Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.03.2016 00:39:53

29. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v pondělním kolísavém obchodování nakonec oslabily a index S&P 500 za celý únor klesl třetí měsíc za sebou. Wall Street sice během dne podpořil růst cen ropy a nové kroky na podporu čínské ekonomiky, ke konci obchodování ale začaly negativně působit technické faktory a pokles cen akcií z farmaceutického sektoru.

Dow v pondělí klesl o 0,74 % na 16 516,50 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,81 % na 1 932,23 bodu a Nasdaq Composite uzavřel slabší o 0,71 % na 4 557,95 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 3,74 % na 20,55 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva a půl bazického bodu na 1,738 %.

V mínusu skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly sektor zdravotní péče, technologické odvětví a finanční sektor. Nad nulou se udržely sektor základních materiálů a odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (29. února 2016)
Americké akcie (29. února 2016)Zdroj: Google

Trh během dne podpořila zpráva, že čínská centrální banka snižuje o půl procentního bodu na 17 % podíl minimálních rezerv, které k ní musejí odvádět z vkladů komerční banky. Centrální banka chce tímto krokem, který udělala už popáté od loňského února, podpořit ekonomiku.

Za celý únor index Dow přidal 0,3 %, S&P 500 ale 0,41 % odepsal a Nasdaq Composite oslabil o 1,21 %.

Americké akcie (únor 2016)
Americké akcie (únor 2016)Zdroj: Google

Od začátku roku pak Dow ztrácí 5,21 %, S&P 500 klesá o 5,47 % a Nasdaq Composite se nachází níže o 8,98 %.

Americké akcie (YTD, 29. února 2016)
Americké akcie (YTD, 29. února 2016)Zdroj: Google

Akcie farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals (-18,41 %) zlevnily téměř o pětinu poté, co firma oznámila, že se po zdravotní pauze vrací její výkonný ředitel Michael Pearson, stáhla svůj výhled, posunula termín zveřejnění hospodářských výsledků a rozdělila funkce výkonného ředitele a předsedy představenstva. Post předsedy představenstva obsadil Robert Ingram.

Po většinu dne se nedařilo ani cenným papírům prodejce dřevěných podlahových krytin Lumber Liquidators (+1,98 %), který vykázal za poslední loňské čtvrtletí čistou ztrátu na akcii 0,73 USD při tržbách 234,8 milionu USD. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že firma vykáže ztrátu 0,19 USD na akcii a tržby 251,3 milionu USD. Nakonec se ale titul vyšplhal nad nulu.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Index nákupních manažerů v oblasti Chicaga klesl v únoru na 47,6 bodu z lednových 55,6 bodu. Čekal se pouze mírný sestup na 54 bodů.
  • Index aktivity dallaského Fedu v únoru vzrostl na -31,8 bodu z -34,6 bodu v lednu, čekal se růst na -30 bodů.
  • Počet probíhajících prodejů domů v lednu klesl meziměsíčně o 2,5 % (odhad: +0,5 %). Meziročně počet otevřených prodejů klesl o 0,9 %, čekal se naopak růst o 3,8 %. Důvodem horších dat byly podle analytiků špatné lednové počasí a rostoucí ceny nemovitostí.
  • Za posledního půl roku se toho na amerických trzích mnoho nezměnilo. V rozhovoru pro americkou finanční televizi CNBC to v pondělí řekl miliardář a šéf konglomerátu Berkshire Hathaway Warren Buffett. "Když akcie zlevňují, je to dobrá zpráva, stejně jako když klesá cena hamburgerů," prohlásil dále v rozhovoru investor přezdívaný Věštec z Omahy. Dodal, že je sice těžké odhadnout, jak se budou v krátkodobém horizontu vyvíjet ceny akcií, avšak není obtížné odhadnout, že se americká ekonomika bude vyvíjet příznivě. "V roce 2016 Berkshire Hathaway nakupuje akcie. Po propadech agresivněji," uvedl také Buffett.
  • American Express po více než desetileté exkluzivní spolupráci prodává bance Citigroup svou "pozici" vůči maloobchodnímu řetězci Costco Wholesales. V obchodech nešlo platit jinou kreditní kartou než tou od AmExu. Nyní budou všichni zákazníci American Express, kteří mají karty co-brandované s Costco, převedeni s těmito kartami do Citi. American Express by z obchodu měla vyjít zhruba s miliardou dolarů, uzavřen by měl být do června. Akcie AmExu v pondělí +0,40 %, akcie Citi -1,50 %, akcie Costco +0,23 %.
  • V severoitalském Milánu zahájí příští rok provoz první kavárna amerického řetězce Starbucks v Itálii. Itálie je jedním z několika důležitých trhů, kam největší kavárenský řetězec na světě zatím nevstoupil a kde je káva tradiční součástí národní kultury. Milánskou kavárnu otevře italský podnikatel Antonio Percassi, který bude na základě licenční dohody kavárny vlastnit a provozovat, informovala v pondělí agentura Reuters.
  • Icahnova společnost nabízí odkup zbývajících akcií firmy Federal-Mogul.Nabízená cena je 7 USD za akcii. Icahn Enterprises je již nyní majoritním akcionářem společnosti s podílem 82 %. Akcie Federal-Mogul v pátek zavřely na 4,98 USD. Firma je dodavatelem součástek do automobilů. Akcie Federal-Mogul +45,78 % na 7,26 USD.
  • Americká finanční skupina Citigroup prodá svůj menšinový podíl v čínské regionální bance China Guangfa Bank (CGB) za zhruba 19,7 miliardy jüanů (75 miliard ). Novým majitelem podílu se stane čínská pojišťovna China Life Insurance Company. Dohoda má pomoci americké bance získat kapitál na expanzi dalších aktivit v Číně.
  • Růst těžby ropy ve Spojených státech loni výrazně zpomalil a v posledních třech měsících roku těžba dokonce klesala. Produkce se celoročně zvýšila o 722 000 barelů na 9,43 milionu barelů denně (b/d) po vzestupu o 1,25 milionu barelů v roce 2014.Oznámil to v pondělí Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při federálním ministerstvu energetiky.
  • O tom, zda se USA jako celek dostanou do recese, se zatím ještě mezi pesimisty a optimisty vedou spory, několik států unie ale již pokles ekonomiky zažívá. Společným rysem těchto států je závislost na energetickém sektoru. Přestože se někteří ekonomové a investoři snaží veřejnost přesvědčit o tom, že je na tom americká ekonomika stále celkem dobře a má před sebou růžovou budoucnost, čtyři státy - Aljaška, Severní Dakota, Západní Virginie a Wyoming - jsou již v recesi. A dalším třem to podle společnosti Moody''s Analytics hrozí. Konkrétně jde o Louisianu, Nové Mexiko a Oklahomu.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Akcie pohledem technické analýzy: Americké burzy mohou pokračovat opatrně výše, v Evropě jsou indikátory smíšenéAkcie pohledem technické analýzy: Americké burzy mohou pokračovat opatrně výše, v Evropě jsou indikátory smíšené 

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688