Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.02.2016 11:12:18

12. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily páteční obchodní seanci téměř procentním posílením. Pomáhal jim prudký nárůst cen ropy až o 12 %. Nakonec hlavní indexy přidaly do dvou procent, celotýdenní ztrátu ale neodvrátily. Index S&P 500 ale přerušil pětidenní sérii ztrát.

Dow posílil o rovná 2 % na 15 973,84 bodu, S&P 500 přidal 1,95 % na 1 864,78 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 1,66 na 4 337,51 bodu. Americké indexy se tak jako jedny z posledních brání pádu do medvědího trendu, tedy poklesu o 20 % z předchozích vrcholů. Ze sektorů se v pátek dařilo "otloukánkům" uplynulých dnů v čele s ropnými firmami a producenty základních materiálů (obě odvětví +3,5 %) a finančními tituly (+3,4 %). Posílily akcie ve všech deseti základních sektorech, relativně nejhůře na tom byly veřejné služby a technologie. Index volatility VIX v pátek klesl o bezmála 10 % na 25,4 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA po čtvrtečním "výletu" do blízkosti 1,5 % pokračoval v růstu, konkrétně o osm bazických bodů na 1,7395 %.

S&P 500 (12. února 2016)
S&P 500 (12. února 2016)

Podle známého investora Garyho Shillinga není vyloučené, že 10letý výnos bude dále klesat, a to až k 1 %. 30letý výnos by si to pak podle něj mohl namířit k hladině 2 %.

"Zdá se, že si investoři konečně všimli některých zajímavých příležitostí, které vyvstaly po výrazných propadech cen akcií," uvedl pro CNBC investiční manažer Adrian Day. "Opatrnost je stále namístě, ale podmínky jsou ideální minimálně pro krátkodobý odraz výše," doplnil ho další investiční profesionál Adam Sarhan.

V pátek Bank of America Merrill Lynch snížila svůj celoroční výhled pro index S&P 500 na 2 000 bodů z předchozích 2 200 bodů. Jako důvody uvedla horší ekonomickou prognózu a očekávané postupné zhoršování likviditních podmínek v USA. Krátkodobě vnímá banka spíše rizika dalších poklesů. Techničtí analytici přitom bedlivě sledují hladinu 1 812 bodů, od které se intradenně během čtvrtka index odrazil a kde je dvouleté minimu (úroveň byla dnem i během poklesu 20 ledna 2016).

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • V lednu v Americe maloobchodní tržby rostly stejným tempem jako v prosinci, a to o 0,2 %. Analytici očekávali růst o 0,1 %. Maloobchodní tržby očištěné o sektor automobilů a cen pohonných hmot stouply o 0,4 % po prosincových 0,1 %.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v únoru předběžně 90,7 bodu (odhad: 92,3 bodu, leden: 92 bodů)
  • Dovozní ceny v USA v lednu meziměsíčně klesly o 1,1 %, export byl levnější o 0,8 %. Tlak na dovozní ceny je negativní, ale je stále více soustředěn v oblastech zboží souvisejících s ropou. Po očištění o sektory související s ropou ceny klesly jen o 0,2 %. Meziročně dovoz zlevnil o 6,2 %, což je hodně, ale stále méně než v předchozích měsících (v prosinci -8,2 %). Po očištění o ropný sektor export zlevnil jen o 3,1 % meziročně, bez toho o 5,7 %.
  • Celkový počet vrtů, z nichž se těží ropa a zemní plyn v USA, v týdnu klesl o 30 na 541. Vyplývá to z údajů společnosti Baker Hughes.
  • Jamie Dimon zřejmě věří, že je JPMorgan silnou bankou, a to navzdory výprodejům na akciových trzích, které v posledních týdnech silně dopadly právě na finanční sektor. Dimon nakoupil podle zdroje serveru Dow Jones 500 tisíc akcií za zhruba 26 milionů USD.
  • Americká Sněmovna reprezentantů v pátek schválila rozšíření sankcí vůči Severní Koreji. Poslanecká komora Kongresu tak reagovala na jaderný test, který KLDR provedla v lednu, a na odpálení rakety dlouhého doletu z minulého týdne, informovala agentura Reuters. Nové sankce už ve středu schválil i Senát, chybí tak již jen podpis prezidenta Baracka Obamy.
  • Ruští miliardáři Michail Fridman a Ališer Usmanov dohromady investovali několik set milionů dolarů do amerického provozovatele aplikací pro alternativní taxislužbu Uber Technologies. Ta se loni stala nejhodnotnější začínající soukromou firmou na světě. Podle dat poskytovatele informací o soukromých společnostech PrivCo z loňského srpna činila tehdy hodnota firmy téměř 51 miliard USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 15. února

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 15. února 

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 15. února a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688