Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  04.03.2016 15:24:16REKLAMA

Euler Hermes: Snižování globálních sektorových ratingů naznačuje problémy

Euler Hermes průběžně analyzuje 18 sektorů v 72 zemích (~1300 průmyslových odvětví), přičemž každé 4. průmyslové odvětví se z pohledu rizika v roce 2016 nachází v citlivé či vysoce rizikové oblasti

Sektor výroby a zpracování kovů a strojírenský sektor zaznamenaly v roce 2015 značné zhoršení plateb. Farmaceutický průmysl a IT si naopak vedly lépe.

Latinská Amerika, země GCC (země Perského zálivu) a Rusko čelily v roce 2015 největšímu zhoršení rizikových profilů. Evropa je jediným regionem s mírným zlepšením.

5 schopností, které firmy musí mít: odolnost vůči pokračujícím nízkým cenám komodit, preciznost při cílení na komplikované trhy v Číně, Brazílii a Rusku, síla čelit rostoucímu zadlužení a úvěrovému riziku, rychlost při řešení problémů, schopnost rychle se vyrovnat s blížící se vlnou fúzí a akvizic a narůstajícím tlakem na ceny.

Rok 2016 bude pro společnosti velmi těžký vzhledem k tomu, že podniky se musí vypořádat s mnoha krátkodobými i dlouhodobými problémy, analyzuje Euler Hermes, celosvětový lídr na poli úvěrového pojištění. Nová zpráva, která nese název “Zahajme sektorové hry – Firmy zažívají předčasný start na své vlastní Olympiádě“, nabízí pohledy do každodenního života společností po celém světě, které nečekaly až na olympiádu v Riu, aby mohly být podrobeny zatěžkávací zkoušce. Zpráva analyzovala změny sektorových rizik v 18 ekonomických sektorech v 72 zemích (~1,300 průmyslových odvětví).

“Manažerské týmy budou muset po návalech adrenalinu způsobených kolísáním na finančních trzích zachovat v následujících měsících chladnou hlavu”, říká Ludovic Subran, vedoucí ekonom Euler Hermes. “V roce 2015 byl 148 průmyslovým odvětvím zhoršen sektorový rating a pouze v 76 byl sektorový rating vylepšen. Výsledkem je to, že na začátku roku 2016 se každé 4. průmyslové odvětví z pohledu rizika nachází v citlivé či vysoce rizikové oblasti."

Tabulka 1: Ratingy sektorů na konci roku 2015 (osa y) & změny během 1 roku (osa x)                             

Tabulka 2: počet změn ratingů sektorů podle regionů

Euler Hermes na základě sektorových analýz identifikoval 5 makroekonomických oblastí, které budou výzvou pro podniky v roce 2016

1. Pokračující období nízkých cen komodit

Euler Hermes předpokládá, že klesající ceny ropy způsobí odhadem 25% propad investic v ropném sektoru, což se zásadním způsobem projeví v sektoru výroby strojů a strojních zařízení. Oproti tomu jednoznačným vítězem je sektor dopravy, a to opět kvůli nízkým cenám ropy – kde došlo v roce 2015 k vylepšení ratingu sektoru v 8 zemích, a to zejména v Evropě. U dalších komodit, jako je železná ruda, se očekává další pokles cen. Toto bude mít dopad i na sektor výroby a zpracování kovů, u kterého má většina sledovaných zemí (61 z 72 monitorovaných) dle upisovatelů Euler Hermes již rating v citlivé či vysoce rizikové oblasti.

2. Chaos na rozvíjejících se trzích

Rozvíjející se trhy zaznamenaly v roce 2015 nebývalé množství snížení ratingů (122) ve srovnání s pouze omezeným počtem ratingů zvýšených. Afrika, Střední východ a Latinská Amerika zaznamenaly 39, resp. 34 zhoršení ratingů. Ohniskem problémů je Brazílie, kdy 15 z 18 ratingů průmyslových odvětví se nachází v citlivé či vysoce rizikové oblasti. Naopak západní Evropa s 24 vylepšeními ratingů sektorů pomohla globální riziko sektorů vyrovnávat.

3. Narůstající zadluženost, splatnosti a úvěrové riziko

Obrátky pohledávek (DSO), které jsou klíčovým indikátorem stavu cash flow a hrozících insolvencí, celosvětově narůstají. V Číně vzrostl DSO v roce 2015 na 81 dní a dle předpovědi dále poroste až na 84 dní v roce 2016; očekává se, že insolvence v roce 2016 vzrostou o 20%. Alarmující je rovněž míra čistého zadlužení, která je 108% v sektoru výroby a zpracování kovů a 92% jak v sektoru výroby strojů a strojních zařízení, tak například v papírenském sektoru.

4. Narůstající riziko náhlého zvratu

Zatímco investiční cyklus zůstává v prostředí globální proměnlivosti a ekonomické nejistoty utlumený, riziko náhlých zvratů s sebou nese další hrozbu pro tradiční průmyslová odvětví. Jedním z alarmujících příkladů je retail, který již nyní se vzestupem internetového obchodu a mobilních technologií představuje 3,5 trilionu USD. Vzdálenost od spotřebitele, odklon od výzkumu a vývoje a závislost na infrastruktuře jsou tři faktory zvyšující riziko náhlého zvratu při porovnávání průmyslových odvětví po celém světě.

5. Další vlna fúzí a akvizic

Vzhledem k oslabení možností organického růstu se podniky stále více zajímají o akviziční příležitosti. Euler Hermes očekává, že objem fúzí a akvizic tento rok opět převýší 4 biliony dolarů, přičemž dojde k 10% nárůstu objemu transakcí na celkových 20 000. Tyto nárůsty jsou vyvolány rostoucí aktivitou v chemickém, farmaceutickém a technologickém sektoru. V roce 2015 byly obzvláště dynamické přeshraniční transakce vedené asijskými korporacemi, které se zaměřily na evropské firmy, kde došlo k nárůstu transakcí o 17%.

“V některých sektorech – jako jsou např. energetika, výroba strojů a strojních zařízení a oblast výroby a zpracování kovů – se podniky nacházejí v pasti, kdy musí na jedné straně čelit krátkodobým problémům, jako jsou nízké ceny komodit, volatilní tržní poptávka na rozvíjejících se trzích a zadluženost, a na druhé straně střednědobým problémům jako je hrozba náhlých zvratů nebo nežádoucí konsolidace, " uzavírá Subran .

Zdroj: www.eulerhermes.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688