Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  29.03.2016 11:17:48

Tesla Motors opět rozšíří své modelové portfolio

Je nezpochybnitelné, že vozy značky Tesla Motors změnily všeobecné vnímání elektromobilů. Z dříve nevzhledných a nepraktických vozítek se vyvinuly osobité luxusní limuzíny s jízdními vlastnostmi, které jim mohou benzínoví konkurenti jen tiše závidět. Úspěch Tesla Motors nejlépe dokládají prodejní statistiky z domácího, tedy amerického, trhu, kde firma jen během loňského roku prodala přes 26 tisíc kusů prestižního Modelu S. Tak vysoký objem nedodala na americký trh s velkými luxusními vozy žádná jiná automobilka. Až na druhém místě skončil Mercedes-Benz se svým modelem S-Class, přičemž vůz BMW řady 7 skončil třetí. Komu patřily další příčky, názorně zobrazuje níže uvedený graf.


Graf - roční prodeje nejluxusnějších modelů v USA za rok 2015

Nutno ještě podotknout, že Model S patří mezi relativně levnější modely v rámci svého segmentu, a to i po započítání mnoha doprovodných vylepšení, bez kterých se zákazníci Tesla Motors nejsou ochotni obejít. V základní verzi je Model S prodáván za 70 tisíc USD, což je mnohem atraktivnější cena, než například 113 tisíc USD, jenž požaduje Mercedes-Benz za třídu S.

Pokud bychom měli aproximovat od úspěchu Modelu S, který se díky své příznivé ceně stal nejprodávanějším vozem v rámci top prémiového segmentu, dá se očekávat, že i Model 3 zaujme přední místa v prodejnosti ve své třídě. Některé odhady hovoří dokonce o ročních prodejích dosahujících téměř 170 tisíc kusů, což by odsunulo dosud dominantní BMW 3 se 140 tisíci prodejů ročně až na druhé místo. Dopomoci by k tomu měla firmě opět poměrně atraktivní cenová politika, kdy by nový Model 3 měl stát zhruba 35 tisíc USD. Jedná se o výrazně nižší cenu oproti BMW 3 či Mercedes-Benz C-Class, za které německé automobilky požadují 42 tis. USD, resp. 43 tis. USD, a to se s koupí elektromobilu pojí ještě vládní dotace v řádu tisíců dolarů.

Ke slavnostnímu představení Modelu 3 dojde už za několik málo dnů, konkrétně k 31. březnu. Oproti již prodávaným vozům Tesla Motors, jako je Model S či Model X bude tato premiéra výjimečná v tom, že se zde objeví již plně funkční prototyp. To při předchozích odhaleních nebývalo zvykem. Management i konstrukční týmy firmy jsou očividně již mnohem zkušenější a snaží se minimalizovat dřívější chyby, kdy i krátce před oficiálním uvedením nových modelů do prodeje byly horečnatě odstraňovány závažné nedostatky.

Na blížící se významnou kurzotvornou událost reaguje samozřejmě i cena akcií Tesla Motors. Od letošních minim, jichž bylo dosaženo v polovině února, došlo k jejímu posílení o 63 % na aktuálních 232 USD. Pokud se Muskovi s novým modelem podaří znovu okouzlit investory, můžeme se dočkat dalších růstů. Atakování historických maxim ze září roku 2014 je však nepravděpodobné. K těmto úrovním totiž akciím schází ještě dalších téměř 27 %. K tak výraznému růstu by investoři potřebovali vidět jasné signály o rostoucí poptávce po vozech Tesla Motors a hlavně zlepšení situace co se týče provozního cash flow. Kvůli problémům s hotovostí je totiž stále ve hře emise nových akcií a tedy naředění akciového podílu stávajících investorů.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688