Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  11.03.2016 08:55:00REKLAMA

5 věcí, na které se zaměřte při výběru MBA studia

O studium MBA roste v současnosti zájem a z tohoto důvodu se rozšiřuje i počet institucí, které toto vzdělání nabízí. Poskytovatelé lákají na studium plné nejrůznějších benefitů, které zásadně ovlivní vaši budoucí kariéru. Přínos pro pracovní a osobní život MBA titul bezpochyby má, ovšem jak velký bude, záleží zejména na vhodném výběru instituce. Je třeba velké obezřetnosti. Přeci jen se nejedná o zanedbatelné investice – finanční ani časové.

Potřebné praktické informace dle aktuálních trendů, lepší manažerské dovednosti, nadhled a různé úhly pohledu na danou problematiku, konzultace se zkušenými lektory, nové kontakty a profesní možnosti. MBA titul hraje v manažerském a podnikatelském životě důležitou roli a o svém nositeli mluví jasně: aktivní a ambiciózní člověk, který se chce neustále rozvíjet a je odhodlaný jít za svým cílem. Aby však studium naplnilo všechna očekávání, je již na samotném počátku nutné dobře zvolit jeho poskytovatele.

„MBA studium je rozhodně správnou cestou, jak si v kariéře pomoci k lepšímu postavení. Klíčový je hned na začátku výběr poskytovatele, přičemž zorientovat se v současné nabídce nemusí být vždy lehké. Určitě nehleďte pouze na cenu. Doporučuji zaměřit se jednak na samotný průběh studia, obsah předmětů a lektory, ale rovněž nepodceňujte prestiž a image dané školy,“ radí Mgr. Štěpán Mika, ředitel institutu CEMI.

Známkou spolehlivého a kvalitního poskytovatele MBA studia jsou určitě akreditace, které udělují akreditační orgány na základě přísného hodnocení kvality výuky a které najdete na stránkách školy. Pouhá akreditace však pro správný výběr instituce nestačí. Na které aspekty se tedy dále zaměřit?

1. Podmínky přijetí a průběh studia

MBA studium je určeno pro absolventy vysokých škol či středoškoláky s maturitou a adekvátní manažerskou praxí. Kvalitní instituce tak po uchazečích žádají doklad o řádném ukončení vysokoškolského studia, případně profesní životopis s prokazatelnou praxí. Dále se zajímejte o kompletní studijní podmínky – strukturu studia a jednotlivých předmětů, organizační a personální zajištění, hodnocení a závěrečné zkoušky i podmínky získání titulu. Veškeré informace by měly být uvedeny na webových stránkách poskytovatele.

2. Programy a lektoři

Nejčastěji se v nabídce škol pravděpodobně setkáte s obecně zaměřeným oborem Executive MBA, který komplexně připravuje absolventy na manažerské a vedoucí pozice, ale i pro založení vlastního podnikání či zefektivnění stávajícího. Například vzdělávací institut CEMI nabízí i další specializované programy jako Management zdravotnictví, Management obchodu, Bezpečnostní a krizový management, Ekonomika a finanční management či Veřejná správa, takže posuzujte i pestrost nabídky a možnost užšího zaměření, které bude více odpovídat vašemu pracovnímu zařazení. Souvisejícím kritériem jsou pak lektoři, kteří vás budou celým studiem provázet. Velkým plusem určitě je, pokud máte k dispozici mezinárodně složený tým, který disponuje znalostmi z celého světa.

3. Systém výuky

Dnešní doba plná moderních technologií s sebou přináší takové benefity jako online formu výuky. Pracovně vytížení lidé tak již nemusí docházet do školy a účastnit se přednášek v předem daných termínech. Naopak díky e-learningovým výukovým systémům si mohou sami zvolit místo a čas studia a flexibilně si je přizpůsobovat. Pokud instituce uchazečům nabízí k vyzkoušení zdarma demoverzi jejich výukového systému, aby mohli předem zjistit, jak funguje a zda jim bude vyhovovat, neváhejte systém vyzkoušet. Online studia se nemusíte obávat, jeho kvalita je srovnatelná s klasickou prezenční formou. Berte však na vědomí, že zde chybí dennodenní kontakt se studenty a vyučujícími, a proto je vhodné pro zodpovědné a motivované studenty, kteří se chtějí co nejefektivněji posunout dál. Nicméně i u poskytovatele online studia by měla být možnost navštívit sídlo instituce, setkat se s lektory a řešit případné problémy osobně.

4. Benefity

V rámci nabídky benefitů se můžete setkat jak s pestrými možnostmi výběru studijních kurzů, ale i rychlou a flexibilní komunikací s lektory, dostupnými výukovými materiály, přístupem do online knihovny s publikacemi potřebnými pro studium a práci či absolventskými kluby. Nejdůležitějším benefitem každého studia však stále zůstává kvalitní obsah a informace, které budete moci ihned aplikovat ve své praxi.

5. Reference

Názory bývalých studentů jsou nenahraditelným vodítkem, zda je daný poskytovatel kvalitní a vhodný pro váš další profesní rozvoj. Někteří uveřejňují reference absolventů přímo na svých webových stránkách, kde byste měli snadno získat veškeré potřebné informace, vyhnete se tak případnému pozdějšímu zklamání.

CEMI (Central European Management Institut)

Institut CEMI byl založen v roce 2011 s cílem poskytovat kvalitní MBA a LLM vzdělání na evropské úrovni. Studium trvá 1 rok a je dostupné především studentům z České a Slovenské republiky. Všechny česky vyučované MBA a LLM obory na CEMI jsou navrženy a přizpůsobeny potřebám českých a slovenských studentů a také místnímu trhu práce. MBA programy v angličtině jsou celosvětově využitelné a jsou vyučovány mezinárodním týmem lektorů. S více než 700 úspěšnými absolventy a 400 současnými studenty patří mezi nejvýznamnější a největší poskytovatele MBA a LLM studia ve střední Evropě. Institut CEMI je držitelem certifikátu partnerství projektu Tango, jenž podporuje zdravotně znevýhodněné manažery. Již čtvrtým rokem také spolupracuje s projektem Ocenění českých podnikatelek, který koresponduje s posláním institutu poskytovat vzdělání, které vás podpoří v profesním i osobním růstu. Více informací naleznete na www.cemi.cz.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688