Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  15.02.2016 06:00:42

Větrné elektrárny v USA: Lockheed Martin vyvíjí obří vrtule pro 50megawattové turbíny.

Sandia, dceřiná společnost leteckého giganta Lockheed Martin, vyvíjí obří vrtule pro větrné elektrárny s výkonem 50 MW.

Americké ministerstvo energetiky financuje program, v rámci něhož společnost Sandia vyvíjí obří vrtule pro větrné turbíny. Délka jednoho listu bude stejně velká, jako dvě delší strany fotbalového hřiště. Jedna takto vybavená větrná turbína bude mít instalovaný výkon 50 megawattů. Společnost Sandia patří do portfolia leteckého gigantu Lockheed Martin.

Obřími vrtulemi, které budou opisovat kruh o průměru 400 metrů, budou vybavovány větrné elektrárny, instalované na otevřeném moři. Hlavním cílem je snížit náklady na megawatt vyrobené elektřiny. „Obří turbíny mají výhodu nemalých úspor z rozsahu,“ řekl portálu Breakingenergy.com Todd Griffith, hlavní designér vrtulí a a hlavní technik programu společnosti Sandia pro vývoj větrných elektráren na otevřeném moři.

Sandia již dříve pracovala na 13megawattových systémech, které využívají 100metrové vrtulové listy. Většina současných větrných turbín ve Spojených státech je osazena vrtulemi s listy dlouhými kolem 50 metrů a má výkon 1 až 2 megawatty. Dosud největší komerčně využívaná větrná turbína má instalovaný výkon 8 megawattů a je vybavena vrtulemi o poloměru 80 metrů.

Spojené státy disponují obrovským potenciálem pro stavbu větrných elektráren na otevřeném moři. Takové instalace jsou ale v současnosti velmi nákladné, a tak je zapotřebí je zlevnit na přijatelnou úroveň,“ říká Griffith.

Zatím však před vývojáři ještě stojí pár překážek, které je třeba překonat. „Konvenční vrtulové listy jsou drahé na výrobu i na údržbu, pokud byste jimi chtěli vybavit turbíny o výkonu nad 10 až 15 megawatty,“ vysvětluje Griffith. „Musejí být dostatečně pevné. Jenže když jsou velké, tak jsou zároveň těžké a jejich hmotnost pak způsobuje mnoho problémů,“ dodává. Nové vrtule by tak měly být lehčí a snáze, a tedy i levněji vyrobitelné. Budou se vyrábět, dodávat i montovat po jednotlivých segmentech.

Palmy jako inspirace

Nové obří vrtule se však od těch stávajících budou lišit. Jejich nastavení nebude směřovat proti větru, ale po větru. Vývojoví pracovníci se inspirovali tím, jak se se silným větrem vypořádávají palmové stromy (viz náhledový obrázek). Konstrukce elektráren bude odolná vůči větrům, které někdy přesahují rychlost 300 kilometrů za hodinu.

„Když vítr dosáhne nebezpečné rychlosti, listy vrtule se seřadí a uloží o směru větru, což výrazně sníží riziko nějakého poškození. Při nízkých rychlostech větru se listy vrtule naopak roztáhnou, aby byl maximalizován výkon turbíny,“ vysvětluje Todd Griffith.

Cílem amerického ministerstva energetiky je dosáhnout snížení nákladů na výrobu elektřinyvětru. Za pomoci obřích turbín chce docílit zvýšení podílu celostátní spotřeby energievětru na 20 % do roku 2030. Revoluční technické řešení v podobě vrtulí, které v průměru dosáhnou délky 4 fotbalových hřišť je, zdá se, tou správnou cestou.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688