Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.03.2016 22:39:56

23. března: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu pokračovaly v poklesu, oslabil je zejména propad energetických společností pod vlivem kolísání cen ropy. Investoři jsou po teroristických útocích v Bruselu a před velikonočními svátky spíše opatrní a do velkých obchodů se nepouštějí.

Dow oslabil o 0,45 % na 17 502,59 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,64 % na 2 036,71 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 1,1 % na 4 768,86 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 5,43 % na 14,94 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o šest bazických bodů na 1,8786 %.

V červených číslech skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce klesly sektory základních materiálů a energetiky a nedařilo se ani finančnímu odvětví. Relativně nejlepší výkon podaly sektor necyklického spotřebního zboží a odvětví veřejných služeb.

"Investoři se ptají, co přivedlo akcie z únorových minim až do blízkosti pásma překoupenosti. Vypadá to přitom, že za vším je ropa," řekl Channing Smith, portfoliomanažer ve společnosti Capital Advisors. "Makrodata odpověď rozhodně nepřinášejí."

"Investoři po výrazném růstu přistupují k výběru zisků," doplnil Marc Chaikin, výkonný ředitel ve společnosti Chaikin Analytics.

Americké akcie (23. března 2016)
Americké akcie (23. března 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-3,79 %) zlevnily poté, co firma v úterý večer zveřejnila kvartální hospodářské výsledky. Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v únoru stouply téměř o 8 % na 8,03 miliardy dolarů, zaostaly však za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 8,2 miliardy dolarů. Na tržby měl negativní dopad silnější kurz dolaru, který po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů. Bez zahrnutí výkyvů měnových kurzů by se celkové tržby zvýšily o 14 %. Čistý zisk se meziročně zvýšil o 20 % na 950 milionů dolarů.

Akcie společnosti Yum! Brands (+1,99 %), která provozuje restaurace s rychlým občerstvením KFC, Pizza Hut a Taco Bell, přidaly dvě procenta v reakci na zprávu, že firma jedná s investiční společností KKR a dalšími uchazeči o prodeji téměř pětinového podílu ve své čínské součásti. Yum! Brands loni oznámila, že plánuje oddělit svoje aktivity v Číně do samostatné veřejně obchodované společnosti. Proces má být dokončen do konce letošního roku. S akciemi nové firmy by se poté mělo obchodovat na newyorské burze a možná též v Hongkongu. Podle listu WSJ se nabídkami kromě KKR zabývají také investiční společnosti Baring Private Equity Asia a několik čínských fondů.

V indexu Dow většina titulů zlevnila, vedle akcií Nike klesla nejvíce cena akcií výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-2,48 %), energetické společnostiChevron (-2 %) a počítačového obra IBM (-1,82 %). Zdražily naopak cenné papíry zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (+1,38 %), vydavatele platebních karetVisa (+1,3 %) či farmaceutické firmy Johnson & Johnson (+1,04 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Akcioví investoři jsou od poloviny února opět v rauši, strach z možné recese opadává a na trzích to vypadá, jako kdyby růst nemohlo prakticky nic zastavit.Analytici z UBS varují před přílišným optimismem a očekávají brzké dosažení vrcholu a následný propad.
  • Americká letecká společnost Virgin America kontaktuje potenciální kupce a najala si finanční poradce pro možný prodej celé firmy nebo její části. Agentuře Bloomberg to ve středu sdělily informované zdroje. Firmu založil v roce 2007 britský miliardář Richard Branson, jehož skupina Virgin Group má ve Virgin America čtvrtinový podíl.
  • Trh se sójovými boby doposud stagnoval kvůli vysokým dodávkám. Nyní se však na trh začíná vracet život díky oleji. Klimatický jev El Nino zasáhl produkci palmového oleje a zvýšil jeho ceny. To následně podpořilo sójové boby, které se zpracovávají na olej používaný hlavně na vaření nebo na sójovou moučku používanou hlavně jako vysokoproteinové krmivo pro hospodářská zvířata, píše list Financial Times.
  • Připravovaná dohoda mezi Ruskem a několika členskými zeměmi kartelu OPEC o zmrazení těžby ropy na lednových úrovních možná postrádá smysl. Prostor pro zvýšení těžby má totiž pouze jeden účastník jednání, a to Saúdská Arábie. Upozornil na to ve středu šéf oddělení ropného průmyslu v Mezinárodní agentuře pro energii (IEA) Neil Atkinson.
  • Společnost Oracle žaluje Hewlett Packard Enterprise za to, že firma využila na technickou podporu operačního systému Oracle služeb jiné společnosti. Oracle přitom trvá na tom, aby pro správu a technickou podporu systémů Oracle byly využívány pouze služby Oracle.
  • Společnost Home Depot podepsala dohodu s firmou Google, přesune některá svá data na cloudové servery Googlu.
  • Prodeje nových domů ve Spojených státech v únoru vzrostly o 2 % na celoročně přepočítané tempo 512 tisíc, víceméně v souladu s odhady. Čekal se růst na 510 tisíc po lednových revidovaných 502 tisících (revidováno z 494 tisíc). Mediánová cena domu meziročně vzrostla o 2,6 % na 301 400 dolarů.

 Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Americké firmy skrývají před investory spoustu špatných zprávAmerické firmy skrývají před investory spoustu špatných zpráv 

Americké společnosti mají problém dosahovat takové ziskovosti, jakou by si představovali jejich investoři. Snaží se tak reportovaná data všemožně překrucovat a přikrášlovat a obcházejí všeobecně uznávané účetní principy (Generally Accepted Accounting Principles - GAAP). Zatím se jim to daří.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688