Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.02.2016 23:56:14

8. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v pondělí výrazně klesaly. V závěru obchodování nicméně část ztrát smazaly, a pokles tak nakonec nebyl až tak dramatický. Trhy srážely zejména obavy o globální ekonomický růst.

Index Dow během dne ztrácel až 2,43 %, S&P 500 2,71 % a Nasdaq Composite 3,41 %. Nakonec Dow spadl o 1,1 % na 16 027,05 bodu, S&P 500 odepsal 1,42 % na 1 853,44 bodu a Nasdaq Composite klesl o 1,82 % na 4 283,75 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 11,21 % na 26 bodů a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o více než devět bazických bodů na 1,741 %.

Všech deset hlavních sektorů skončilo v červených číslech, nejvíce klesly finanční sektor, odvětví zdravotní péče a sektor cyklického spotřebního zboží. Relativně nejlépe si vedlo odvětví necyklického spotřebního zboží. Finanční sektor od začátku roku ztrácí již 14,6 %, a je tak nejslabším sektorem indexu S&P 500.

Americké akcie (8. února 2016)
Americké akcie (8. února 2016)Zdroj: Google

Ve středu pozornosti se v pondělí ocitly akcie těžaře zemního plynu Chesapeake Energy (-33,33 %), které během dne ztrácely až padesát procent poté, co zpravodajské agentury přišly se zprávou, že se podnik údajně chystá požádat o ochranu před věřiteli. Společnost nicméně vydala oficiální prohlášení, v němž popřela, že by takový postup plánovala. Chesapeake, kterou tíží dluh přes 10 miliard dolarů, byla značně postižena dramatickým propadem cen ropy a zemního plynu v posledním zhruba roce a půl.

Akcie mikroblogovací sociální sítě Twitter (-5,22 %) odepsaly více než pět procent a skončily na novém zavíracím minimu 14,90 USD. Rekordní minimum během dne posunuly na 14,73 USD. Investoři se nadále obávají o schopnost firmy generovat zisk.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Americká automobilka Ford Motor plánuje postavit nový montážní závod v Mexiku, rozšířit svou stávající továrnu nedaleko hlavního města a výrazně zvýšit výrobní kapacitu v zemi. S odvoláním na informované zdroje to uvedl ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Automobilka se k věci odmítla vyjádřit.
  • Americké akciové indexy od začátku roku výrazně ztrácejí, primárně kvůli obavám investorů ze zpomalování růstu světové ekonomiky a možnosti příchodu globální recesePodle Jana Hatziuse, ekonoma z investiční banky Goldman Sachs, jsou ale tyto obavy zbytečné.
  • Světové ceny ropy zůstanou na nízkých úrovních až deset let. Jejich výraznějšímu zvýšení totiž brání zpomalování růstu čínské ekonomiky a těžba z břidlicových ložisek ve Spojených státechUvedla to podle agentury Bloomberg společnost Vitol Group, která je největším nezávislým obchodníkem s ropou na světě.
  • Akcie Chesapeake Energy, druhého největšího producenta zemního plynu ve Spojených státech, v pondělí ztrácely až 50 % po zprávách o údajně chystané restrukturalizaci. Obchodování s nimi bylo minimálně osmkrát zastaveno. Navzdory informacím z více zdrojů ale energetická společnost vydala oficiální zprávu, v níž popřela, že by restrukturalizaci plánovala.

Výsledková sezóna:

  • Americký výrobce hraček Hasbro vykázal nejprudší čtvrtletní nárůst tržeb za téměř pět let. Firma těží hlavně z poptávky po hračkách založených na filmových hitech Star Wars: Síla se probouzí a Jurský svět. Firma v pondělí oznámila, že jí čisté příjmy ve čtvrtém čtvrtletí stouply o téměř 13 % na 1,47 miliardy dolarů. Bez zahrnutí negativního vlivu silného kurzu dolaru se tržby zvýšily dokonce o 23 %.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Tato nenápadná hrozba může brzy zastínit i sud střelného prachu na Blízkém a Středním východěTato nenápadná hrozba může brzy zastínit i sud střelného prachu na Blízkém a Středním východě

Za nejvážnější geopolitická rizika současnosti jsou všeobecně považovány napětí na Blízkém a Středním východě, migrační krize či rostoucí ambice Číny. Podle Iana Bremmera a Cliffa Kupchana z konzultační společnosti Eurasia Group ale existuje i hrozba, o které se navzdory její velikosti prakticky nemluví.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688