Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  20.03.2016 09:02:48

Vítr loni vyrobil už více energie než jádro!


 Výrobní kapacita větrné energie poprvé v historii překonala energii jadernou. Ke konci loňského roku činila celosvětová výrobní kapacita z větrné energie 432,42 GW oproti 382,55 GW jaderné energie. Vyplývá to z údajů The Global Wind Energy Council (GWEC). 

Výrobní kapacita větrné energie loni ve srovnání s rokem 2014 vzrostla o 17 procent. Zatímco v roce 2015 se ve světě nově instalovalo 63,013 GW větrné energie, tedy nejvíce v historii, v roce 2000 to bylo jen 3,760 GW. V Evropě šlo o novou instalaci 13 GW. Nejaktivnější je celosvětově Čína. Česká republika je v tomto ohledu “chudým příbuzným”.

Větrná energie díky technologickým inovacím významně snížila své výrobní náklady, což o ni zvyšuje zájem. Oproti tomu jaderná energie to má od fukušimské tragédie stále těžší.  Řada zemí se od ní totiž čím dál více odklání. Tento trend podpořila právě fukušimská jaderná tragédie z 11. března 2011. Některé země tak vidí budoucnost právě ve větrné energii.

Například Německo po katastrofě ve Fukušimě zcela uzavře do roku 2022 všechny jaderné elektrárny a nahradí je obnovitelnými zdroji, především větrnými parky a farmami.

A rozhodně nejde o nezajímavou investici. Výstavba větrného parku vyjde na zhruba 1 milion eur na 1 MW výkonu. Možná se to někomu může zdát mnoho, ale… Už zhruba po třech letech se ale investice vrátí a větrný park začne vydělávat. Ve Francii se vláda dokonce počet investic snaží omezit tím, že nutí majitele projektů, aby nedávali investorům vyšší zhodnocení než 7 % p.a.

Například příprava, administrativa, výstavba a údržba parku Bard Offshore 1 (má 80 turbín, každá má výkon 5 MW) v Německu podle Unicredit Bank stála za prvních 8 let celkem 2,9 miliardy eur. V roce 2015 přesáhl park celkově 2 000 TWh vyrobené elektřiny. To jsou obrovská čísla a obrovské výkony. Při výkupní ceně 3,9 eurocentů je zisk takového parku 7​​​​​​,8 miliardy eur. To je velmi dobrá návratnost vyšší než 50 % ročně.

Investice do větrné energie jsou tak v poslední době ve světě velmi vyhledávané. Především v Evropě jde o nejatraktivnější investici vůbec. Není se čemu divit. Výnos je garantován, podpora obnovitelných zdrojů je všude v EU, projekty jsou historicky ověřené a technologie se neustále zlevňují, protože jejich využití masově roste.

A od jádra se odklánějí i další země. Švýcarsko hodlá “odstřihnout” jádro do roku 2034, Francie sníží podíl jaderné energie do roku 2025 na polovinu.

Jiří Vlk, ředitel Green Victory Capital

 

 
21.03. 08:00  Instalovaný výkon... (Bročák)
20.03. 23:15  Názor (JaroslavK)
20.03. 21:34  Názor (Luboš)
14.03. 18:42  Názor (Jan M.)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688