Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.02.2016 06:00:50

Vitásková Sobotkovi: Nebýt mě, spotřebitelé by za elektřinu platili více

Nové tarify výpočtů elektrické energie, které navrhuje Energetický regulační úřad (ERÚ), výrazně změní to, jak se cena elektřiny vypočítává. Vitásková se brání, že je chtěli k nim donutit velcí hráči.

Podle návrhu by poplatky za distribuci (přibližně polovina platby), měla mnohem více ovlivňovat velikost hlavního jističe, spotřeba elektřiny tak zde bude hrát jen zanedbatelnou roli. Investice do úsporných spotřebičů se tak nemusí vůbec vyplatit – návratnost se protáhne. Snížení výkonu jističe zase naopak může vést k podstatným úsporám. ERÚ opatření argumentovalo tak, že by spotřebitel slabším jističem méně zatěžoval přenosovou síť v podobě takzvaného „rezervovaného příkonu“.

Paradoxní však je, že silnější jistič je v mnoha případech potřeba k tomu, aby přinesl úspory elektrické energie. Řada lidí například investovala do indukční desky s dvoufázovým zapojením nebo do tepelného čerpadla. V podstatě by tak tyto spotřebiče neumožňovaly snížení výkonu jističe a zvyšovaly by tedy celkovou cenu za elektrickou energii, nikoliv naopak.

Nové tarify jsou tedy pochopitelně terčem značné kritiky a to jak ze strany spotřebitelů, tak i vlády. Spotřebitelé poslali ERÚ už více než 15 000 připomínek. Analýza ministerstva průmyslu a obchodu zase uvádí, že nové tarify by zdražily elektřinu více než 38 % domácnostem. Podle premiéra Bohuslava Sobotky mohou nové tarify ohrozit především chudší obyvatele: „První analýzy už ukazují, že návrh nových tarifů může znamenat riziko a ohrožení pro nízkopříjmové domácnosti, je negativní pro domácnosti, které spotřebovávají méně elektrické energie, je negativní pro ty, co se snaží šetřit,“ uvedl Sobotka.

Současná šéfka Energetického regulačního Alena Vitásková na kritiku reagovala dopisem pro premiéra Sobotku, ve kterém oznamuje, že nové tarify připravoval expertní tým, kde byly zástupci ČEZ, E.ON., PRE a jiných velkých hráčů. Podle ní tak návrhy nových tarifů, které mohou poškodit především malé odběratele, vytvořili především velcí hráči na trhu. „V listopadu 2015 jsem tedy stála před rozhodnutím, zda nové tarify zavedu. Šla jsem do rozporu s doporučením expertního týmu, oponentních posudků a odmítla jsem novou tarifní strukturu podepsat. Naopak jsem nařídila veřejný konzultační proces se všemi občany České republiky. Zároveň jsem informaci o novém tarifním systému zaslala k diskuzi všem členům vlády, do Parlamentu a do Senátu ČR i na další místa,“ uvádí Vitásková v dopise.

Ekonomický deník dopis Vitáskové zveřejňuje v plném rozsahu. Najdete ho zde.


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688