Vaše dítě u zápisu do školy: tohle musí umět dítě u zápisu

TNBiz, 15.2.2016

Rozlišit pravou a levou stranu, zavázat si tkaničky, umět napočítat do pěti, vyprávět příběh nebo zvládnout telefonovat. To je jen pár z desítek věcí, které by mělo dítě před nástupem do školy umět. Alespoň podle doporučení ministerstva školství.

Dítě musí být dostatečně rozvinuté po všech stránkách, od fyzické zdatnosti, přes emocionální vyrovnanost až po matematické a jazykové znalosti. Malé děti by měly být schopné podepsat se, počítat na prstech, správně rozlišovat jednotné a množné číslo a rody, ale také třeba umět snášet prohru.

Mění se ale také forma, jakou zápis do prvních ročníků základních škol probíhá - v letošním roce školy poprvé testují tzv. elektronický zápis. Novinku zatím spustily školy v Brně. Nejde však o to, že by děti prošly zápisem prostřednictvím internetu, uleví se ale rodičům. Ti museli dříve ručně vyplňovat velké množství papírů, teď si předvyplněné zápisové listy jednoduše vytisknou a přinesou do školy. Na internetu pak mohou také zkontrolovat, jestli bylo dítě na školu přijato.

Rodiče mají ze zákona povinnost dítě do školy zapsat, jinak jim totiž hrozí pokuta až 3000 korun. Pokud dítě není na školu připraveno, například ze zdravotních důvodů, musí to doložit lékařským potvrzením.

Jestli je vaše dítě na zápis do školy dobře připraveno, můžete jednoduše zjistit. Ministerstvo školství totiž vydalo Desatero pro rodiče dětí předškolního věku, kde je podrobně popsáno, jaké dovednosti by měly děti ovládat. Může sloužit také jako návod, co ještě s dítětem vypilovat.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky