Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.03.2016 09:03:22

Beneš (ČEZ): Propad do ztráty je možný, pokud bude pokračovat negativní trend vývoje cen elektřiny


Hlavní události

Daniel Beneš nevylučuje v případě nepříznivého vývoje cen elektřiny propad do ztráty. Prioritním akvizičním trhem je Německo, popř. Polsko, naopak na prodej by mohlo být Bulharsko.

Západoevropské akciové indexy by měly otevřít růstem.

Jediným zajímavějším makroekonomickým údajem bude dnes spotřebitelská důvěra michiganské univerzity ve Spojených státech.

Hospodářské výsledky dnes reportuje například Deutsche Wohnen.

Société Générale snížila doporučení na držet pro akcie švédské finanční skupiny SEB a na prodat pro akcie španělské banky Santander.

 

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy zakončily včerejší seanci v zisku. Index S&P 500 si polepšil o 0,7 %, když kromě farmaceutických titulů (-1,1 %) posílily všechny hlavní sektory. Mezi nejvíce rostoucí tituly patřily akcie těžařských a průmyslových společností, které přidaly 2,2 %, resp. 2,0 %. Kromě rostoucích cen komodit pomohl americkým akciovým trhům i slábnoucí dolar.

Naopak posilující jen se negativně promítá na vývoji japonských akcií. Ty tak dnes přišly o 1,25 %, což znamená i celkovou týdenní ztrátu, zatímco ještě na začátku týdne se pohybovaly v ziscích přesahujících 1,5 %. Ostatní asijské trhy však během dnešního ranního obchodování rostly. Nejvíce se dařilo čínským titulům, když index CSI 300 vzrostl o 1,5 %. V celém týdnu si polepšil o 5,1 %.

 

ČEZ

Daniel Beneš v rozhovoru pro Hospodářské noviny nevyloučil propad ziskovosti do ztráty, pokud se budou nadále nepříznivě vyvíjet ceny elektřiny. Přestože výhled managementu na letošní rok není optimistický ve srovnání s předešlými roky, hodnotí jej stále za velmi solidní ve srovnání s jinými výrobci elektřiny (E.ON, RWE, Vattenfall), kteří se nacházejí ve ztrátě. Atraktivní je dle něj i dividendová politika ČEZ.

Ohledně akvizice německých aktiv společnosti Vattenfall zopakoval, že za současných podmínek mají zápornou hodnotu, a proto závaznou nabídku ČEZ nepodal. Nicméně dodal, že pokud se změní některé podmínky, bude společnost ochotna o akvizici znovu jednat. Vattenfall považuje za nejpřirozenějšího partnera. Prioritním trhem pro budoucí akvizice zůstává Německo s obnovitelnými zdroji, Polsko je pak zajímavé z pohledu tepláren. V hledáčku může být i přeprava plynu a možná akvizice společnosti Thyssengas. Naopak mezi aktiva, která by ČEZ nabídl k prodeji, je Bulharsko. Daniel Beneš však tuto možnou transakci nechtěl více komentovat.

Doplnění redakce:
Beneš v rozhovoru mimo jiné uvedl, že je až s podivem, že se firmě vůbec daří generovat zisk. Pokud bude pokračovat pokles cen energií, je podle něj možné, že burza a trh zaniknou a elektřina se bude ke koncovým zákazníkům dostávat na jiném než tržním principu.
Současné neutěšené podmínky na trhu Beneš přisoudil především negativnímu vlivu dotovaných cen energií z OZE jež výrazně křivý celý trh.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688