STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  21.03.2016 09:08:51

Vítězové a poražení minulého týdne (14.3. – 18.3.16)

Autor: Martin Vespalec

Minulý týden přinesl růst světových akciových trhů, jelikož obavy z recese postupně ochabují. FED předpověděl další 2 zvyšování úrokových sazeb v průběhu roku, původně však byly signalizovány 4 zvýšení, tempo růstu sazeb tak bude pravděpodobně pozvolnější. Americký dolar dál slábne, což dodává vítr do plachet ropě, která pokračuje ve svém zotavování. Japonská centrální banka zhoršila svůj ekonomický výhled kvůli obavám z emerging markets. Čínská skupina Anbang pravděpodobně uskuteční historicky největší čínskou akvizici v USA. Kdo po událostech minulého týdne zvedá ruce nad hlavu a kdo naopak skončil v poli poražených?

Akcie s tržní kapitalizací nad 200 mld. USD - Vítězové:


Mezi tzv. mega společnostmi si v minulém týdnu nejlépe vedl Apple, který posílil o 3,58 %. Zdá se tak, že by se firma mohla odrazit od letošních minim okolo 93 USD za akcii a vyrazit zpět k hodnotám přes 120 USD. Přestože obecně analytici očekávají v březnu meziroční propad o 10,3 %, způsobený nižší poptávkou po iPhonu, v minulém týdnu svitla investorům naděje, když Katy Huberty z Morgan Stanley na základě nové analýzy předznamenala výrazně lepší výsledky v prvním čtvrtletí.


Dalším úspěšným hráčem na trhu se v minulém týdnu stal energetický gigant Exxon Mobil, jehož akcie zpevnily o 2,45 %. Od začátku roku pozvolný růst přinesl akcionářům zhodnocení již 8,02 %. Společnost těží z rostoucích cen ropy a zemního plynu v posledních týdnech.

Akcie s tržní kapitalizací nad 200 mld. USD - Poražení:


Internetový obchod Amazon dosáhl na svá historická maxima na konci loňského roku, od té doby však strádá a od začátku letošního roku akcie společnosti klesly o 18,32 %. V nastoleném trendu pokračoval vývoj i v minulém týdnu a akcie zlevnily o 3,08 %. Vliv na oslabení mohlo mít i vyrojení spekulací o tom, že se Amazon chystá koupit jednotku corporate business společnosti Office Depot.

PetroChina Company Limited (ADR)(NYSE:PTR)

Ztrátu ve výši 1,8 % si připsal čínský producent ropy a zemního plynu. Od počátku roku je však společnost v zisku 6,65 %.

Akcie s tržní kapitalizací 10 - 200 mld. USD - Vítězové:


Hotelový řetězec může být s minulým týdnem na akciových trzích spokojen, zaznamenal růst o 14,41 %. Příčinou byla nabídka na odkup čínskou skupinou Anbang ve výši 13,2 miliard USD, čímž byla o 15 % překonána konkurenční nabídka společnosti Marriott. Přestože Starwood Hotels mají s Marriott již dohodu, po štědré nabídce z Číny jsou ochotni od ní odstoupit i za cenu penále ve výši 400 milionů USD. Marriott má do 28. března možnost přijít s novou nabídkou. Jedná se o dosud největší čínskou akvizici společnosti ze Spojených Států.

Continental Resources, Inc. (NYSE:CLR)

Posílení o 13,41 % zaznamenala americká firma zabývající se těžbou ropy a zemního plynu a stejně jako další společnosti tak profituje z rostoucích cen těchto komodit.

Akcie s tržní kapitalizací 10 - 200 mld. USD - Poražení:

Sprint Corp (NYSE:S)

Americký poskytovatel telekomunikačních služeb v minulém týdnu ztratil 12,13 %. Po oslabení koncem ledna, následném posílení v druhé polovině února a současném opětovném oslabování jsou prozatímní letošní výkony jako na houpačce.


Americký řetězec restaurací zaznamenal v minulém týdnu nelichotivý výsledek v podobě -10,33 %. Propad nastal poté, co společnost v úterý vydala prohlášení o tom, že očekává za Q1 ztrátu 1$ na akcii.

ETFs klasické - Vítězové:

S&P Emerging Markets High Beta Portfolio (ticker EEHB)

17,68 % si v minulém týdnu připsal fond, který investuje do 200 emerging markets titulů s nejvyšší citlivostí na tržní výnosy. Největší váhu v indexu dostávají nejcitlivější tituly.

Market Vectors ChinaAMC SME-ChiNext ETF (ticker CNXT)

Dobrého výsledku v minulém týdnu dosáhl také fond sledující malé a středně velké čínské společnosti. Růst o 14,12 % zajisté potěšil investory tohoto fondu.

ETFs klasické - Poražení:

SPDR S&P Pharmaceuticals ETF (ticker XPH)

Špatné výsledky zasáhly farmaceutický průmysl. Fondy sledující tento sektor obsadily 5 posledních pozic v této kategorii. Nejhůře dopadl právě fond od SPDR, který oslabil o 9,76 %.

iShares U.S. Pharmaceuticals ETF (ticker IHE)

Jen o něco lépe než výše zmíněnému konkurentovi se dařilo farmaceutickému fondu od iShares, který ztratil 6,36 %.

ETFs pákové a/nebo inverzní - Vítězové:

Ultra MSCI Pacific ex-Japan (ticker UXJ)

Výrazného posílení ve výši 24,34 % se dočkal fond sledující výkonnost akciových trhů v Austrálii, Hong Kongu, na Novém Zélandu a v Singapuru. K výsledku napomohla dvojnásobná páka.

Daily Cyber Security Bull 2X Shares (ticker HAKK)

Fond zaměřený na společnosti vyvíjející software i hardware ve specifické oblasti kybernetické bezpečnosti si v minulém týdnu za pomoci dvojnásobné páky připsal velmi dobrých 20,43 %.

ETFs pákové a/nebo inverzní - Poražení:

Daily Homebuilders & Supplies Bear 3x Shares (ticker CLAW)

Nevyplatilo se naopak spekulovat proti výstavbě domů v USA. Agresivní inverzní fond s trojnásobnou pákou ztratil 23,42 %.

Daily Junior Gold Miners Index Bear 3x Shares (ticker JDST)

Špatným krokem byla také spekulace proti malým a středně velkým podnikům, které generují alespoň 50 % zisků z těžby zlata a/nebo stříbra. Inverzní fond s trojnásobnou pákou zaznamenal ztrátu ve výši 17,63 %.


Mezi 8 významnými světovými měnami se v minulém týdnu nejlépe vedlo japonskému jenu (+ 0,72 %) a kanadskému dolaru (+ 0,62 %). Na chvostu žebříčku naopak dominuje americký dolar s oslabením vůči koši ostatních měn ve výši 1,62 %.

Pozn. autora:

Akcie: Do srovnání jsou zahrnuty pouze společnosti s vysokou tržní kapitalizací, jelikož u menších subjektů je výrazně vyšší volatilita a cenové změny o velikosti 50 % i více za týden nejsou neobvyklé. Proto jsou uvažovány pouze větší a zavedenější společnosti, kde je riziko drastických cenových pohybů nižší.

ETFs: Ve srovnání nejsou uvažovány ETNs (Exchange Traded Notes).
Forex: Měnový index pro každou danou měnu je počítán na základě pohybu vůči ostatním světovým měnám.

Zdroje: Mataf, Finviz, ETFdb

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688