Mezinárodní ocenění pro architektonickou archu LIKO-Noe®

Světově unikátní budova LIKO-Noe, která stojí ve Slavkově u Brna, se nyní může pyšnit významnou cenou. Na nedávno získaný titul Zdravá kancelář, který této budově udělila porota soutěže Zasedačka roku, nyní navázalo mezinárodní ocenění Icynene Architectural Design Award. Projekt LIKO-Noe byl totiž vyhodnocen jako nejlepší architektonické řešení s pěnovou izolací na světě. Stavba, která přináší u nikátní řešení ochrany přírody před vysycháním, získala tuto cenu m inulý týden na konferenci o izolačních materiálech pořádané na Jamajce firmou ICYNENE ltd. USA. Tato konference přivítala 350 účastníků ze 14 zemí světa. „Mezinárodní ocenění našeho projektu LIKO-Noe je pro nás potvrzením správnosti cesty, kterou jsme se vydali. Zastavovat krajinu dalšími a dalšími plechovými krabicemi není dále možné,“ shrnul význam ocenění předseda představenstva firmy LIKO-S Libor Musil.

Zahraniční odborníky na stavbě LIKO-Noe kromě vzhledu zaujal hlavně koncept šetření vodou, což je nyní v USA a dalších zemích velmi palčivý problém a v neposlední řadě i rychlost realizace – pouhých 27 dní. Nejvíce se podivovali komplexnosti celého řešení, včetně fungující kořenové čističky na střeše budovy a zelených travnatých fasád. Zástupci firmy LIKO-S byli na konferencí doslova v obležení odborníků a těšili se rovněž významné pozornosti místních medií. "Administrativní a průmyslové budovy se běžně staví tak, že příroda, která tam byla na začátku, se zničí. My naopak chceme, aby tam příroda zůstala, a budova se stala její přirozenou součástí." doplnil základní vizi Libor Musil.

Mezinárodní ocenění práce českých techniků a architektů na projektu LIKO-Noe ukazuje, že vytyčená cesta ekologicky šetrného stavebnictví je horkým tématem, jehož naléhavost si čím dál více uvědomuje odborná i laická veřejnost.

O LIKO-Noe ®

Stavba vývojového centra LIKO-Noe, která stojí v areálu firmy LIKO-S ve Slavkově u Brna, je světovým unikátem. Postavena byla na jaře roku 2015 za pouhých 27 dní s vizí vytvořit budovu, která bude přínosem pro své obyvatele i pro celé okolí. Její živá fasáda tvoří uvnitř budovy i v její blízkosti příjemné a zdravé mikroklima. Vnitřní atmosféra přinášející tepelný komfort bez nutnosti klimatizování snižuje zdravotní rizika a funguje tak jako zdravý ostrov. Budova disponuje svou vlastní střešní kořenovou čističkou, sofistikovaným vodním hospodářstvím a pracuje pouze s přírodními zdroji tepla a chladu. Důraz je rovněž kladen na další aspekty zvyšující zdraví a komfort obyvatel této archy, jako je přirozené denní světlo, čerstvý vzduch a vnitřní akustika. Cílem je vytvořit prototyp budovy, která bude zcela nezávislá na vnějších zdrojích. Na LIKO-Noe chceme ukázat, že je možné stavět průmyslové a kancelářské stavby tak, aby nezatěžovaly své okolí, zadržovaly vodu v krajině a byly příjemným místem pro práci i odpočinek.

Kdo by čekal, že vlajkovou loď firmy bude obývat její vedení, ten je na omylu. V LIKO-Noe nyní sídlí vývojový a marketingový tým firmy LIKO-S, kterému má inspirativní prostředí pomoci při vývoji produktů budoucnosti.

Stavba LIKO-Noe se v roce 2016 stala vítězem prestižní soutěže Zasedačka roku v kategorii Zdravá kancelář a rovněž je držitelem mezinárodní ceny Icynene Architectural Design Award.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba