Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  17.02.2016 06:00:42

Saudská Arábie uvolní pravidla pro bankovní úvěry. Chce podpořit ekonomický růst.


Saudská Arábie uvolní bankovní pravidla pro poskytování úvěrů. Chce tím do ekonomiky dostat více likvidity a pomoci hospodářskému růstu.

Saudskoarabská monetární agentura (SAMA – obdoba centrální banky) oznámila, že uvolní pravidla o poskytování úvěrů pro komerční banky. Nově budou moci půjčovat až 90 % svých přijatých vkladů, na rozdíl od dosavadních pětaosmdesáti. Tento krok vyslyšel volání ministerstva financí, které si přálo zvýšení likvidityekonomice.

Saudská Arábie se snaží oživit své hospodářství a stimulovat úvěrovou aktivitu poté, co klesly příjmy z prodeje ropy a vládní výdaje jsou drženy na uzdě. Mezibankovní úroková sazba se začátkem února zvýšila na 1,73 %, což je podle agentury Bloomberg nejvyšší úroveň za posledních sedm let. Současně s tím vrcholí spekulace na oslabení rijálu, přestože příslušné autority tvrdí, že devalvaci měny nedopustí.

„Tohle opatření má zvýšit důvěru i likviditu v bankovním systému,“ řekl ekonom, žijící v Rijádu, John Sfakianakis. „SAMA dává bankám najevo, že v době, kdy je na trhu nedostatek peněžní nabídky, bude podnikat kroky, které zpřístupní dost úvěrů pro soukromý sektor,“ dodal.

Podíl úvěrů na celkovém objemu depozit se na konci prosince 2015 zvýšil na 85 %, zatímco ještě o rok předtím to bylo jen 80 %. Pět z jedenácti komerčních saudskoarabských bank však 85% limit na konci loňského roku překročilo. Informoval o tom Aqib Mehboob, analytik Fransi Capital s odkazem na předběžné finanční zprávy bank.

„Avizovaná změna limitu pro maximální výše úvěrů má zřejmě za cíl snížit sazby na mezibankovním trhu a dodat potřebnou likviditu,“ říká Mehboob. Opatření by mělo zapůsobit jako podpora pro úvěrovou expanzi ještě v prvním pololetí letošního roku,“ dodává.

Saudskoarabské království přijímá bezprecedentní opatření na ozdravění svých veřejných financí a současně ke snížení svého spoléhání se jen na příjmy z ropy. Vláda zvýšila ceny pohonných hmot a snížila své výdaje. Cílem bylo výrazně zredukovat deficit, plánovaný na letošní rok, který může být nejhlubší od roku 1991. Podle předpovědi Mezinárodního měnového fondu by letos největší ekonomika Středního Východu měla růst jen o 1,2 %, tedy nejméně od roku 2002.

Čistá zahraniční aktiva saudskoarabské centrální banky se v prosinci 2015 snížila o 19 miliard dolarů. Objem devizových rezerv kleslo 3 % na 608 miliard dolarů, přičemž za celý loňský rok jich království ubylo 115 miliard. Stále však devizové rezervy Saudské Arábie patří k těm největším na světě. Pokud by ale i nadále pokračovala neutěšená situace na světovém trhu s ropou, byl by tlak na její rezervy ještě větší.

Země také vysává lokální trh se státními dluhopisy, neboť se snaží nalézt zdroje pro financování svého rozpočtového deficitu, který by měl letos dosáhnout až 14 % HDP. V návaznosti na to také saudskoarabský regulátor finančního trhu zvýšil maximální limit pro alokace finančních prostředků fondů do vládních dluhopisů na 35 procent z předchozích 10 procent. Vláda se bude letos snažit na dluhopisovém trhu umístit bondy ve výši 120 miliard rijálů, což je o 20 % více, než v roce předchozím.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688