Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.02.2016 11:30:42

Šílená predikce nemusí být zase tak šílená: Akcie čeká 75% propad

Predikce analytika ze Société Générale Alberta Edwardse z ledna letošního roku, že akciové trhy čeká 75% propad, může vypadat na první pohled šíleně. Zase tak nereálné to ale být nemusí. 

Slábnoucí Čína a její měna společně s recesí v USA mohou podle Edwardse odstartovat takové akciové peklo, že indexu S&P 500 nebude jako dno stačit ani jeho ďábelská hodnota 666 bodů z posledního propadu po finanční krizi. Edwards totiž vidí jeho dno až někde kolem 550 bodů.

Na Edwardsovu předpověď se podívali jeho kolegové z banky vedeni Andrewem Lapthornem. A jejich závěr je takový, že Edwardsova varování nemusejí být až tak mimo mísu. Pokud by se tedy naplnily všechny jeho obavy.

Pro toto tvrzení jsou podle analytiků dva základní důvody. Hlavní americké akciové indexy letos již klesly o 10 % (technologický Nasdaq již byl na -15 %), než se minulý pátek vzepjaly k sérii výnosných dnů. K propadu o 75 % je ale daleko. Ale podle Société Générale by k tomu mohlo dojít tehdy, pokud by se ukazatel P/E vrátil na své dlouhodobé průměry. Analytici pak ještě spočítali možné propady, kdyby P/E kleslo na úroveň po finanční krizi a kdyby zisk na akcii (EPS) klesl o 25 %. "Podobné poklesy by vedly k poklesu indexů zhruba o 60-65 % a míra páky by vyletěla vzhůru raketovým tempem," uvedl Lapthorne.

Potenciální propady u indexů MSCI US a MSCI Europe při různých scénářích
Potenciální propady u indexů MSCI US a MSCI Europe při různých scénářích

Vždy připraveni na nemožné

Druhý důvod, který Lapthorne uvedl, je zajímavým nahlédnutím do zákulisí toho, jak analytici pracují s informacemi. Sice si se svými kolegy uvědomuje, že Edwardsova předpověď má velice nízkou pravděpodobnost naplnění, zároveň ale vědí, že jde o nenapravitelného pesimistu a permanentního medvěda.

"Úkolem řízení rizika je brát v úvahu nemyslitelné, aby tím vaše předpoklady procházely zátěžovými testy zahrnujícími nejhorší scénáře," vysvětlil Lapthorne. Dodal, že "přežití krize a vyhýbání se trvalým ztrátám je klíčem k zajištění dlouhodobě nadprůměrné výkonnosti. Takže i když považujete podobné předpovědi od permanentního medvěda za prvoplánově nesmyslné, nemůžete je smést ze stolu, Obzvlášť ve světě, kde jsou firmy zatíženy rekordními dluhy".

Podobný přístup by nejspíše měli praktikovat všichni investoři bez rozdílu. Mít svůj názor a stát si za ním je sice hezké, ale zabedněnost některých" mluvících hlav" v televizi, které neberou v úvahu žádné jiné scénáře než ty svoje, je někdy až udivující.

Týden na trzích podle burzovních grafů: Silný týden ve znamení korekce ztrát, býci doufají (minimálně) v opakování loňského podzimu

Týden na trzích podle burzovních grafů: Silný týden ve znamení korekce ztrát, býci doufají (minimálně) v opakování loňského podzimu

Index S&P 500 uzavřel týden se ziskem 2,8 % a snížil únorovou ztrátu na 1,1 %. K přerušení sestupného trendu je potřeba překonat významné rezistence, trhu ale zatím chybí výrazný impulz.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.02.2020Bude stříbro následovat zlato v šílené rally? Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
08.11.2013Investoři musejí být šílení Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688