Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  17.02.2016 10:00:43

Ministerstva si na výzkumné práce rozdělí více než 1,5 miliard

1,6 miliardy korun na pět let od roku 2017. Tolik peněz ze státního rozpočtu žádá Technologická agentura ČR.

Úkolem této organizace  je připravovat a implementovat programy aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, a tím přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti a hospodářskému růstu ČR.

Technologická agentura ČR (TA ČR) předložila do vlády pokračování programu BETA, jenž má umožnit jednotlivým státním institucím, které ze své podstaty nemají výzkumné organizace, zjišťovat skutečný stav svěřeného úseku veřejného života. Například ministerstvo práce a sociálních věcí má dostat 150,4 milionů na výzkum a vývoj v oblastech rodinné politiky, sociální politiky, bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, zaměstnanosti, sociálně pojistných systémech, nových společenských výzvách a vnitřních procesech resortu.

Ministerstvo životního prostředí by mělo čerpat 374,43 milionů například na výzkum a vývoj v oblastech: udržitelné energetiky a materiálových zdrojů; prostředí pro kvalitní život (přírodní zdroje, globální změny, udržitelný rozvoj krajiny a lidských sídel, environmentálně příznivá společnost); sociálních a kulturních výzev (vládnutí a správa, rozvoj a uplatnění lidského potenciálu); environmentálně bezpečné společnosti.

Program BETA2, který bude projednávat vláda navazuje na program BETA. Ekonomický deník samozřejmě zajímaly výsledky první „bety“. „Typicky jsou výsledkem podpořených projektů návrhy úprav legislativních a nelegislativních předpisů, certifikované metodiky a další aplikované výsledky výzkumu a vývoje. Konkrétně bylo prozatím dosaženo 26 výsledků H leg (legislativní úpravy), 42 H neleg (nelegislativní úpravy), 39 certifikovaných metodik (příp. map), 1 užitného vzoru, 5 funkčních vzorků, 4 výsledků typu software, 10 výsledků typu ostatní, 16 výzkumných zpráv a 5 ověřených technologií,“ uvedla mluvčí Technologické agentury Ivana Drábková.

Podle ní bylo dosud do programu BETA od jeho spuštění v roce 2011 předloženo od 10 resortů celkem 389 výzkumných potřeb v celkové předpokládané hodnotě přesahující 920 mil. . „Ke dni 11. 2. 2015 bylo v rámci programu BETA vyplaceno na realizaci podpořených projektů celkem 235 780 610 ,“ dodala ve své odpovědi Drábková s tím, že suma nezahrnuje prostředky, které budou vyplaceny na běžící projekty a projekty nově zahájené v roce 2016. „Přesná celková vyplacená částka na projekty podpořené v programu BETA bude známa po dokončení a účetním vypořádání programu na konci roku 2016,“ upřesnila mluvčí. Více konkrétních odpovědí na položené dotazy Ekonomický deník nedostal, jakmile se tak stane, k tématu se vrátíme.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688