Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.02.2016 06:00:42

Investice do obnovitelných zdrojů dosáhly nového rekordy

Investice do obnovitelných zdrojů výroby elektrické energie dosáhly svého nového rekordu a podle předpovědí budou nadále růst. Nízká cena ropy, ale i uhlí, jim údajně vadit nebude.

Cena ropy je pod 30 dolary, což by prudce mělo zvyšovat poptávku, zatímco ostatní zdroje vytlačovat. Neplatí to v případě obnovitelných zdrojů, u kterých v roce 2015 vzrostly celosvětové investice o 4 % na rekordních 330 miliard dolarů. Informaci přinesla zpráva agentury Bloomberg New Energy Finance. V roce 2004 přitom dosahovaly jen 62 miliard dolarů.
Lidé začínají oceňovat obnovitelné zdroje, jejich revoluce bude pokračovat, i když uhlí a plyn bude stále levnější,“ řekl pro Bloomberg New Energy Finance analytik Angus McCrone. „Myslím, že to rozhodně představuje změnu od roku 2007, kdy lidé oceňovaly obnovitelné zdroje především kvůli vysokým cenám ropy a existovala v tom velká spojitost,“ dodal.

Ropa podle něj není přímým konkurentem obnovitelných zdrojů na většině místech, mimo malého počtu elektráren, které spalují ropu na středním východě či v Africe. Přímými konkurenty větrných a solárních elektráren je především uhlí a zemní plyn, ale i klesající cena těchto zdrojů nezpomalila růst obnovitelných zdrojů.

Nejvyšší růst investic v oblasti obnovitelných zdrojů táhla v loňském roce Čína, kde narostly o 17 %, ta byla následovaná Spojenými státy. Čína se také stala světovým lídrem ve větrných elektrárnách. Čtěte více: ČÍNA SE STALA LÍDREM VE VĚTRNÝCH ELEKTRÁRNÁCH

Investice rostou i v rozvojových zemích

Stále častěji se také obnovitelné zdroje rozšiřují v rozvojových zemích. „Jedním ze zajímavých způsobů vývoje, který vidíme v posledních několika letech, je ten, že dochází k šíření větrné a solární energie ve stále více rozvíjejících trhů ve světě,“ uvedl McCRone.

Příkladem může být expanze v Jižní Africe, Chile, Turecku, Thajsku, Maroku či Uruguayi, které podle údajů Bloombergu utratily na obnovitelných zdrojích více než miliardu dolarů.

McCrone také poukazuje na snahy některých států po dosažení energetické bezpečnosti s tím, že je třeba vyčistit znečištěná velkoměsta jako je Peking či Dillí.

Rychlost přidávání nových výrobních kapacit je podle něj důvodem, proč čísla pro rok 2015 byla tak vysoká. „Pokud jste rozvojová země a chcete nainstalovat nové výrobní kapacity a splnit rostoucí poptávku po elektrické energii, pak si můžete postavit větrné či solární elektrárny mnohem rychleji než uhelnou elektrárnu,“ řekl McCrone s tím, že financování do projektů v oblasti obnovitelných zdrojů jde podle něj lépe než v oblasti fosilních paliv: „Mnoho rozvojových a komerčních bank se zdráhá investovat do uhelných elektráren. Vypadá to špatně, pokud jde o jejich vlastní povinnost v oblasti ochrany životního prostředí. A existují zde rizika: pokud politici změní pravidla, pak nemusí banky dostat své peníze zpět,“ uvedl také McCrone, který zmínil klimatickou dohodu uzavřenou v Paříží, která bude mít velký vliv na investice do obnovitelné energie po roce 2016.

Investice by do tohoto sektoru měly růst i v případě, že ceny fosilních paliv zůstanou nízké: důvodem bude především klesající cena technologií v oblasti obnovitelných zdrojů v následujících 10 letech.

Arsen Lazarevič

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688