Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  14.03.2016 09:27:26REKLAMA

Jak změní Bitcoin svět?

 

Rozhovor s odborníkem z bitconové oblasti působící pod nickem ARBX1:

Co je to vlastně Bitcoin?

Mnoho lidí zná dnes již klišoidní definici bitcoinu jako “Internetová měna, kterou vytvořil anonymní vývojář používající pseudonym Satoshi Nakamoto.”

Bitcoin je měna, která nemá centrální autoritu. Říká se, že předností této měny je možnost platit rychle online u obchodníků, kteří bitcoin akceptují, a to zejména díky rychlosti, ceně a anonymitě. Ovšem i tohle tvrzení má své limity.

Takové vlastnosti podle Vás nesplňuje?

V půlce ledna, kdy se médii rozšířily ve velkém zprávy, které prorokovaly konec bitcoinu kvůli příliš malé velikosti bloku, tudíž pomalému potvrzování transakcí a neochoty bitcoin developerů se dohodnout na zvětšení, způsobily po prohlášení vývojáře Mika Hearna pád z 430 $ až na 360 $ za kus, pokles 16% během jediného dne. Jak jsme již uváděli v článku pouze pro členy naší komunity, bitcoin není zcela anonymní, nejrychlejší ani nejlevnější, ovšem toto není zásadní problém, neboť výhody jsou jinde.

Kdo je podle Vás Satoshi Nakamoto?

Myslím, že ptát se na tuto otázku, je zcela nemístné. Opravdu potřebujeme znát jeho obličej nebo číslo v občanském průkazu? Jsem si jist, že ne. Chápu, že toto hodně lidí zajímá, bohužel se jenom honí za senzací. Určitě přínosnější bude, když se každý zamyslí, proč asi takovou měnu vytvořil, jak ji využít a jak jejím prostřednictvím můžeme prospět svému okolí.

Řekl byste, že to byl intelektuál?

Určitě to byl velmi pozorný, inteligentní člověk se silnou intuicí. Sám Satoshi se v době, když ještě přispíval do diskuzí, vždy držel striktně tématu. Asi týden před svým zmizením (5. prosince 2010) se vyjádřil k tomu, že v té době často diskutované WikiLeaks by neměli přijímat platby v bitcoinu. „Bitcoiny jsou teprve v plenkách. Růst tohoto projektu musí být pomalý a postupný. Apeluji na WikiLeaks, nezkoušejte Bitcoiny používat. Jsme malá komunita betatesterů a vy byste získali pár drobných, zatímco nás by to v této fázi zničilo,” napsal. A věděl proč...

Jaká je cena bitcoinu?

Aktuálně asi 410 $, tedy něco přes 10 tisíc Kč za jeden. Přičemž je možné koupit i frakci bitcoinu klidně i za pouhou jednu korunu. Dosud nejvyšší ceny dosáhla na trhu v roce 2013 v prosinci, kdy se Bitcoin obchodoval i za více než 1000 $, cca 25.000 Kč za jeden. Ještě loni v létě byla cena lehce nad hranicí 200 $ = 5000 Kč. Kdo investoval v srpnu, má teď dvojnásobek”.

Takových lidí asi bude málo.

Ano, jistě jich bude málo, ovšem pokud bychom vycházeli z toho, že to není možné, tak bychom ani nikdy nic nového nezkusili, protože bychom falešně předem věřili v to, že to nemůže nastat.

Jakou roli by měl mít bitcoin pro každého člověka?

Pro každého určitě ne, vždy bude skupina, která se bude zastávat starého bankovnictví a skupina v opozici, která se ale stále zvětšuje, dokud nebude majoritní. Pro toho, komu to přijde jako dobrý nápad investice do kryptoměn, i když nechce problematice více porozumět, poradím, radši neinvestujte. Pro ty kdo na bitcoinu něco vidí a zajímá je problematika a chtějí skutečně porozumět bitcoinové komunitě více, a to je z původního výčtu hodně úzká skupina, mohu řici, že rozumné je mít v bitcoinu část svého celkového majetku jako 5-25%.

Budoucnost bitcoinu?

Btc jako rezervní měna, která se používá především na větší transakce.

 

 ARBX1 za Arbolet.cz tým

 

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688