Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.03.2002 10:32:09

Počet nezaměstnaných se v únoru mírně snížil

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      MPSV dnes oznámilo, že míra registrované nezaměstnanosti dosáhla ke konci února 9,3%, což představuje ve srovnání s lednovými 9,4% mírný pokles.

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru míru nezaměstnanosti na úrovni 9,4%. naše očekávání činilo 9,3%.

      

       Únorová míra nezaměstnanosti nás mírným poklesem nepřekvapila. I když celkově je situace na trhu práce v meziroční srovnání horší (počet nezaměstnaných se meziročně zvýšil o 19 099 osob), únor je již tradičně měsícem, kdy se po výrazné vlně propouštění na přelomu roku situace mírně zklidňuje. Letos k tomu přispělo na únor celkem slušné počasí, což s sebou přineslo vznik některých sezónních míst, především ve stavebnictví, ale třeba i v zemědělství.

       Za samotný únor se počet lidí bez práce snížil o 3 751 osob, celkově bylo bez práce 485 219 osob. Únorový příznivý sezónní efekt se však neprojevil ve všech oblastech ČR. Celkem 19 úřadů práce zaznamenalo nárůst počtu nezaměstnaných. Horší hospodářskou situaci a negativní vliv zpomalení hospodářské dynamiky západní Evropy dokumentuje nižší počet volných pracovních míst (meziměsíčně o 2 224, meziročně o 5 452). Na jedno volné pracovní místo tak připadá 9,8 uchazeče. Ještě v srpnu 2001 to bylo těsně pod 7,0.

       Výhled: Pro letošní rok rozhodně nelze očekávat, že by se situace na trhu práce výrazným způsobem zlepšila, na druhé straně již nepředpokládáme ani výrazné zhoršení nad 10%. Proti zlepšení bude zejména v první polovině roku stát negativní vliv nižší zahraniční poptávky, což se zprostředkovaně promítne i v poptávce po pracovních silách. Zpomalení hospodářské dynamiky v Evropě se teprve v těchto měsících promítne do čísel z reálné ekonomiky. Zlepšení situace na trhu práce v důsledku oživení světové ekonomiky lze očekávat až ve druhé polovině roku v souvislosti s nastartováním růstu v americké a následně i evropské ekonomice.

       Situaci na trhu práce zhorší i pokračující privatizace strategických podniků a následná restrukturalizace. Zavádění moderních metod řízení a nového know-how si vyžádá i redukci v pracovních silách. Na druhé straně však budou vznikat i nová pracovní místa trvalejšího charakteru. Zahraniční investoři využívají vládních investičních pobídek, mezi které patří i finanční podpora na tvorbu nových pracovních míst. V nejbližších měsících se pak opět objeví místa sezónního charakteru. Celkově očekáváme zejména ve druhé polovině roku mírné snížení míry nezaměstnanosti. Ta by se ke konci roku měla podle našich odhadů pohybovat na 8,8%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688