Research (Conseq)
Akcie v ČR  |  22.02.2016 14:00:11

Akciové trhy zažívají těžké časy

 
Ve Spojených státech byl leden opět měsícem, kdy se akciovým trhům nevedlo vůbec dobře. Index S&P 500 se propadl hned v první dekádě měsíce díky obavám o čínskou ekonomiku (index Shanghai Composite se propadl o pětinu), o možné rychlé utažení měnové politiky, které po prosincovém zasedání sliboval FED, a kvůli propadu cen ropy, který dolehl na energetické, těžařské tituly (a tituly ve finančním sektoru s expozicí na tento sektor). Leden tak uzavřel index se ztrátou 5,1 %, za prosinec a leden tak pokles dosáhl 6,7 %

Globální faktory nemohly nemít dopad na Evropu. Německý index DAX se propadl o skoro 9 %, jeho španělský a italský protějšek o skoro 8 % resp. o více než 12 %. Nepomohlo ani holubičí zasedání ECB ani započatá výsledková sezóna, která se více méně vyvíjela podle odhadů analytiků. Celoevropský index DJ Stoxx 600 tak skončil 6,4 % v mínusu.

Z regionu se v černých číslech udržela jen Budapešť (0,3 %); Praha a zejména Varšava skončily v lednu v číslech červených (-3,7 % a -5,9 %). Zatímco Praha pouze kopírovala vývoj v zahraničí, ve Varšavě se na trhu podepsalo snížení ratingu a další agresivní hospodářsko-politické plány vlády. Nejvyšší ztráty si pak připsaly rumunské akcie (index BET -10,5 %), kterým spíše než fundamentální faktory škodila nízká likvidita.

Při pohledu na jednotlivé tituly se nedařilo polským akciím s výrazným vlivem státu (železniční dopravce PKP Cargo, těžař uhlí JSW, banka PKO BP, těžař mědi KGHM), pojišťovnám (Vienna Insurance Group, PZU, Uniqa) a všem rumunským akciím. Kladné zisky si připsaly společnosti exponované na spotřebitelský sektor (polský Eurocash, CD Project, český Philip Morris, Fortuna) a maďarská OTP Bank a farmaceutická společnost Gedeon Richter.

I přes proběhlé nedávné propady zůstáváme při pohledu na akciové trhy pozitivní. Pro růst budoucích zisků hovoří nízké ceny surovin a důvěra spotřebitele pramenící z klesající míry nezaměstnanosti. Podporou akciím mohou být i nadále uvolněné měnové politiky centrálních bank, které budou držet výnosy státních dluhopisů blízko historických minim. Z valuačního hlediska se akciové trhy nacházejí blízko nebo pod svými historickými průměry jak na hodnotových tak na ziskových ukazatelích. Při investování do akcií však musíme počítat se zvýšenou volatilitou, která nás, při současných úrovních akciových indexů, bude provázet i v následujících letech.

 

Martin Pavlík, portfolio manažer Conseq Investment Management a.s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688