STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.03.2016 11:00:41

Euro se propadá a může být ještě hůř

Autor: Bc. Jan Kolář

V úvodu měsíce to vypadalo, že evropská měna opět nabírá na síle. Na měnovém páru EUR/USD jsme se dočkali atakování hranice 1,13800. Avšak od té doby to jde s měnovým párem z kopce. Únor sice sílí pole, ale Euro očividně ne.

Vezmeme to od začátku. Euru se dařilo především kvůli nejistotě a strachu z vývoje čínské ekonomiky. Však si vzpomeňte na akciový „výplach“ z minulého roku a následné raketové posílení evropské měny. Americká ekonomika je v posledních letech velmi provázaná s tou čínskou, a tak se nelze divit reakcím amerického dolaru.

K posílení Eura také pomohla původně nepřesvědčivá data z americké ekonomiky. Postupně se začaly objevovat otázky, zda prosincové zvýšení sazeb bylo vhodným krokem. Původně očekávaná čtyři po sobě jdoucí zvýšení úrokových sazeb byla najednou nemyslitelná a většinou trhu smetena ze stolu. K oslabení dolaru také pomohly komentáře vlivných investorů, kteří začali velmi ostře kritizovat FED a zpochybňovat jeho kredibilitu.

Od poloviny měsíce se situace zcela otočila. Čínská ekonomika se relativně vzpamatovala z akciových šoků a postupně se stabilizuje s pomocí tamní centrální banky (PBoC). Ze zámoří je americký dolar podpořen optimistickými makrodaty, zejména z trhu práce a průmyslu.

Na druhé straně evropská data jsou v posledních týdnech nepřesvědčivá. Evropu navíc sužují politické problémy, jako například možnost „Brexitu“, uprchlická krize nebo poslední dobou zcela opomíjené téma války na Ukrajině. Všechny tyto události samozřejmě přispívají ke kumulování strachu a nejistoty v budoucnost Evropské unie, a tak se není čemu divit, že Euro zůstává pod tlakem ostatních měn. Aktuální „forma“ Eura je ještě viditelnější na páru EUR/JPY, kde pár překonává den po dni několika měsíční minima.

Důvěra ECB je nyní také tu a tam. I po několika stimulačních opatřeních inflace v eurozóně stále znatelně neroste. V důsledku toho lze očekávat další razantní akci ze strany ECB. Dočkáme se parity na páru EUR/USD do konce roku 2016? Budoucnost samozřejmě ukáže, ale aktuální indicie tomu nasvědčují.

Euro - Draghi

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688