Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.03.2016 22:39:16

14. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie pondělní seanci zahájily poklesem, během dne ale ztráty postupně mazaly a nakonec uzavřely poblíž nuly. Investoři se nepouštějí do riskantních obchodů a vyčkávají, jak ve středu skončí dvoudenní zasedání Fedu.

Dow přidal 0,09 % na 17 229,13 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,04 % na 4 750,28 bodu, zatímco S&P 500 oslabil o 0,13 % na 2 019,64 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,55 % na 16,92 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 1,961 %.

Osm z deseti hlavních sektorů skončilo v mínusu. Nedařilo se zejména energetickému odvětví a sektoru základních materiálů, zpevnily sektor cyklického spotřebního zboží a technologické odvětví.

Americké akcie (14. března 2016)
Americké akcie (14. března 2016)Zdroj: Google

Investoři čekají, jak skončí dvoudenní zasedání Fedu, které začne v úterý. Nečeká se sice, že by Fed upravil úrokové sazby, o to více pozornosti ale budou investoři věnovat komentářům Janet Yellenové na následující tiskové konferenci a zaktualizované makroekonomické prognóze, z nichž by mohlo být jasnější, jakým výsledkem skončí další hlasování o nastavení měnové politiky v USA.

Akcie hotelového řetězce Starwood Hotels & Resorts Worldwide (+7,82 %) přidaly bezmála osm procent poté, co společnost dostala konkurenční nabídku na převzetí za 76 USD za akcii. Do boje o Starwood Hotels & Resorts Worldwide vstoupila čínská skupina Anbang Insurance Group. Konsorcium firem, které Anbang Insurance Group vede, nabízí za Starwood 12,8 miliardy dolarů, tedy o 600 milionů dolarů více, než chce za společnost zaplatit konkurenční řetězec Marriott International (+2,96 %).

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Globální dohoda o zmrazení těžby ropy by mohla být podepsána v dubnu bez zahrnutí Íránu. Po setkání se svým íránským protějškem to v pondělí prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Teherán má podle něj právo zvýšit po letech mezinárodních sankcí svou produkci této strategické suroviny.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v pondělí snížila odhad letošní světové poptávky po své ropě na 31,52 milionu barelů denně (b/d), což je o 90 000 b/d méně, než očekávala v únoru. Přebytek produkce nad poptávkou se tak bude zvyšovat, uvedla organizace.
  • Moskevský arbitrážní soud v pondělí potvrdil rozhodnutí, podle kterého americká internetová společnost Google zneužila dominantního postavení svého operačního systému Android, a porušila tak ruské antimonopolní zákony.Firma nyní musí upravit své smlouvy s výrobci smartphonů a zaplatit pokutu, uvedla agentura Reuters.
  • Peterson Institute for International Economics ve své zprávě "Reality Check" vysvětluje, proč levná ropa nakonec prospěje americké ekonomice. Olivier Blanchard, bývalý hlavní ekonom MMF, uvádí, že i přes pokles investic v energetickém průmyslu bude mít levná ropa ve střednědobém měřítku pozitivní dopady na Spojené státy, protože země je čistým dovozcem suroviny.
  • Goldman Sachs zvyšuje doporučení na akcie Johnson & Johnson na "neutral" z "prodat", cílovou cenu upravuje na 112 ze 102 USD.
  • RW Baird zvyšuje doporučení na akcie Tesla Motors na "outperform" z "neutral", cílovou cenu upravuje na 300 z 230 USD.
  • RBC Capital zvyšuje cílovou cenu akcií HP na 12 z 11 USD.
  • Citigroup snižuje doporučení na akcie Monsanto na "neutral" z "buy", jejich cílovou cenu snižuje na 95 ze 105 USD.
  • Morgan Stanley mění svou predikci vývoje sazeb Fedu. Letos podle nové prognózy centrální banka zvedne úroky jen jednou.

 Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Co býka nezabije, to ho posílíCo býka nezabije, to ho posílí 

"Jak dlouho ještě mohou akcie klesat?" ptali se redaktoři listu Wall Street Journal 9. března 2009 poté, co finanční krize z amerického akciového trhu odmazala biliony dolarů. Šlo o nejvážnější tržní krach od Velké deprese 30. let. Po sedmi letech si na něj vzpomene málokdo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:40  Meta: Výsledky byly dobré, výhled zklamal Research (J&T BANKA)
Čt 10:03  Výhled Meta poslal futures prudce dolů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688