Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.03.2016 07:39:56

Akciové trhy: Jak nám všichni lhali

S prodlužující se délkou nadvlády býků získávají ekonomové i analytici dojem, že neexistuje důvod, proč by mělo dojít k obratu trendu. V roce 1929 byli investoři jen pár dní před kolapsem Newyorské burzy ujišťováni, že je nákup akcií sázkou na jistotu. O 70 let později byli o tomtéž ujišťováni opět - a znovu přišel bolestný pád. A světe div se, stejný scénář byl k vidění i na začátku nového tisíciletí. Píše se rok 2013 a zdá se, že víra v nekonečný růst trhů je opět tady.

Následující výroky či doporučení dokazují, že se i ta největší jména ze světa financí a investic mohou mýlit a že přehnaná důvěra v doporučení analytiků a predikce ekonomů se nemusí vyplatit. Pojďme si připomenout, co vše zaznělo jen pár dní před třemi největšími burzovními a ekonomickými pády 20. a 21. století.

Krach na Newyorské burze (1929) a Velká hospodářská krize

Největší burzovní krach v dějinách se odehrál 24. října 1929 a podle dne, kdy k němu došlo, je nazýván Černý čtvrtek. Americké akcie již několik let posilovaly a všichni tvrdili, že blahobyt a prosperita budou pokračovat i ve 30. letech. 24. října 1929 však investoři burzovní parket zahltili prodejními příkazy, čímž de facto odstartovali i následující Velkou hospodářskou krizi. Mezi těmi, kdo jen pár dní před Černým čtvrtkem predikovali další růst cen cenných papírů a investory nabádali k dalším nákupům, byl mimo jiné i legendární ekonom Irving Fisher.

Irving Fisher: Zdá se, že ceny akcií dosáhly stavu permanentního růstu. Nedomnívám se, že by v nejbližší době, pokud vůbec někdy, měl přijít pokles indexů o 50 nebo 60 bodů. Očekávám, že během několika příštích měsíců akcie přinesou velmi zajímavé zisky. (17. října 1929)

BusinessWeek: Krach na Wall Street neznamená, že bychom se měli obávat rozsáhlé hospodářské krize. Posledních šest let americké firmy plýtvaly podstatnou část své pozornosti a aktivity na spekulativní hry. Nyní si uvědomily, že doba hazardu skončila. Hospodářství se vrátí k prosperitě a bude ještě silnější než před burzovním krachem. (2. listopadu 1929)

Harvard Economic Society: Riziko rozsáhlé ekonomické krize je zanedbatelné. Oživení ekonomiky lze očekávat již na jaře příštího roku. Další posílení hospodářství předpokládáme již během následujícího podzimu. (10. listopadu 1929)

Andrew W. Mellon: V současnosti nevidím nic, co by nasvědčovalo příchodu dalších hrozeb či pesimismu. Pevně věřím, že se na jaře dočkáme ekonomického oživení. Rok 1930 se ponese v duchu stability a prosperity. (31. prosince 1929)

Wall Street Journal: Chase National Bank říká, že snadno dostupné úvěry byly v kombinaci se slabou výkonností ekonomiky vždy ideální příležitostí k nákupu akcií. Jakékoli portfolio kvalitních akcií investorům do roku 1931 nabídne zajímavé zhodnocení. Dílčí zisky lze očekávat již na konci letošního roku. (červen 1930)

Herbert Hoover: Krize je minulostí. (červen 1930)

 

Které faktory aktuálně hrají ve prospěch zlata?

Které faktory aktuálně hrají ve prospěch zlata?

Zlato má za sebou v prvním kvartálu výrazné posílení z 1 060 USD za unci až k 1 270 USD za unci. Podle analytiků z HSBC přitom není zlatá rally ani zdaleka u konce. Vyjmenovávají několik faktorů, které mohou být pro růst ceny zlata v budoucnu rozhodující.

                            


Technologická bublina (2000) a následná vleklá recese

Růst tržních cen čistě internetových společností začal v polovině 90. let. Technologický index Nasdaq posílil mezi roky 1996 a 2000 o neuvěřitelných 400 % a podle optimismu investorů nestálo jeho dalšímu růstu nic v cestě. Dílčí náznaky blížících se problémů spojených s překoupeností a silným nadhodnocením technologických titulů se objevily na konci roku 1999, definitivně pak internetová bublina praskla na přelomu března a dubna 2000. Během následujících dvou let se index Nasdaq propadl z 5 048 bodů na 1 139 bodů.

