Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  26.02.2016 14:05:16

Čím může inspirovat W.Buffett do podnikání?

 

Byznys pravidla podle Warrena Buffetta

 

Ať už v podnikání začínáte nebo patříte mezi ostřílené byznysmany, vždy se vyplatí nechat se inspirovat od jiných, zejména úspěšných lidí. Hovoří o tom i Warren Buffett, když ve své knize „Sněhová koule - Warren Buffett a škola života“ říká: „Čtete životopisy podnikatelů. Jsou to obři, na jejichž ramenou uvidíte dál.“ Mám za to, že je jedno, zda jste investor, finančník, podnikatel či manažer, rada tohoto světoznámého investora je užitečná pro nás pro všechny. A jaké je tedy tajemství „zásad“ toho, kdo sám nám radí číst o druhých? Zde jsou ty nejdůležitější postřehy z Buffettova životopisu:

 

1. Snaž se být ve svých obchodech precizní.

 

Důraz na detail při sjednávání obchodních podmínek je pro Buffetta klíčový. Vždy se domlouvá na podrobnostech a podmínkách obchodu předem.

 

2. Dbej na pověst, protože je lepší než peníze.

 

Budovat dobrou pověst (jméno) trvá dlouhá léta, ale ztratit ji můžeme během chvilky. Proto dostát svému slovu a pověsti, byť za cenu dílčí ztráty, se vyplatí. Pro Buffetta je důležité být seriózním, zodpovědným a spolehlivým obchodním partnerem. Ve stejném smyslu radí: nedopusťte ztrátu reputace firmy.

 

3. Pokud budeš v podnikání pokračovat, spokoj se s přiměřeným ziskem.

 

Mnoho příkladů z praxe hovoří o tom, jak peníze zkazily nejednoho člověka. Buffett upozorňuje na to, jak důležité je, aby člověk ovládl své emoce ve vztahu k penězům a nenechal se jimi unášet ani v životě obecně, ani v podnikání konkrétně. Peníze v jeho podání zdaleka neznamenají všechno a je základní vlastností dobrého byznysmena chovat se jako „řádný správce“ svěřeného jmění. Nejednejte pod vlivem chtivosti, chamtivosti či přehnaných ambicí, bude vás to dřív či později mrzet. V obchodě se nerozhodujte podle emocí a nejednejte impulsivně.

 

4. Nesnaž se co nejrychleji zbohatnout. Dělej, co ti dává smysl a co tě baví.

 

Jak zmýlený je postoj lidí, kteří se snaží především zbohatnout. Buffett radí de facto opak. Snažte se být dobrý v tom, co vás baví, buďte v tom profík, buďte v tom nejlepší. Odměna si k vám cestu už najde. Tato cesta je mnohdy zdlouhavější, než různé zkratky k penězům, ale vyplatí se.

 

5. Utrácej méně, než vyděláš. Drž na minimu režijní náklady a NEZADLUŽ SE!

 

Zejména v raných fázích podnikání (kariéry) je pro člověka stěžejní, aby se nerozumně nezadlužoval. Pokud tak učiní, je zajatcem svých finančních závazků a nemůže se svobodně a rychle rozhodovat. Buffett radí nejdříve se naučit finanční disciplíně v duchu „kdo je věrný v malých věcech, bude věrný i ve velkých“. Mnohokrát Buffett varuje: Nikdy nezapomeňte na nebezpečí vyplývající z dluhu.

 

 6. Lekce o investování.

 

Nefixujte se na to, kolik jste zaplatil za akcii/byznys. Pokud tak učiníte, budete později jednat často pod vlivem obav z toho, o kolik peněz aktuálně přicházíte. Nespěchejte a neskákejte bez uvážení po malém zisku, vyplatí se zaujímat spíše dlouhodobý a konzervativní postoj.Nestůjte o odpovědnost za cizí peníze. A pokud si pokud si nejste jistí úspěchem – nezadlužujte se!

 

7. Carnegizujte.

 

Klasika osobnostního růstu a příkladná učebnice v komunikaci s lidmi, která vyšla z dílny Dale Carnegiho v podobě knihy „Jak získávat přátele a působit na lidi“, hovoří o tom, jak s lidmi navazovat vztahy a budovat přátelské vazby. Buffett, stejně jako mnozí další, si z Carnegiho pravidel utvořili životní komunikační návyky a po vzoru autora tyto návyky nazývá „Carnegizováním“.

 

8. Nejvyšší hodnota – vnitřní soudce, ne vnější.

 

Nikdy se nerozhodujte pod vlivem toho, co si o vás myslí vaše okolí. Vždy jednejte tak, jak vám to velí vaše svědomí. Naše doba i společnost, stejně jako naše malá odvaha a obavy z odsouzení, nám velí jednat často tak, jak si to přeje okolí. Buffett však hovoří jasně: zůstaňte věrní především sami sobě a jednejte tak, aby jste žili v souladu se svými názory, se svým přesvědčením a se svými hodnotami.

 

9. Spojenci jsou zásadní, závazky jsou posvátné.

 

Vždy jde o to, s jakými lidmi byznys děláte a jak se vy i oni stavějí především k závazkům – a to k závazkům nejrůznějšího druhu, ať už se jedná o finanční dluh, o splnění slibu, o dodržený termín. Buffett v tomto smyslu hovoří o tom, že: prvotřídní byznys se dělá prvotřídním způsobem.

 

10. Snažte se být téměř neviditelní. A „koulejte svou sněhovou kouli dál...“

 

Buffett obecně zastává řekli bychom více hodnot z „18.století“ a méně hodnot z „20.století“. Důležité je podle něj říkat pravdu, nikoho nešidit, nebrat úplatky, pracovat tvrdě a tak dobře a tak profesionálně, až se naše tajemství stane synonymem pro pojem „tajemství“.

 

Ing. Bc. Jiří Jemelka Tento příspěvek poskytuje marketingový specialista, odborník na růst a rozvoj firem, podnikatel, školitel, lektor a kouč v oblastech management, prodej, marketing a finance – Ing. Bc. Jiří Jemelka, zakladatel společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o. zaměřené na zvyšování produktivity v obchodních i výrobních firmách (www.jip-pf.cz), provozovatel specializovaného webu www.restrukturalizace.cz a marketingového poradenství na www.btci.cz. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, obor Management a Ekonomika, dálkově studoval na Impac University, USA, Florida 2005, studijní obor: Operations Organization.

10 let se Jiří Jemelka věnuje podnikovému a marketingovému poradenství, rozvoji, revitalizaci a restrukturalizaci firem, a vzdělávání podnikatelů, manažerů, marketingových pracovníků a obchodníků. V roce 2011 byla úspěšnost projektů na úrovni 80%. V roce 2013 vydal knihu o obchodování: Prodej, dřina nebo hra – více na: www.grada.cz Na tomto místě je Vám k dispozici se svými názory, které souvisí s podnikáním, managementem, marketingem a prodejem. Pokud řešíte složité otázky v oblasti provozu Vašeho podniku, personalistiky, financí, marketingové strategie či výkonnosti prodejního týmu a zajímal by Vás názor experta na podnikatelské, manažerské a marketingové poradenství, zvyšování tržeb a čistého zisku, neváhejte se na nás obrátit s Vaší otázkou a zjistíte, že na oplátku získáte informace, které jsou o reálném světě, rychlé aplikaci, stimulaci k výkonům, výsledkově zaměřené, nikoliv teoretické a hlavně – ziskotvorné. Pište na email: jiri.jemelka@jip-pf.cz, volejte na: 603995052.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688