bariérami vstupu nových konkurentů z důvodu vysoké kapitálové náročnosti, know-how a geopolitické situace. Pět největších těžařských společností - De Beers, Alrosa, Rio Tinto, Petra Diamonds a Dominion Diamond, dohromady tvoří cca 90 % podíl na celosvětovém prodeji surových diamantů. Tento fakt dává těžařům velkou vyjednávací sílu vůči dalším zpracovatelům suroviny.

Náklady těžařů samozřejmě neustále rostou, některé doly těžbu ukončují a těžba nových ložisek je finančně velmi nákladná (Kanada, Angola, Rusko), proto se za každou cenu snaží cenu suroviny udržet. Výsledek je, že kvůli stagnaci cen broušených diamantů v důsledku poklesu spotřebitelské poptávky brusírny víceméně nenakupují a nebrousí nové kameny. Cena suroviny vzhledem k současné situaci na koncovém trhu je jednoduše neúměrně vysoká.

K udržení velmi vysoké ceny suroviny napomáhá také dobře organizovaný systém obchodování se surovinou, víceméně zde neexistuje konkurenční boj či tlak na snižování cen, přesto těžbu nakonec, byť se zpožděním, situace na koncovém trhu ovlivní. V prvním pololetí roku 2015 výrazně klesly ceny surových diamantů a meziroční tržby většiny společností z první pětky klesly o 21% až 27%. Navzdory tomuto poklesu, těžba surových diamantů zůstává stabilní a největším společnostem se podařilo udržet nebo dokonce zvýšit ziskovost. V roce 2015 vzrostla produkce o 7 %, a to  to především díky zvýšení produkce společnostmi ALROSA a Rio Tinto.  


Dobrá zpráva pro investory!

Na konci loňského roku se opět začala zvyšovat poptávka po broušených kamenech a špercích v USA a v Asii. V důsledku tohoto oživení začínají ubývat na trhu určité třídy kvalitních diamantů a lze očekávat všeobecný nárůst cen pro koncové spotřebitele. Z pohledu investora je nyní konečně po 3 letech, kdy cena stála či mírně klesala, ideální doba na nákup. Z historického hlediska je průměrný roční nárůst ceny 4 - 7%, tudíž se dá očekávat poměrně výrazný nárůst ceny v období 1 - 2 let.

Podle prognózy společnosti De Beers v období 2015 - 2030 globální nabídka surových diamantů klesne v průměru o 1 - 2 % ročně, a to v důsledku stárnutí a vyčerpání stávajících dolů a relativně malého počtu nových zdrojů. Nové doly do roku 2021 vypustí na trh až 20 milionů karátů a následně do roku 2030 přidají už jen 5 milionů karátů. Roční globální produkce se očekává v roce 2021 až 150 milionů karátů, ale v roce 2030 spadne na 100 milionů za rok. V důsledku toho bude cena suroviny růst mírně rychleji než těžba, protože roční poptávka ve stejném období bude dle prognózy v průměru růst o 3 - 4 % ročně.


Luboš Říha, prezident a zakladatel společnosti DIC

Luboš Říha vystudoval medicínu, ale praxi nikdy nevykonával. V době, kdy lidé v České republice neměli vztah ani důvěru k investičním diamantům, založil s pouhými 5 000 USD firmu právě na prodej této komodity. Z původně malé firmy vybudoval světoznámou společnost, která prodává na světových trzích investiční diamanty a vyrábí vlastní luxusní řemeslné šperky. Zastává názor, že diamanty jsou důvěryhodným produktem, v podobě šperků budí emoce a jako investice dokáží uchovávat nabyté bohatství. V roce 2016 zahájil s DIC stavbu velkého developerského projektu DIC RESORT, luxusního hotelového komplexu nedaleko Dubaje, v hodnotě 3 miliard korun.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688