Chřipka kam se podíváš: jak se chřipce vyhnout?

TNBiz, 17.2.2016

Česko zasáhla plošná epidemie chřipky. Nemoc se rychle šíří, čemuž kromě proměnlivého počasí napomáháme i my sami. Většina lidí navíc chřipku přechází a k lékaři nejde, proto se od nich mohou nakazit další - kolegové v práci, rodina doma nebo přátelé. Co dělat, abyste se nenakazili?

Dodržujte správnou hygienu

Myjte si ruce co nejčastěji a déle, než obvykle. Správně by se měly ruce mýt teplou vodou a mýdlem. Hygiena ale neznamená jen čisté ruce. Snažte se také nesahat si do obličeje, zvláště na nos, ústa a do očí.

Papírové kapesníky a další jednorázové potřeby ihned po použití vyhazujte. Pokud můžete, nepoužívejte cizí předměty - mobilní telefony, příbory a skleničky, zásadně nepijte ze stejné lahve. Nepoužívejte ani stejné hygienické potřeby, nedělte se s nikým o ručník a utěrku.

Pečlivě ukliďte

Pokud máte nemocného kolegu nebo spolubydlícího, pečlivě po něm ukliďte. Viry a bakterie vydrží na předmětech několik dní, dbejte proto na čistotu. Umyjte si pracovní stůl, klávesnici, myš, ale také sluchátko telefonu a další pracovní potřeby. Doma po nemocném vyperte povlečení, ručníky i pyžamo, vysajte matraci a ukliďte celý pokoj.

Větrejte

Chřipka se šíří formou kapének a suchý, vydýchaný vzduch nutí ke kašli. Je proto nutné pravidelně větrat, nejlépe krátce a intenzivně. Nenechávejte jen pootevřené okno nebo ventilaci, vzduch se pořádně nevymění a místnost se navíc prochlazuje. Spíše jen na chvíli otevřete okno dokořán. Neměli byste větrat ani průvanem, aby se viry nešířily do dalších místností.

Držte se v teple, ale nepřehánějte to

Dělejte vše proto, abyste se vyhnuli teplotním šokům. Když jdete ven, pořádně se oblečte, zároveň to ale nepřehánějte. Pokud třeba vypravujete děti k hraní venku, uzpůsobte jejich oblečení tomu, co budou provádět. Neoblékejte se příliš, pocení je v zimě stejně nebezpečné jako prochladnutí. Ani uvnitř domu byste neměli mít přetopeno, v takovém prostředí se infekce dobře šíří.

Relaxujte a nestresujte se

Nedostatkem spánku tělo slábne a s ním slábne i imunitní systém. Dospělý člověk potřebuje spát sedm až osm hodin denně. Pokud nedáte tělu dostatečný prostor k regeneraci a odpočinku, budete se cítit zesláblí a nemoci u vás budou mít větší šanci.

Omezte kontakt

Od nemocného se snažte držet alespoň metr daleko. Snažte se ale co nejvíce omezit kontakt nejen s nemocnými. Se spolupracovníky nebo přáteli se také neobjímejte, nelíbejte a nepodávejte si ruce při pozdravu.

Dodržujte pitný režim

O pitném režimu slýcháme hlavně v letních vedrech, důležitý je ale celoročně a během chřipkového období dvojnásob. Vypijte alespoň 2 litry denně, do pitného režimu ovšem zařaďte i bylinné čaje. Kromě toho, že vás zahřejí, také detoxikují organismus a zbaví vás únavy. Nejlepší jsou čaje z mateřídoušky, kopřivy, heřmánku nebo zázvoru.

Nadopujte se vitamíny

Dokola omílaná písnička. Tělo musí mít pro boj s nemocí dostatek vitamínů. Ovoce a zeleninu konzumujte preventivně, není nic jednoduššího než zařadit do svého jídelníčku více vitamínů. Nejvíce jich obsahuje syrové ovoce a zelenina, vařením totiž plody něco ze svých účinků ztratí.

Nejvíce imunitnímu systému prospívají citrusy, které obsahují velké množství vitamínu C. Důležité ale je to s vitamínem C nepřehánět, tělo totiž dokáže zpracovat jen malou část. Během zimy nám také chybí sluneční paprsky a s nimi i vitamín D. Ten doplníte například z ořechů, listové zeleniny a luštěnin. Ty navíc obsahují hořčík, zinek a vitamín E. Nezapomínejte ani na česnek, který se řadí mezi přírodní antibiotika.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky