Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  26.02.2016 06:00:41

MOL oseká výdaje, závěr roku byl pro něj kritický


Čtvrté čtvrtletí roku 2015 bylo pro maďarského velikána, společnost MOL, velmi obtížným obdobím. I tak se zdá, že společnost podle ředitele čekají optimistické vyhlídky.

Společnosti MOL se ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku totiž příliš nedařilo. Kvůli prudkému propadu cen ropy vygenerovala ztrátu 1,57 miliard dolarů, musely se také přeceňovat aktiva a to kvůli investicím v oblasti ropného portfolia, zejména u společností z Velké Británie.

Společnost také neuspěla v hledání ropy v oblasti Akri-Bijeel v Kurdistánu. Osekání účetní hodnoty majetku tak muselo vyšší než očekávali analytici. „Museli jsme upravit účetní hodnotu našeho majetku kvůli nejistotě, protože nevíme, jak se ceny ropy budou vyvíjet,“ řekl József Simola, finanční ředitel.

Skupině MOL se však podařilo zvýšit meziroční zisk před zdaněním, úroky a odpisy očištěné o náklady související s přeceněním zásob (clean CCS EBITDA) o 13 procent na 2,5 miliardy USD. „Ropný a plynárenský průmysl, včetně společnosti MOL, se musel vyrovnat s jedním z nejtěžších provozních podmínek za posledních dvacet let s poklesy ceny ropy o více než 70 % ve srovnání z letní špičkou v roce 2014. Přesto a navzdory překážkám jsme dokázali zvýšit čistý hospodářský výsledek o 13 % v porovnání s rokem 2014, překonat stanovené cíle a generovat významný volný tok hotovostní toky. Dosažené výsledky tak společnost MOL posunuly před většinu integrovaných ropných společností. Náš cíl pro rok 2016 je vygenerovat ukazatel EBITDA v hodnotě zhruba 2 mld. USD s dostatečnými volnými hotovostními toky, které nám i případně navzdory nepříznivé situaci umožní pokrývat jak interní investiční potřeby, tak generovat dividendy pro naše akcionáře,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti MOL Zsolt Hernádi.

Generální ředitel společnosti MOL Zsolt Hernádi

Generální ředitel společnosti MOL Zsolt Hernádi, zdroj Index.hu

MOL také oznámil, že v tomto roce osekává investice o 20 % a sníží provozní výdaje o 80-100 milionů dolarů. Společnost není tolik závislá na cenách ropy, neboť nízká cena ropy zvyšuje její spotřebu na čerpacích stanicích, zároveň jsou také více využité rafinérie. To se projevuje například na vývoji rafinérské marže společnosti MOL a Slovnaft, která v lednu vzrostla na 7,6 dolarů za barel ropy z prosincových 5,4 dolarů za barel. Meziročně se jedná o růst ve výši 0,5 dolarůMOL se také může podílet na ropném průzkumu v Černé hoře, kde se volá po výběrovém řízení. Vyhlídky jsou tak pozitivní.

O společnosti MOL

Skupina MOL je ropnou a plynárenskou společností se sídlem v Maďarsku s více než 75letou tradicí. Zaměstnává podle svého webu 28 000 lidí, společnost najdeme ve více než 40 zemích světa. Hlavní byznys pochází ze čtyř rafinérií a dvou petrochemických závodů v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku a také z více než 1900 čerpacích stanic, které najdeme v 12 zemích střední a jihovýchodní Evropy. Akcie společnosti lze zakoupit na burze v Budapešti, Varšavě a v Lucembursku.

Arsen Lazarevič

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688