Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  22.03.2016 19:09:23

Vývoj na kapitálových trzích od počátku roku a zasedání ECB

Od počátku roku prochází kapitálové trhy vysokou volatilitou. Byli jsme svědky prudkých poklesů akcií, zejména bankovních titulů. Také jsme zažili prudký nárůst cen zlata a stříbra. Pojďme si blíže rozebrat hlavní události od počátku tohoto roku. 

V lednu a únoru došlo k prudkým poklesům akciových trhů, které odstartovaly a vedly bankovní tituly. Akciový index evropských bankovních titulů ztratil za prvních 6 týdnů roku 2016 více než 30 %. Bankovní domy doplácejí na prostředí nulových nebo záporných sazeb. Pro banky je velmi náročné dosahovat v tomto prostředí zisků a nulové sazby je nutí chovat se rizikově a investovat do aktiv, která v prostředí záporných sazeb nesou alespoň nějaký zisk.

S větším výnosem se však většinou také pojí větší riziko. V posledních letech nainvestovaly světové banky ohromné množství peněz do akciových trhů a rizikových korporátních dluhopisů (vázaných na energetický sektor a rozvíjející se trhy). Riziko propadů na akciových trzích ohrožuje výhled na ziskovost bank. Největším potížím však čelí banky z trhů korporátních dluhopisů, kde kvůli poklesu cen ropy a posilujícímu dolaru inkasují drtivé ztráty. Nejhůře ze všech velkých evropských bank je na tom nejspíše Deutsche Bank, která jenom za 4. čtvrtletí roku 2015 ohlásila čistou ztrátu ve výši úctyhodných 2,1 mld. eur. Akcie této banky se obchodují na 9letých minimech. Potíže bankovního systému prosakují na trh dluhopisů i na akciové trhy. Vývoj cen drahých kovů odpovídá riziku na kapitálových trzích a zlato zhodnotilo za prvních 6 týdnů roku 2016 o téměř 20 %. Pokud se nepodaří navrátit jistotu na kapitálové trhy a zlato překoná cenu 1 300 USD za unci (aktuálně se obchoduje kolem 1 250 USD za unci), je velmi pravděpodobné, že korekce na zlatě skončila a začne dlouhodobý a masivní růst cen drahých kovů.

Odpovídá tomu i přesun fyzického zlata ze skladů světových burz. Ze statistik COMEXu, největší komoditní burzy na světě, vyplývá, že od 18. 12. 2015 dochází k vyskladňování fyzického kovu. Investoři, banky a fondy již nechtějí držet v portfoliu pouze papírové zlato, které je při kolapsu bankovního systému nijak nechrání. Fyzickým dodáním zlata a stříbra se zajišťují proti rizikům, kterým budeme v nejbližších měsících a letech čelit. Pokud cena zlata překoná hranici 1 300 USD, velmi pravděpodobně se utvoří nové obchodní pásmo v cenovém rozpětí 1 300–1 500 USD za unci. 

Kapitálovým trhům nepřidala na dobrém výhledu ani ECB, která zasedala 10. března. Dle očekávání snížila depozitní sazbu do záporu na -0,4 %. Základní sazbu snížila na 0,00 % a rozšířila objem tištění peněz (QE) o dalších 20 milard eur měsíčně na celkových 80 miliard eur. Tímto krokem přiznala, jak velkým rizikem je vývoj nejen světové, ale i evropské ekonomiky. Ve svém komentáři na tiskové konferenci Mario Draghi vyjádřil obavy o budoucí vývoj evropského hospodářství.

Minulý týden zasedal Fed a potvrdil, že úrokové sazby zůstávají beze změny. Vzhledem k vývoji světové ekonomiky a prudkému uvolnění měnových podmínek v Evropě se přikláníme spíše k názoru, že k dalšímu zvedání sazeb v USA již v letošním a ani příštím roce nedojde vůbec. Je to velmi důležité pro vývoj cen drahých kovů, protože na prosincová minima srazilo ceny drahých kovů očekávání, že v USA začnou významně zvedat sazby. Pokud se naplní naše předpoklady a nedojde k utažení měnových podmínek v USA, můžeme čekat další nárůst cen drahých kovů

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 31. 12. 2015 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 5 miliard Kč. Více informací na www.goldengate.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688