Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  08.02.2016 17:12:40

Trhy tento týden zaměří pozornost na slyšení Yellenové

  • Rostou obavy Fedu z vývoje v Číně
  • Napjatě se očekává slyšení Yellenové ve středu a ve čtvrtek
  • Hrozivý propad čínských rezerv zahraničních měn

Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexuSaxo Bank

Páteční zpráva o zaměstnanosti nakonec přinesla ty správné údaje, které podpořily další zvyšování sazeb Fedu v letošním roce, pokud vše ostatní zůstane při starém (což samozřejmě nezůstane...), ale trh tomu příliš pozornosti nevěnoval, protože v pátek uzavřely americké akcie opět slabě. V příštích měsících můžeme předpokládat slabší růst zaměstnanosti, nižší nezaměstnanost a rychlejší růst mezd přesně jak se dá očekávat od inflace hnané mzdami.

Ale trh se nyní dívá opačným směrem, dominují mu obavy z Číny a finančního chaosu a je jasné, že obavy Fedu jsou na vzestupu. Guvernérka Yellenová bude tuto středu a čtvrtek podávat půlroční zprávu Kongresu. Fed čelí už nyní kritice za stahující se mračna nad světovou i americkou ekonomikou a výrazně nestabilnímu trhu jen pár týdnů po prvním zvýšení sazeb za více než devět let.

Přes víkend byla zveřejněna čínská data o rezervách cizích měn, které v lednu hrozivě poklesly o zhruba 100 mld. USD, i když šlo o pokles nižší než předpokládaných 120 mld. Přesto takový pokles rezerv znamená, že Čína je na cestě k víceméně plovoucímu kurzu nebo přinejmenším k devalvaci měny či k zavedení velmi přísných kapitálových kontrol v následujících 12 měsících. V Číně je nyní celý týden volno, slaví se čínský Nový Rok a dnešek nám řekne, zda páteční slabé uzavření bylo způsobeno obavami, že čínské měnové rezervy utrpí ještě daleko více.

Kromě slyšení Fedu se toho tento týden v našem globálním ekonomickém kalendáři moc neděje, snad s výjimkou čtvrtečního jednání Riksbank. Nejdůležitější americká ekonomická data dodá lednová zpráva o maloobchodním prodeji, která bude k dispozici v pátek (američtí spotřebitelé by na tom po kolapsu cen energií a vzhledem k zřejmě největšímu nárůstu mezd za poslední roky měli být celkem dobře ale jak moc nedávný chaos ovlivnil důvěru v trhy?).

Graf: Kurz EURUSD

Významného milníku jsme dosáhli kolem oblasti 1,1250, což představuje návrat k 61,8 % zpět po posledním velkém poklesu. Pokračování nad tuto oblast míří prozatím k původní zóně rezistence na 1,1500, ale možná i k 1,1810 (32,8% návrat z celkového odprodeje z 1,40 na méně než 1,05 na začátku roku 2015). Medvědí trh zatím nemá nic moc na práci, dokud se nevrátíme zpět pod 1,1000, jak jsme už uvedli v našich čtyřech tématech pro tento týden.

hardy

Zdroj: Saxo BankDíky Saxo Trader si můžete vytvářet své vlastní grafy. Klikněte sem a dozvíte se více

Vybrané měny zemí G-10 souhrn

USD: Nejhorší týden za poslední roky kapitulace, která bude zřejmě pokračovat i nadále po dalším potvrzení ze strany guvernérky Yellenové, že Fed se kloní spíše k holubičímu přístupu, nebo jde o velkou past na medvědy na cestě za dalším růstem USD? Opatrnost je na místě, i když z hlediska pozic jsou dlouhé dolarové pozice téměř neutralizované a dokonce se objevují krátké dolarové pozice.

EUR: Průlom nad 1,1000/50 představuje klíčový vývoj a tento týden zjistíme, zdali se tento průlom udrží. Podněty k vyšším úrovním představují slabé údaje o americké ekonomice i holubičí Fed a nízká chuť riskovat, která je spojená zejména s eurem. Očekávejte rychle rostoucí riziko verbální intervence představitelů ECB, pokud začne dolar opět směřovat výše.

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688