EET poškodí farmářské trhy, sezónní prodejci to vzdají

Jedním z mnoha negativních důsledků zavedení plošné povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) se stane omezení nabídky regionálních potravin a zemědělských výrobků od nejmenších pěstitelů a chovatelů z českého a moravského venkova zákazníkům ve městech na farmářských trzích. Je o tom přesvědčena Asociace farmářských tržišť ČR (AFT).

Pro drtivou většinu malých pěstitelů a nejmenších výrobců potravin představují farmářské trhy jediné odbytové místo, kde mohou prodat svou produkci nebo sezónní přebytky, a své zboží nabízejí třeba jen několik týdnů nebo měsíců v roce. Kvůli tomu si těžko budou pořizovat potřebné technologie a software, protože náklady na ně budou vyšší, než je nepatrný a sezónní zisk z prodejů jejich produktů,“ tvrdí předseda AFT Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který v Praze provozuje farmářské trhy Jiřák a Náplavka.

Většinu výrobků prodávaných na farmářských trzích přitom nenajdou spotřebitelé v klasické tržní síti, a to nejen v nadnárodních sítích, ale ani v menších prodejnách na venkově nebo ve specializovaných malých prodejnách ve městech. Objemy zboží prodávaného na farmářských trzích jsou totiž často tak malé, že se kamenným obchodům nevyplatí produkty od malých zemědělských a potravinářských výrobců zalistovat a zařadit do své nabídky.

Především obyvatelé měst tak přijdou o možnost nákupu jedinečných, tradičních a čerstvých lokálních potravin, které si v dosavadní historii farmářských trhů získaly velkou oblibu. Tím dojde zároveň k omezení možnosti propagace typických českých a moravských potravin a k omezení propagace českých a moravských potravin vůbec. Od začátku své existence představovaly, a stále představují, farmářské trhy místa, kde se se speciálními tuzemskými potravinářskými produkty mohli spotřebitelé z měst seznámit, a jejich nákupem podpořit jejich výrobce. Tento způsob propagace je přitom efektivnější, než nákladné marketingové projekty s cílem zvýšit odbyt potravin tuzemského původu a podpořit osvětu spotřebitele.

Stanovení povinnosti EET je tak nástrojem k omezení rozvoje venkova a odbytu českých a moravských potravin od malovýrobců, a je tak v přímém rozporu s politickými cíli, o nichž mluví stávající vládní garnitura. „Namísto toho, aby se vláda snažila zajistit výběr daní tam, kde by to bylo skutečně efektivní, například zákazem danit příjmy v daňových rájích, kde se ročně, dle odhadů expertů, ztrácí téměř 100 miliard korun,“ dodává Sedláček.

Více informací na www.aftcr.cz 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy