2016 - Jak na zlato?

Autor: STOX.CZ (Grant Capital)
01.03.2016 15:30:19

Autor: Ondřej Makeš

V minulém článku jsme se zabývali dlouhodobým zajištěním finančními investicemi. Dnes přichází na řadu asi nejdostupnější reálná investice pro všechny, kterou je zlato

Zlato je uchovatelem hodnoty a má oproti ostatním investicím několik zásadních výhod.

Dlouhodobě neztrácí na hodnotě. Tím dlouhodobě jsou, více než roky, myšleny spíše desetiletí. Pokud bychom vzali jednu unci před 100 lety a dnes, zjistíme, že za ni koupíme přibližně pořád stejně. Výrok, že držení zlata nenese úrok je častým argumentem velkých finančníků, protože to jsou ti poslední, kteří by měli zájem na tom, abyste kupovali zlato. Nic by totiž nevydělali. Jejich zisky plynou z toho, že používáte nástroje pro ně prospěšné. Další námitkou by mohlo být, proč kupovat zlato, když je inflace blízko nuly? Skutečná inflace ani zdaleka není tak nízká, jak se uvádí ve statistikách. Inflace se měří pomocí indexu spotřebitelských cen, který je vhodně upravován. Jde například o vyjmutí cen nemovitostí a chytré nahrazení jistým upraveným nájemným atd. V roce 1971, při ukončení Brettonwoodského standardu a uvolnění ceny zlata, byla cena 35 dolarů za unci. Dnes je to přes 1000 dolarů. Spočítejte si průměrný úrok za těch 44 let, který by to udělal. Troufnu si tvrdit, že ony 3% roční inflace to asi nebudou. Proto pokles ceny v posledních 3 letech dlouhodobě nehraje významnější roli.

Zlato je měna a jako jedna z mála bude mít vždy nenulovou hodnotu. To stejné se bohužel o žádných fiat měnách, které nejsou kryty ničím jiným než důvěrou, říci nedá. Stačí se podívat na historický vývoj a víme své. Vždyť i dnes nejrozšířenější měna, dolar, ztratila od zavedení americké centrální bankyroce 1913 více než 95 % své hodnoty. Za vše hovoří známý výrok: „Papírové peníze se nakonec vždy vrátí ke své skutečné hodnotě – k nule.“ Zkuste si pro zajímavost porovnat, kdyby vám vaše babička řekněme před 30 lety spořila ve zlatě nebo kdyby používala standardní spořící produkty. Jaký by asi byl výsledek?

Zlato je svoboda. Jakákoli měna může ze dne na den ztratit hodnotu jen prostým rozhodnutím státních představitelů. To je samozřejmě zjednodušeně řečeno, ale nebylo by to poprvé ani naposledy. Jen si nalistujme v učebnici dějepisu, jak Německo financovalo světovou válku a co to udělalo s jeho měnou. Nebo měnová reforma v ČSR v 50. letech. Že je to dávno, že se historie nemůže opakovat? Nemusíme chodit daleko do minulosti a vzpomeňme si například na devalvaci české koruny před dvěma lety. Jak ČNB vytvořila peníze z ničeho. Ono to nebylo z ničeho, to byly totiž peníze nás všech. Inflace je způsobem, kterým se prostředky přesunují od pracujících, těch co tvoří hodnoty, nahoru, tam těm druhým. Jak známo, inflace pomáhá dlužníkům a poškozuje střadatele. Také proto se všichni tam nahoře tak bojí deflace. Jak kdysi řekl Henry Ford: „Je dobře, že lidé nerozumějí, jak funguje náš bankovní a peněžní systém. Protože kdyby rozuměli, jsem přesvědčen, že do rána by nastala revoluce.“

Zlatem můžete platit po celém světě a je nejlikvidnějším aktivem. Nepotřebujete směnárny, neboť tento žlutý kov je celosvětový. Kdokoliv vám ho velice rád odkoupí zpět. Častým argumentem je, že zlata se nenajíte. No on takový povodňový dluhopis není o moc chutnější a zkoušeli jste jíst třeba eurobankovku? Pointa je v tom, že za zlato získáte kdykoliv, kdekoliv jakoukoliv jinou měnu.

