Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  16.02.2016 06:00:42

Britští vědci mají revoluční řešení na vyhořelé jaderné palivo


Britští vědci tvrdí, že mají revoluční řešení na vyhořelé jaderné palivo. Nová technologie umožní, aby bylo bezpečně uskladněné po dobu až 100 000 let!

Navrhují použití nového „revolučního“ cementu, který by mohl vydržet dopady radiace po dobu tisíců let. Tento vědecký projekt by tak mohl sehrát jednu ze zásadních úloh při řešení výzev spojených nejen s britským jaderným průmyslem, který se plánuje rozšiřovat.

Britská vláda totiž už oznámila plány na vybudování několika jaderných elektráren v příštích 10 letech, které by postupně měly nahrazovat ve velké míře právě neekologické uhelné elektrárny, což by mohlo dopomoci k tomu, že Velká Británie sníží své emise a dopomůže v boji proti klimatickým změnám. S rozvojem jaderné energetiky však nastane problém právě s jaderným odpadem.

Velkou Británii čeká vážný problém

Odhaduje se, že Velká Británie bude muset v důsledků jaderné expanze vyřešit v roce 2030 téměř 300 000 m2 radioaktivního odpadu, včetně starých palivových tyčí či dalších vyhořelých komponent. V současné době je tento radioaktivní materiál uložen nad zemí v blízkosti reaktorů. Nicméně rostoucí riziko pro životní prostředí donutilo vládu uvažovat o ukládání vyhořelého palivo ve specializovaném prostoru v podzemí. Vědci však budou muset zajistit, aby odpad zůstal v bezpečí po dobu nejméně 100 000 let, což je potřebný čas k radioaktivnímu rozpadu na bezpečnou úroveň. Klíčovou součástí tohoto úsilí má hrát nový cement, který dokáže odolat intenzivní úrovni radiace, takže může být použit pro pokrytí jaderného odpadu poté, co bude umístěn do šachty hluboko pod zemí.

Naše práce je založená na tom, že chceme zjistit, jak se materiály, v tomto případě různé cementy, budou chovat za desítky tisíc let,“ řekl projektový manažer Claire Corkhill ze Sheffield University. Podrobnosti ohledně projektu představil v neděli na výročním zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy  ve Washingtonu.  Princip spočívá v tom, že se využívá zařízení, které urychluje elektrony na téměř rychlost světla, takže vydávají světlo, které je 10 miliardkrát jasnější než slunce. Tyto světelné paprsky jsou poté použity ke studii různých typu materiálů: ledu, virů, léků proti rakovině, ale také cementu.

Mnohé z těchto technologických problémů, které ovlivňují společnost, jsou dnes ty, které se uskutečňují velmi pomalu: například taní ledu v Arktidě či rozpad bakterií,“ řekl profesor Trevor Rayment, vedoucí fyzikálních věd ve vědeckém ústavu Diamond Light Source. „Pomocí našeho přístroje pro měření velmi přesných změn probíhajících v materiálech můžeme zjistit, jak by tyto změny probíhaly za stovky či tisíce let,“ dodal.

Revoluční cement kryje jaderné palivo

Na základě toto práce skupina vědců navrhla novou formu cementu, která by mohla být použita k zakrytí jaderného odpadu uvnitř podzemních skladů: „Tento cement bude moci zachytit všechny radioaktivní prvky, které by mohly být uvolněny v průběhu času,“ řekl také Corkhill. „Cementy, které jsou v současné době v provozu, toto však nedělají. Náš cement je tu proto, aby zneškodňování jaderného odpadu bylo ještě bezpečnější.

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688