Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  23.02.2016 11:20:54, aktualizováno 02.05.2016 09:14:50

Deset procent živnostníků se musí v případě výpadku příjmu zadlužit


Téměř 60 procent osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se v posledních pěti letech setkalo se situací, kdy nebyly z různých důvodů schopny vykonávat svou podnikatelskou činnost. Značná část z nich musela výpadek příjmů řešit pomocí rodinných úspor nebo si peníze půjčit. Vyplývá to z průzkumu pojišťovny MetLife, která OSVČ nově nabízí možnost sjednání životního pojištění bez nutnosti dokládání příjmů.

Převážná většina českých živnostníků si v rámci povinného zdravotního pojištění nepřiplácí nemocenské pojištění. V případě úrazu či nemoci tak nemají nárok na žádné nemocenské dávky. Dlouhodobý výpadek příjmu přitom může mít na jejich podnikání i rodinný rozpočet dramatické dopady. „Průzkum odhalil, že nadpoloviční většina oslovených OSVČ má finanční rezervy pro případ výpadku příjmů pouze na období maximálně tří měsíců. A téměř 40 procent respondentů tyto situace řeší pomocí z osobních či rodinných úspor. Každý desátý živnostník byl dokonce nucen se zadlužit, aby výpadek příjmů pokryl,“ říká Martin Švec, ředitel produktového oddělení pojišťovny MetLife. Do situace, kdy se ze zdravotních důvodů není schopen věnovat svému podnikání, se přitom může dostat kdokoliv, jen v posledních pěti letech ji zažila značná část oslovených. Důsledky mohou být o to horší, že více než 70 procent českých OSVČ je na příjmech z podnikání závislých.

Třetina OSVČ bez jakéhokoliv pojištění

K pokrytí výpadků příjmu ze zdravotních důvodů slouží také komerční životní a úrazové pojištění a připojištění denních dávek pro případ pracovní neschopnosti. Ani to však není ze strany živnostníků příliš využíváno. „Více než třetina OSVČ nemá žádné úrazové ani životní pojištění. Téměř pětina z nich z toho důvodu, že kvůli své výši příjmů nemohly uzavřít pojistku na takovou částku, jakou by potřebovaly,“ popisuje Martin Švec. Více než 35 procent těch, kteří pojištěni jsou, pak nemá sjednáno denní odškodné po dobu pracovní neschopnosti. Zdravotní komplikace a jejich dopad na podnikání jsou přitom podle průzkumu třetí nejčastější obavou českých živnostníků. Větší je pouze strach z nedostatku zakázek a z dopadu legislativních změn. „Pojišťovna MetLife proto OSVČ nově nabízí možnost sjednání životního pojištění s pojistnou částkou až do výše šesti milionů korun na základě obratu, bez nutnosti dokládání příjmů. Součástí pojištění je také možnost sjednat si denní odškodné za dobu pracovní neschopnosti,“ vysvětluje Martin Švec z MetLife.

 

Speciální možnost pro živnostníky

Nabídka pro OSVČ se týká pojistných produktů z programu MetLife Fair, které klientům nabízejí výrazný cenový bonus za zdravý životní styl. Díky němu lze získat slevu z pojistného za to, že člověk pravidelně absolvuje preventivní prohlídky u lékaře, nekouří či vykonává nemanuální/méně rizikové povolání. Celková úspora může dosáhnout až 37 % z pojistného. Až do konce dubna je pro OSVČ připravena speciální dodatečná sleva ve výši až 20 % na připojištění úrazu a nemoci.

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688