Ze zlata se v ČR neplatí daň z přidané hodnoty. Například u investičních mincí jsou ještě navíc tak nízké marže, že rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou dosahuje v mnoha případech pouze 1%. Nejvýhodnější jsou v tomto případě jednouncové mince. Uvidíme, jak dlouho si stát nechá tento finanční únik líbit. Nechci spekulovat, ale kdyby se výrazněji zvýšily prodeje,…

Množství světových zásob je omezené. V porovnání s tiskařskými lisy centrálních bank, které jsou omezeny jen množstvím papíru a inkoustu. Ročně se nabídka zvyšuje o 2-3%, což také udržuje jeho hodnotu. Papírové měny přibývají tempem mnohonásobně vyšším.

Držení zlata je „zatím“ anonymní. Tento bod asi netřeba více rozebírat. Podívejte se, co se stalo s penězi střadatelů při nedávné krizi na Kypru. Pokud nikdo neví, že ho máte, nemůže vám ho sebrat ani zdanit.

Otázkou je uchovávání fyzického zlata. Nabízí se více možností. Jednou z nich jsou bankovní sejfy, které bych ale nedoporučoval, protože obsah není anonymní a v dobách jakékoli nejistoty o něj můžete snadno přijít. Další možností je uložení u soukromníka, většinou prodejce zlata. Zde je riziko ještě větší, protože jakákoli soukromá firma může kdykoli zkrachovat a těžko se pak něčeho domůžete. Dalším způsobem je uložit zlato doma, což je zase rizikové vůči zlodějům. Nicméně vzhledem k velké hodnotě zlata v malém objemu by zločinec musel jít na jistotu, protože investiční zlato obvykle nebývá jeho primárním cílem. Nejlepší je opět rozložení rizika.

Zájem o investice do fyzického zlata se i v ČR dlouhodobě zvyšuje. Obecně je ale podíl prostředků ve zlatě u Čechů výrazně podprůměrný v kontrastu západní Evropy. Propagace je slabá a to také tím, že velcí hráči se zlata bojí, protože tak nad vámi ztrácejí kontrolu a nemohou na vás. V souladu s tím, jak ve světě vzrůstá nejistota, dochází k tomu, že nejen jednotlivci, ale i státy, přemýšlejí, jak se spolehlivě zajistit. Například Čína v posledních letech kupuje obrovské množství zlata. Otázkou zůstává proč asi? Že by snaha odpoutat se od zašlé a pohasínající slávy v podobě dolaru? Stejně tak Německo už jaksi přestává věřit USA a snaží se o repatriaci svých zlatých zásob do své země. USA ale slíbilo navracení zlata tak pomalu, že vyvstává otázka, zda v sejfech FEDu ještě nějaké zlato vůbec je.

Jen jen otázkou času, jak dlouho se ještě bude dařit manipulovat s cenou zlata. V dnešní době obrovských spekulací a uměle vytvořených prostředků to není žádný problém. Jak ale kdysi řekl můj oblíbený ekonom a vysokoškolský profesor pan Rejnuš: „Osobně se domnívám, že ať se jednou bude v Evropě platit čímkoli, cena zlata tím v žádném případě neutrpí.“

V dnešní době kapitálové trhy umožňují participovat na ceně zlata i přes tzv. ETF fondy, jako jsou např. GLD, IAU, GDX, UGL a mnohé další.

Investování do zlata - ETF

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
17.04.2024 22:12 1 unce 2 372,70 USD
17.04.2024 22:02 1 unce 2 372,75 USD
17.04.2024 21:56 1 unce 2 372,75 USD
17.04.2024 21:50 1 unce 2 372,63 USD
17.04.2024 21:42 1 unce 2 372,85 USD
17.04.2024 21:36 1 unce 2 372,97 USD
17.04.2024 21:28 1 unce 2 370,29 USD
17.04.2024 21:22 1 unce 2 368,77 USD
17.04.2024 21:16 1 unce 2 369,89 USD
17.04.2024 21:06 1 unce 2 374,13 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.