Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  29.03.2016 11:01:56

Philip Morris ČR: Navrhovaná dividenda činí 920 Kč na akcii


Výsledky hospodaření:
Tržby společnosti bez zahrnutí spotřební daně a DPH v loňském roce klesly o 23 % na 10,9 mld. CZK. Důvodem je změna provozního modelu ve výrobě, která se promítla na všech úrovních výsledovky. Provozní i čistý zisk tak v konečném důsledku vzrostl o 13 %, resp. 14 % (3,2 resp. 2,6 mld. CZK).

Nový provozní model: PMČR od loňska působí jako poskytovatel výrobních služeb. Výsledkem je, že firma nevlastní materiály pro výrobu a je odměňována za poskytnutou službu přeměny materiálů do hotových výrobků formou poplatků za výrobní službu a zároveň nevykazuje exportní prodeje. Tržby za výrobní služby jsou v principu nižší než tržby z exportních prodejů vykazované v roce 2014. Zároveň jsou nižší i výrobní náklady.

Hlavní trendy a fakta: (1) Tržby v ČR vloni vzrostly o 7,9 % na 5,6 mld. CZK díky příznivému vývoji cen v důsledku zvýšení spotřební daně, které bylo zohledněno v prodejních cenách koncovým zákazníkům. Nepříznivě však působily objemy prodejů a míra zastoupení jednotlivých značek v prodejích. Tržní podíl Philip Morris ČR na českém trhu opět klesnul, a to o 1,5 pb na 45,9 % (včetně značky RGD). (2) Pro společnost nadále panuje příznivá situace na Slovensku. Tržby vzrostly o 7,9 % na 100,9 mil. EUR. Příznivě se vyvíjely ceny, prodejní objemy a míra zastoupení jednotlivých značek. PMČR se nadále daří zvyšovat tržní podíl na tomto trhu. Ten dosáhl ke konci loňského roku 57,0 % (o 1,9 pb více než ve 2014). (3) V souvislosti se změnou provozního modelu PMČR namísto vykazovaných tržeb z exportu reportuje tržby za výrobní služby. Ty vloni dosáhly 2,5 mld. CZK.

Dividenda: Management společnosti navrhl dividendu z loňského zisku ve výši 920 na akcii (98,3 % čistého zisku), což po zdanění odpovídá vzhledem k současné ceně akcií dividendovému výnosu ve výši zhruba 6 %.

Potenciální dopad na předpovědi: Zveřejněné výsledky hospodaření se výrazně neodlišovaly od našich predikcí. Přestože navrhovaná dividenda je nepatrně nižší, neměla by vést k výraznému přehodnocení našich odhadů do budoucna. 

Potenciální dopad na cílovou cenu a doporučení: Akcie po otevření trhu mírně vzrostly, aktuálně se však pohybují oproti předchozímu závěru o 1,5 % níže. Aktuální cena se nachází nad naší cílovou cenou, z tohoto pohledu tak prostor pro další růst vidíme jako velmi omezený. Vyšší dividenda oproti loňskému roku společně se současným prostředím nízkých úrokových sazeb by však mohla ještě akciím určitou podporu poskytnout.

Očekávané události: 29. dubna se uskuteční valná hromada společnosti. Provozní výsledky za Q116 společnost zveřejní 17. května 2016.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688