Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  09.03.2016 06:00:48

Microsoft se vrací ke kořenům, sází na potenciál hlavních služeb

Microsoft chytil s příchodem Satyho Nadelly nový impuls. Akcie rostou, společnost se zaměřuje na svůj hlavní byznys. A chystají se některé novinky, které mohou být velmi zajímavé.

Společnost Apple poznamenaly dvě těžké krize a to v roce 1990 a 1997. Nejhůře na tom byla společnost právě v roce 1997, kdy se zde také vrátil Steve Jobs. Apple tehdy stál jednou nohou u bankrotu a Steve Jobs pochyboval o tom, jestli se podaří společnost zachránit. Apple se však vzpamatoval: výrazně osekal své produktové portfolio a začal v podstatě od začátku. A dařilo se velmi dobře, nyní je Apple nejhodnotnější společností na světě. Například na trhu s mobilními telefony se sice společnosti podařilo prodat jen 17 % smartphonů, ale Apple z nich získal 91 % zisku na trhu.

Koneckonců podniků, které padly až na dno po dlouhé době dominance, bylo mnoho. Některé zkrachovaly, jiné zase prošly očistným procesem, který je zase posunul dále. Dvě desetiletí je však predikováno, že problémy čekají také MicrosoftMísto toho se však společnosti nejen v řadě oblastí daří udržovat tržní podíl, ale také mírně zvyšovat tržby a ziskovost.

Navíc se ukazuje, že s nástupem nového, podstatně klidnějšího ředitele,  Satyho Nadella v roce 2014, který nahradil bouřlivého Steva Ballmera, společnost chytila druhý dech. Akcie vzrostly o 37 %. Nadella se také rozhodl výrazně omezit některé sebepoškozující projekty.

Došlo tak měsíc po jeho nástupu k odepsání Nokie, kvůli které společnost utrpěla ztrátu 3,2 miliardy dolarů (79,3 miliard korun) ve 4. čtvrtletí 2015. Ve stejném období roku 2014 však Microsoft vydělal 4,6 miliard dolarů.  Společnost se snaží také mírnit v dalších akvizicích, podle serveru techtimes.com se přestala ucházet o firemní komunikační nástroj Slack, Microsoft tak ušetří 8 miliard dolarů.

Nová strategie společnosti se chce zaměřit na své silné stránky, cílem je zachování dominantního desktopového operačního systému tak dlouho, jak to bude možné, prodeje má zde doplňovat kancelářský balíček Office, u kterého chce Microsoft prodávat předplatné na různých platformách a zařízeních.

Microsoft také těží z toho, že open-source řešení nejsou u firem ani domácností příliš populární, v některých případech také náklady na využívání open-source řešení můžou být vyšší – vzhledem k nákladům na technickou podporu. Naddela však i přesto dává open-source šanci. SQL Server, což je systém na provoz databází, se podle https://blogs.microsoft.com portuje také na Linux. Cílem je získání vyššího tržního podílu.

Nadella se také snaží hledat i nové segmenty na trhu. Microsoft investuje 14 % svých příjmů do výzkumu a vývoje, což je srovnatelné například se společností Google. Nové peníze se pumpují především do cloudových služeb a uměle inteligence. Zajímavým projektem můžou být virtuální brýle HoloLens, které nejen, že vytváří virtuální realitu, zároveň skutečnou realitu dokáží vhodně doplňovat. Brýle také mají mnoho senzorů, nechybí jim reproduktory, které umožňují interpretaci zvuků z virtualizovaného prostředí. Objeví se názory, že se může jednat o velkou věc, cena této novinky však stále nebyla stanovena. Další analytici však novince předpovídají katastrofu, podle nich není HoloLens ničím výjimečný oproti řešením, které představila konkurence.

Nadella se také bude muset vypořádat se značnou byrokracii ve společnosti. Může se snažit přebudovat firemní kulturu, ale snadný úkol to nebude. Ukazuje se to při získávání nových talentů. Když Microsoft v roce 2014 koupil společnost Mojang, tak tři zakladatelé této společnosti odešli.

Jonathan Ford z Financial Times se domnívá, že místo dobývání dalších segmentů na trhu by se měl Nadella držet hlavní činnosti společnosti. „Spíše, než usilovat o nové trefy, je vhodnější maximalizovat potenciál z hlavních služeb,“ doplnil.  Koneckonců to například dokazuje prohlížeč Edge, který měl být silnou zbraní Microsoftu, tento prohlížeč však podle statistik netmarketshare.com používá jen 3,02 % uživatelů, jedná se tak o propadák.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688