TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.02.2016 15:11:34

ODS žádá hlavu ministra Stropnického. Příliš mluví, zní důvod

 

 
Nebývalou reakci si od ODS vysloužila vláda, potažmo především její ministr obrany Martin Stropnický. Ten by podle výzvy ODS měl okamžitě odstoupit. Především pro to, že veřejně potvrdil výměnný obchod pětice Čechů za libanonského teroristu Alího Fajáda. Ten v ČR čekal na vydání do USA, ale česká strana ho raději předala Libanonu.

Martin Stropnický to veřejně přiznal, čímž ovšem podle expertů na bezpečnost udělal zásadní chybu. Přiznání, že Česká republika jedná s teroristy a je ochotna k ústupkům, by tak teoreticky mohlo ohrozit každého Čecha v zahraničí.

Stejně tak se to týká druhé uniklé informace, kterou kdosi vynesl z jednání Bezpečnostní rady státu. Šlo o potvrzení faktu, že Česko vyplatilo zhruba 150 milionů korun za vězněné turistky Hanku a Tonču. Za únik informací z přísně tajných setkání Bezpečnostní rady státu si to v kritice od ODS odnesla celá vláda.   

"Vláda jednoznačně selhala. Není schopna koordinovat bezpečnostní služby, z Bezpečnostní rady státu unikají informace. Ministr obrany Martin Stropnický dokonce potvrdil, že pětice unesených Čechů byla vyměněna za dvojici lidí, kteří jsou podezřelí z podpory terorismu. Dále do médií unikla informace o výši výkupného, které bylo zaplaceno za unesené Češky. Tím, že ministr nedrží jazyk za zuby, ohrožuje další občany, například uneseného Čecha v Libyi. Ministr Stropnický by měl buď rezignovat, nebo být odvolán. Žádné jiné řešení neexistuje," vyzval šéf ODS Petr Fiala.

"Považuji za skandální, že do médií unikly konkrétní informace o podmínkách propuštění unesených Češek. Je samozřejmě správné, že se podařilo zachránit lidské životy, je ale neomluvitelné, pokud citlivé informace unikly přímo z Bezpečnostní rady státu. Ta se tak pasuje do role pavlačové drbny, což je těžko omluvitelné. S ohledem na závažnost celé situace budeme požadovat zařazení speciálního bodu na program jednání schůze. Dále budeme usilovat o zřízení speciální vyšetřovací komise, která se bude úniky informací zabývat,“ doplnil šéfa ODS stranický kolega Zbyněk Stanjura.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688