Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  21.03.2016 10:07:28

Nové byt za rok 2015 zdražily téměř o 6 procent

Téměř o šest procent se v uplynulém roce zvedla průměrná realizovaná cena u skutečně prodávaných nových bytů ve srovnatelných lokalitách. Přesto je cena nového bydlení stále o téměř 17 procent nižší než v době před ekonomickou krizí, kdy byly ceny nemovitostí na svých historických maximech. V prvním čtvrtletí letošního roku pokračuje vývoj cen podobným tempem jako loni. Vyplývá to z aktuálních statistik společnosti Central Group, která je největším českým rezidenčním developerem a investorem nové bytové výstavby. Podrobné statistiky Central Group tak poskytují vypovídající obraz o vývoji na českém trhu rezidenčního developmentu.

„Plošný meziroční růst cen o jednotky procent způsobily především vyšší náklady na stavební práce, které se postupně projevují v posledních dvou letech. Do prodeje byl navíc v uplynulém roce zařazen větší počet luxusnějších projektů blíže centru Prahy, což zahýbalo s průměrnými cenami mnohem výrazněji,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Celková průměrná cenová hladina nově nabízených bytů Central Group vzrostla meziročně o více než 14 procent, což je dáno právě zařazením luxusnějších projektů blízko centra do prodeje a částečně také příklonem poptávky k větším bytům. V současnosti se průměrná cena bytu pohybuje na úrovni 3,5 milionu korun včetně DPH a příslušenství.

Vzhledem k šestinovému podílu na trhu dává statistika Central Group komplexní přehled

Cenové statistiky Central Group zahrnují aktuální prodejní data z uplynulého roku. Na rozdíl od různých průzkumů a statistik, které se na trhu objevují, a které operují povětšinou s nabídkovou cenou, tak jde o reálnější pohled na skutečný trh. Ani data ČSÚ, zahrnující tzv. realizované ceny, nejsou stejně aktuální. Statistici je totiž zaznamenávají v okamžiku vkladu kupní smlouvy do katastru, což se děje ve chvíli, kdy je stavba dokončena. K samotnému prodeji a zaplacení u většiny jednotek ale dojde obvykle již v průběhu výstavby.

Příkladem může být velký projekt Central Group Residence Garden Towers na Žižkově, kde se byty začaly prodávat již v roce 2014, prodávaly se loni a budou se prodávat i letos. Ke vkladu do katastru ale dojde u všech 700 bytů až v okamžiku dokončení stavby, tedy v letošním roce, kdy katastr, a tedy i statistika ČSÚ, zaznamená ceny ze všech tří let prodeje. Při prodeji řádově 6500 bytů v Praze ročně tak tato jediná stavba – Residence Garden Towers – letos výrazně zahýbá se statistikou realizovaných cen bytů na celém trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688