James Glassman: Skutečným nebezpečím je pro Američany nebýt na trhu. Pomalu se blížíme k cenám, na kterých budou akcie férově oceněny. To, co vidíme, není bublina – akcie jsou ještě stále podhodnocené. (říjen 1999)

Larry Kudlow: Aktuální korekce bude trvat ještě přibližně čtyři měsíce. Prosperitu internetového byznysu nezastaví ani Greenspan (tehdejší šéf Fedu – pozn. red.). (únor 2000)

Jeffrey Applegate: Korekci máme z většiny za sebou. Právě nastal ten správný čas přejít do ofenzivy. (prosinec 2000)

Alan Greenspan: Více než tisíc analytiků předpokládá v průměru pro následujících 3 až 5 let stabilní zisky firem. Takový scénář je jednoznačně pozitivní a implikuje navyšování kapitálu společností a jejich pokračující růst. (prosinec 2000)

Maria Bartiromová: Lidé konečně neinvestují do věcí, kterým nerozumějí. Přístup k informacím a zprávám jim pomáhá dělat správná a uvážlivá rozhodnutí. (březen 2001)

Joseph Cohen: Nervozita byla aktuální před rokem, tehdy byly americké akcie překoupené. Dnes jsou silně podhodnocené. (duben 2001)

Lou Dobbs: Aby bylo jasno, v současné chvíli mám na akciové trhy i ekonomikou jednoznačně býčí pohled. Raději to řeknu ještě jednou: Jsem býk! (srpen 2001)

Larry Kudlow: Šoková terapie vyžene akciové indexy o několik tisíc bodů výše. Index Dow dosáhne do roku 2010 nejméně 35 tisíc bodů. (červen 2002)

Americká hypotéční krize (2008) a světová finanční krize

S důsledky americké hypotéční krize se světová ekonomika ještě stále zcela nevypořádala. Za hlavní její příčinu jsou nejčastěji označovány rizikové hypotéky (subprime hypotéky), ve skutečnosti je však potřeba kořeny poslední globální finanční krize hledat již v technologické bublině z roku 2000 a v obří realitní bublině, která se v USA začala nafukovat v roce 2002 a praskla o čtyři roky později. Začátkem nového tisíciletí si díky klesajícím úrokovým sazbám americké centrální banky začaly za pomoci hypoték pořizovat vlastní bydlení i domácnosti s neadekvátní úvěrovou historií a platební morálkou. Neuvážlivost poskytovatelů hypoték a neschopnost dlužníků dostát svým závazkům v roce 2008 vyústily až v pád tehdy čtvrté největší americké investiční banky Lehman Brothers. Světová finanční krize mohla začít.

Všechny následující výroky zazněly pouze krátce před začátkem hypotéční krize v roce 2008.

Jim Cramer (Mad Money): Rozlučte se s medvědy a přivítejte býky.

Ken Fisher: Burzy letos skončí v plusu. Nepřestávejte nakupovat.

Ben Bernanke: Velkým mezinárodním bankám nehrozí nebezpečí.

Goldman Sachs: Hrozba ekonomické recese opadá. To se promítne i do cen akcií.

Barney Frank: Fundament hypotéčních agentur Freddie Mac a Fannie Mae je dobrý.

Worth magazine: Rozvíjející se trhy jsou bezpečným přístavem světových investorů.

Bernie Madoff: Je prakticky nemožné porušovat pevně daná pravidla.

Kiplinger: Akcioví investoři by neměli nechat bankovní tituly čekat příliš dlouho.

Tři cesty k nadprůměrným výnosům: Překonat trh není nemožné 

Tři cesty k nadprůměrným výnosům: Překonat trh není nemožné

Investoři často řeší způsob, jakým by mohli dosahovat nadprůměrných zisků, nebo hledají "svatý grál", který jim zajistí bezpečné výnosy při minimálních ztrátách a námaze. Tak jednoduché to ale není, bez podstupování určitého rizika to prakticky nejde.

 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688