Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  11.03.2002 15:31:16

Jaké jsou výhody pro občany členů EU ?


autoři:
Petr Gola
Jan Kadula

Jaké jsou výhody občanů žijících ve státě, který je členem Evropské unie?

 Toto je otázka, kterou si klade většina občanů státu, který se má stát členem Evropské unie. Jednou ze základních výhod a práv občanů ve státě, který je členem Evropské unie je právo jednotlivce volně se pohybovat po celém území Evropského společenství. Svoboda pohybu umožňuje pracujícím využívat právo přijmout zaměstnání na kterémkoliv místě Společenství. Mít stejné pracovní podmínky a sociální ochranu dle platných zákonu hostitelské země jako domácí občané. Jednoduše řečeno, nebýt diskriminován jako Rakušan pracující ve Francii nižší mzdou než by dostával francouzský občan. Zásada volného pohybu osob je stanovena jako jeden ze základních předpokladů fungování společného trhu. Volným pohybem osob se nerozumí jen možnost prostého přemisťování osob v rámci Společenství, ale především možnost změny místa jejich pobytu za účelem výkonu pracovní činnosti nebo podnikání. Tedy možnost usadit se a pracovat, jakož i podnikat, na území kteréhokoliv státu. To znamená, že pro výkon ekonomické činnosti v některé zemi Společenství nelze vyžadovat ani trvalý pobyt, byť je nutno v této souvislosti poukázat na velmi významný institut "domicilu" místa, k němuž má konkrétní subjekt nejužší vztah. Svoboda podnikání zahrnuje právo zahajovat a provozovat samostatnou výdělečnou činnost, jakož i zřizovat a řídit podniky.

 Zde na tomto příkladu jednoznačně vyplývá snaha udělat z Evropy místo, kde nebude záležet na tom, zda jsme Němec či Angličan, ale co umím, co dovedu a jak je moje činnost ekonomicky užitečná a prospěšná pro společnost.

 Na druhou stranu je nutné poznamenat, že i když to zní lákavě žít a pracovat v jiné zemi, využívá této výhody pouze asi 5 % obyvatel EU. Z tohoto pohledu nemusí mít jednotlivé státy strach ze zaplavení vnitřního trhu levnější pracovní silou z chudších regionů EU. Přece jenom převládají vazby na domov, rodinu. V tomto směru je pořád ještě veliký rozdíl mezi Amerikou a Evropou. V Americe je běžné, že děti žijí svůj život na druhé straně Ameriky od svých rodičů již od teenagerského věku. Nevýhodou pro stát, jehož životní úroveň je nižší než ostatních členských zemí EU je, že za prací odcházejí převážněmladí schopní vysokoškoláci. Na jejich přípravu a studium vynaložil stát nemalé finanční prostředky. Právě mladí odborníci se dokáží nejrychleji aklimatizovat v cizím prostředí. Jsou jazykově a odborně  vybaveni. Tohoto aspektu v minulosti dokonale využili Spojené státy. Přilákali na své univerzity studenty z Asie, Jižní Ameriky. Tito shopní odborníci se však již nevrátili do své vlasti, ale zůstali v USA. Amerika tím získala mnoho vynikajících odborníků, kteří jim pomohli vybudovat mnoho nových technologií. Odchod odborníků ovlivňuje výrazně jejich domovský region a stát. Místo toho, aby se staly ekonomickými tahouny, odcházejí za vyššími výdělky. Jednou ze základních výhod svobody pohybu je uznávání diplomů a výučních listů ve všech členských státech Evropského společenství a s tím plynoucí výhody při zaměstnání.

 Dále je ovšem nutno podotknout, že sociální politika není ve všech státech jednotná. Existují pouze určitá doporučení a záruka určitých minimálních sociálních dávek nutných k životu. Rozsah a výše jednotlivých výhod je značně rozdílná. Např. ve Švédsku je za tutéž práci garantována tatáž mzda ať ji konáte ve Stockholmu či v Djurgaardenu. Děje se tak prostřednictvím vládního fondu. Samozřejmě firmy, které si chtějí své dobré pracovníky udržet, musí jít za rámec stanovených mezd. Vybudování systému sociálního zabezpečení je realizováno rozsáhlou sítí sociálních služeb, které jsou občanům poskytovány buč zcela zdarma nebo jen za nepatrnou někdy i jen symbolickou cenu. Tyto veřejné služby jsou velmi náročné na rozpočet a tak výše zdanění ve Švédsku je nejvyšší ze všech srovnatelných zemích.  Pozitivním výsledkem této politiky je vysoká vzdělanost v zemi a v porovnání s ostatními zeměmi příznivé ukazatele o zdravotním stavu obyvatelstva.

 U spotřebního zboží je v členských zemích větší sortiment. Vzhledem k odstranění cla a množstevních kvót i levnější určitý druh zboží. Česká ochrana spotřebitele se opírá o obecné formulace např. občanského zákoníku, evropská o velmi detailní předpisy. V oblasti legislativní bude významné přijetí zákona o ochraně veřejného zdraví. Současně je třeba zlepšovat efektivnost tržního dozoru. Rozvíjet spotřebitelskou výuku na školách. Posilovat spotřebitelské hnutí. Usilovat o širší účast podnikatelů. Úkoly čekají Českou republiku zejména v oblasti elektronického obchodu. Větší konkurence nutí výrobce v EU k co nejnižší ceně. Služby jsou kvalitnější, rychlejší a levnější. Prospěch ale z toho mají pouze ty firmy, které jsou schopny všechny tyto podmínky dodržet. Pro ostatní zde není místo. Na druhou stranu to ani neznamená, že domácí firmy houfně bankrotují. Např. Francouzi zásadně kupují výrobky svých vlastních firem, aby nebyli vytlačeni jinými obchodními nepřáteli. Projevuje se zde prospěšné vlastenectví.

 Evropští občané mohou volně cestovat v EU. Přestěhovat se, studovat, pracovat nebo užívat důchodu v kterékoliv zemi EU. Využívat diplomatické ochrany jiných členských států EU, jsou-li mimo území EU. Volit a býti voleni jako kandidáti v evropských a místních volbách v zemi pobytu kdekoli v EU. Zasílat petice evropskému parlamentu nebo evropskému ombudsmanovi proti údajně chybnému rozhodnutí. Právo na život a zákaz mučení nebo otroctví. Úcta k soukromému a rodinnému životu, právo uzavřít sňatek. Svoboda svědomí, náboženství a projevu, právo na majetek a vzdělání. Rovnost před zákonem. Rovnost mezi muži a ženami. Práva dítěte. Právo pracovníků na informace a konzultaci. Na spravedlivé a čestné podmínky. Zákaz dětské práce. Nárok na sociální zabezpečení a zdravotní péči. Právo volit a být volen v místních a evropských volbách. Právo podávat petice a svoboda pohybu a volby místa pohybu. Právo na spravedlivý proces. Presumci neviny. Právo na obhajobu.S tím ale souvisí povinnosti, jako respektování zákonů. Odpovědnost k ostatním. Chápání politického systému.



7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688