Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  28.02.2016 09:03:48

Cena emisních povolenek zůstává pod tlakem


 

Cena emisních povolenek se momentálně pohybuje kolem 5 eur za tunu, na začátku února klesla i na 4,60 euro. To je mnohem méně, než se původně očekávalo. Predikceroce 2015 předpokládaly ukončení minulého roku na úrovních kolem 8,50 až 9 euro. Přestože byly schváleny dvě dílčí reformy, které by měly trh stabilizovat, cena povolenek zůstává nadále pod tlakem a velmi silně reaguje na ceny energetických komodit. Virtuse Energy, největší český a slovenský obchodník s emisními povolenkami a obchodník s elektřinou předpokládá, že dlouhodobě by se cena povolenky i přes současný pokles měla pohybovat právě mezi 8 a 9 eury. Na konferenci 3. Slovak Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedla Pavlína Novotná, obchodní ředitelka společnosti Virtuse Energy.

K prolomení dlouhodobého rostoucího trendu ceny povolenky došlo 11. prosince loňského roku. Po pomalém zotavování se nakonec rok 2015 uzavřel na ceně 8,29 euro. Začátkem roku 2016 však pokračoval prudký klesající trend. Od počátku letošního roku se cena povolenky propadla o více než 40 %. 

„Příčin vedoucích k tak prudkému poklesu ceny je celá řada a svou roli hrají jistě i spekulanti. Povolenka je součástí energetického komplexu, v poslední době koreluje hlavně s cenou ropy a elektřiny, vliv má mezinárodní politika a ekonomika. Pokud se zaměříme na poptávku a nabídku, je třeba zmínit, že v důsledku nadprůměrných teplot budou teplárny potřebovat méně emisních povolenek ke splnění své zákonné povinnosti. Z některých charakteristik forwardového trhu vyplývají domněnky o změně zajišťovací strategie elektráren na další roky, konkrétně snížení hedgingu. Kromě nadprůměrného teplého počasí v posledních dvou letech a změně energetického mixu dochází k tomu i v souvislosti s nařízením MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive), které zvýší regulatorní zátěž tvorby takového zajištění,“ říká Pavlína Novotná, obchodní ředitelka Virtuse Energy.

Evropský systém emisního obchodování dlouhodobě trpí přebytkem povolenek. Z důvodu zlepšení funkčnosti a stabilizace ceny byla po složitých a zdlouhavých jednáních zavedena dvoufázová reforma. Nejprve v rámci backloadingu byl v letech 20142016 snížen objem EUA prodávaných v aukcích o 900 milionů euro. Později byla schválena tržní stabilizační rezerva (MSR – Market Stability Reserve), ke stažení prvních přebytečných povolenek však dojde až v roce 2019. Podle Virtuse Energy může být příští rok trh opět nadalokován.

   

Orientační dlouhodobý vývoj ceny

 

Ceny „CO2 switching”

 

   

Virtuse Energy loni zobchodovala 76 milionů emisních povolenek stovkám největších společností zejména v České republice a na Slovensku a dosáhla obratu přes 250 mil. euro. Virtuse Energy se věnuje obchodování elektřiny a emisních povolenek včetně veškerých doprovodných služeb jako je portfolio management, analytická podpora, zodpovědnost za odchylku a mnohé další. Firma se v roce 2014 stala jako jediná firma svého druhu v regionu členem největší světové burzy ICE. Ve stejném roce se stala vůbec první zahraniční firmou na světě, která vstoupila na nově se formující čínský trh s emisemi, vloni v létě vstoupila již na druhou čínskou burzu. Kromě obchoduenergiemi se firma dlouhodobě věnuje konferencím (organizace, aktivní účast, přednášky), vzdělávacím programům v oblasti energetiky, environmentálnímu poradenství či stavbě obnovitelných zdrojů energie na Balkáně.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688