Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  29.03.2016 08:55:00REKLAMA

Mají trhovci pořádek v tržbách?

Trend farmářských a dalších drobných trhů, kde lidé nabízejí většinou lokální potraviny a výrobky, si v České republice našel své místo. Majitelka stánku s ovocem na farmářských trzích Milada (44) přibližuje svou zkušenost s podnikáním.

Farmářské trhy jsou nyní velice oblíbené. Co Vás osobně na tomto podnikání nejvíce láká?

Tržiště mi umožňuje trávit více času mezi lidmi venku, na vzduchu. Po letech práce v uzavřených prostorách jsem potřebovala nutně změnu. Samozřejmě jsem si toto podnikání zidealizovala, ale na jaře a v létě za své rozhodnutí sama sobě děkuji.

Změnilo se Vaše podnikání ve srovnání se začátky?

Určitě ano. Ani ne tak v sortimentu jako systému podnikání. Zezačátku jsem si objednávky zapisovala do jednoho speciálního bloku. V létě, kdy mám hlavní sezónu, je vždy ve všem hrozný zmatek a častokrát po sobě zápisky ani nepřečtu. Kolikrát si ani nejsem jistá, jestli jsem zapsala vše. Poslední dva roky jsem na toto období najímala brigádníka. To však pořádku v systému příliš nepřidalo. Před létem jsem si na doporučení kamarádky pořídila tablet. V základní tabulkové službě jsem zaznamenávala prodané zboží a doma pak zbytek doladila na počítači. Ke konci loňského roku jsem si však koupila chytrý systém a vyzkoušela jej na adventních trzích.

Můžete to nějak přiblížit? V čem konkrétně pomáhá?

Do tabletu jsem si nainstalovala aplikaci ePokladna v jednoduché verzi Mini. Prodeje tak eviduji mnohem pohodlnějším způsobem. Mám zde zadaných osm základních produktů, které nabízím. Zároveň sem zapisuji usmlouvané ceny. Navíc jsem si pořídila platební terminál. Ten není mezi trhovci častý, tak doufám, že platbu kartou zákazníci ocení. Minimálně na adventních trzích se mi to osvědčilo.

Není takové řešení příliš nákladné? Nevystačila byste si i tak stále s papírem a tužkou?

Nemyslím si, že by řešení bylo drahé. Za licenci ePokladna Mini platím 180 Kč měsíčně. K tomu jsem si aktivovala tarif Business Red LTE za 749 Kč/měsíc s neomezeným voláním a SMS a 1,5 GB dat. Předtím jsem žádný datový tarif neměla, ale pro bezhotovostní platby je to potřeba. Abych mohla tisknout účtenky, koupila jsem k licenci tiskárnu za 5 377 Kč. Podporovaný platební terminál jsem domluvila s bankou.

Za papír a tužku bych už systém nevyměnila. Šetří mi to čas. Díky tomu, jak je vše přehledné, ušetřím čas i svému účetnímu. Doufám, že tím pádem budu platit méně i za jeho služby.

Co Vám to přineslo?Máte třeba nyní více zákazníků?

ePokladna mi pomohla s náporem před a během vánočních svátků, kdy jsem ji poprvé zkusila „naostro“. Jak už jsem zmínila, jezdila jsem s ní na adventní trhy. Přišla jsem na jednu chytrou věc, aplikace mi umožnila napsat drobnou poznámku o slevové akci, která se automaticky tiskla na všechny účtenky, díky tomu se zákaznici rádi vraceli. Také ocenili možnost platit kartou. Na trzích většinou utratí veškerou hotovost, ale u mě mohou koupit ještě něco navíc bezhotovostně. Mám spočítáno, že celkové tržby se za krátký čas zvedly až o 10 %. Do budoucna se pak určitě nemusím starat o další náklady spojené s elektronickou evidencí tržeb. Mám totiž vše, co je k tomu potřeba.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688