Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  11.03.2002 10:46:31

Úrokové sazby a dluhopisy: V pátek delší MM úrokové sazby přidaly několik dalších bodů. IRS úrokové sazby vzrostly nad ranní.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 11.3.2002

      CZK

       V pátek delší MM úrokové sazby přidaly několik dalších bodů. IRS úrokové sazby vzrostly nad ranní otevírací úrovně.

      

       Ceny státních dluhopisů klesly. Cena GB 6.95/16 klesla na 112,50 a vynáší 5,626% (+2bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 stagnovala na 107,40 a na bidu vynáší 5,54% (0bp). Na krátkém konci výnosové křivky klesl GB 6,05/04 na 103,25 při výnosu 4,63% (+5,3bp).

      

       Inflace je nízká a inflační výhled je taktéž velmi příznivý. A to je bez debat. Obecná pravda tedy velí investovat do korunových dluhopisů. V současných podmínkách je tato investice ale nejistá. Velmi silný sentiment v zahraničí a vzestup eurových výnosů totiž závratně snižuje spread mezi korunovou a eurovou křivkou. Forward starting swap spready se dostávají na historická minima a jen málokdo věří (včetně nás), že by korunové sazby mohly být nižší než eurové. Pokud vycházíme z premisy, že k tomu nemůže dojít, každý další vzestup eurových sazeb před sebou potlačí sazby korunové vzhůru. Dnes toto tvrzení neplatí jen o dlouhém konci křivky, ale i o sazbách se splatností nad 2Y. Náš oblíbený forward starting swap spread 1Y/2Y (tj. rozdíl jednoročních forwardových sazeb za dva roky) klesl na nevídaných 14bp!! Domníváme se, že je vysoká pravděpodobnost, že budou korunové 1Y sazby za dva roky vyšší než EURové o více než 14bp, což poskytuje dobrou investiční příležitost. Doporučujeme spekulovat na rozšíření spreadů.

      

       Český trh se v těchto týdnech více než kdy jindy dostává do dilematu: řídit se domácími fundamenty (inflací) a kupovat nebo následovat sentiment venku a prodávat (bondy). Doplňující otázka zní: odpovídá sentiment ve světě a (zvlášť) v Evropě budoucímu vývoji fundamentů?

      

       Věříme, že při současných úrovních má vyšší ziskový potenciál spekulovat na pokles CZK sazeb se splatností do 2Y, kde evropský vliv „nedosáhne“. Inflace půjde dolů a trh z toho bude nervózní bez ohledu na to, že většina analytiků tento vývoj inflace předpovídá. Navíc předpokládáme, že budoucí vývoj v Evropě nebude tak růžový, jak napovídá nálada na trzích v posledních dnech. Krátký konec do 2Y na EURu by zkorigoval dolů. V delších splatnostech eurové křivky závisí vývoj na tom kdy (a zda vůbec) si investoři uvědomí, že evropská ekonomika se od americké liší a Treasuries jsou papíry jiné vlády než Bundy.

       EUR

       Delší eurové MM v pátek vzrostly o 2-3,5bp. IRS sazby stouply o 5-1bp podle splatnosti.

      

       Ceny dluhopisů klesly. Cena 2Y Schatzu klesla na 99,00 při výnosu na offeru 4,096% (+5bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 4,821% proti 4,802% předešlý obchodní den (+1,9bp). Cena německého desetiletého Bundu klesla na 98,67 při výnosu 5,174% (+0,2bp). Březnová future na 10Y Bund klesla na 105,23 (-4bp).

      

       Minulý týden byl pro investory do Evropských bondů velmi špatný. 2Y sazby přidaly 30bp a 10Y výnos přes 25bp. Sentiment vyvolaný americkými daty a čtvrtečním projevem předsedy FEDu A. Greenspana přetrvával i během pátku. Výnosová křivka snižuje svůj sklon s tím jak ztrácejí především kratší splatnosti citlivější na změny nastavení měnové politiky. 10Bund si vedl výrazně lépe než 10Y Treasuries a spread mezi jejich výnosy se rozšířil na 22bp. Další vývoj je velmi těžké předvídat. Věříme, že fundamentálně by již Bundy neměly výrazně ztrácet. Americký sentiment je natolik silný, že dluhopisové investice zůstávají riskantní. Během tohoto týdne přijdou zajímavá data o Evropském HDP. Mnoho dat bude z Francie.

       USD

       Delší dolarové MM sazby vzrostly o 11-13bp. IRS sazby vzrostly 15-11bp podle splatnosti.

      

       Ceny Treasuries propadly. Cena 2Y-benchmarku klesla o 8/32 na 98 30/32 a vynáší 3,56% (+14). Cena 5Y Treasuries klesla 17/32 na 95 při výnosu 4,70% (+12bp). Cena UST-10Y klesla 23/32 na 96 18/32 při výnosu 5,33% (+10bp).

      

       Páteční optimistická data z trhu práce přidala k sentimentu, který výrazně povzbudil ve čtvrtek A. Greespan. Non-farm payrolls vzrostly v únoru poprvé od července 2001 a to o 66tis.. Míra nezaměstnanosti klesla o z 5,8 na 5,5%. Investoři vidí růst úrokových sazeb FEDu a křivka zahrnuje 50% šanci zvýšení sazeb již v květnu. Tento týden budou zveřejněny maloobchodní tržby. Nepředpokládáme, že se propady dluhopisů budou opakovat v rozsahu jaký jsme viděli minulý týden. Tento rok však bude ve znamení postupného vzestupu výnosů.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688