Netradiční ekologický materiál dá nový vzhled celému domu

Součástí rekonstrukce či opravy domu po zimě bývá také nová fasáda. Pokud nechcete klasickou omítku, můžete se poohlédnout po moderních způsobech. Jedním z nich jsou ekologické dřevoplastové obklady, které jsou bezúdržbové a vydrží jako nové až 50 let.

Dřevoplastové neboli WPC obklady jsou ideálním řešením pro někoho, kdo nechce mít s fasádou zbytečné starosti, ale zároveň chce, aby jeho dům vypadal zajímavě a netradičně. Potěší také milovníky přírodního dřeva, kteří ale nemají na jeho údržbu čas. Dřevoplast je materiál, který vizuálně i na dotek připomíná dřevo, ale díky polymerové složce má vlastnosti, které byste u dřeva hledali jen těžko.

www.woodplastic.cz

„Jedná se o moderní alternativu dřevěných obkladových profilů požívaných na provětrávané fasády, kdy je mezi obkladem a zdí průběžná odvětrávaná mezera, kterou je odváděna vlhkost,“ vysvětluje Petr Hromek, odborník na montáže z WPC – Woodplastic. Profil obkladu je navíc přizpůsoben pro montáž na svislé plochy a zabraňuje pronikání dešťové vody pod obklad.

„Odvětrávaná fasáda vytváří clonu, která chrání obloženou stěnu před přímým působením slunce, deště a větru. Tímto zlepšuje tepelnou pohodu obložené stěny a chrání zateplení stěny před extrémním tepelným namáháním a vlhkostí,“ uvádí Hromek s tím, že ale obklady nenahrazují tepelnou izolaci domu.

Bezúdržbové profily

Kvalitní dřevoplast tvoří z 60 procent dřevo a ze 40 procent polymer HDPE (hight-density polyethylen). Právě díky polymeru má užitečné vlastnosti – nenatírá se, neztrácí barvu a nehrozí, že byste si o něj zadřeli třísku. Nemusí se opatřit impregnací a to ani několik let po instalaci. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o hořlavý materiál, je třeba se při jeho použití řídit stavebně technickými předpisy.

WPC materiál je ekologicky šetrný a zdravotně zcela nezávadný. Oproti dřevu má podstatně nižší nasákavost, proto mu nemůže uškodit voda, déšť ani mráz. Profil je navíc navržen tak, aby se v mezerách nedržela špína. „Obklady omyje dostatečně obyčejný déšť. V případě potřeby se dají ručně umýt rýžákem nebo vysokotlakým čističem. V extrémních podmínkách ale vydrží 40 až 50 let,“ vysvětluje Hromek.

Snadná instalace

Protože jsou tyto profily nové generace tvarově a rozměrně přesné, je jejich montáž snadná. K uchycení se používají kotvící nerezové klipy, které nepoškodí původní zeď. Kromě obložení domu lze použít obklady také na obložení vířivek, zídek či zahradních objektů. A vybrat si můžete i z několika barev. Profily se vyrábí v tónech šedé, černé a několika odstínech hnědé. Barevně je možné sladit i terasu.

„Tento typ obkladu lze použít také jako dodatečné řešení stávající fasády, je však třeba počítat s nutností montáže na podkladový rošt a s velikostí odvětrávané mezery při návrhu skladby stěny a řešení detailů napojení na okna a dveře,“ uzavírá odborník.  

Společnost WPC – WOODPLASTIC a.s. je předním českým výrobcem unikátních produktů z materiálu WPC dle licence Strandex Corporation (USA). Vyrábí a prodává prvotřídní plná terasová prkna s ploty z materiálu WPC (WOOD-PLASTIC COMPOSITE), s obsahem 60 % dřeva a 40 % kvalitního, zdravotně zcela nezávadného polymeru HDPE) v mnoha designech, velikostech i barevných variantách. Produkty WoodPlastic® jsou výjimečné svojí odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou kvalitou provedení, dokonalým designem a téměř nulovou potřebou údržby (zcela bez natírání). Garantovaná záruka činí až 25 let. Více informací na: www.woodplastic.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada