chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  08.02.2016 12:50:43

Povinné ručení zdraží i letos. Vyplatí se měnit pojišťovnu?

Pojišťovny loni zvedly ceny povinného ručení v průměru o několik procent. S podobným růstem cen počítají i letos. K získání lepší ceny lze využít konkurence na trhu. Povinné ručení poskytuje v Česku 12 pojišťoven.

Povinné ručení loni třetím rokem po sobě zdražilo. V průměru se jeho cena zvýšila o 30 korun na 2775 korun. Zdražení ovšem nebylo plošné, ale individuální, takže nebourající řidiči změnu prakticky nepocítili. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami.

K hlavním důvodům zdražení patří zejména růst odškodnění ze škod na zdraví a vyšší výdaje za dopravní nehody. Na zdražení pojistek mělo vliv také zrušení příspěvku nepojištěných motoristů do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

Výrazně více si připlatili mladí řidiči

U jednotlivých rizikových skupin jsou v cenách velké rozdíly. Výrazně více se zdražovalo u mladých řidičů a řidičů bez vyježděných bonusových měsíců. Nůžky mezi výší pojistného, které platí rizikový řidič a řidič jezdící bez nehod, se rozevírají ve prospěch těch, kteří jezdí bez nehod.

Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií.

Ceny porostou i do budoucna

Průměrná cena povinného ručení v posledních třech letech obrátila trend a mírně roste. Růst letos nebude nikterak dramatický, bude v řádu jednotek procent a u jednotlivých řidičů se bude lišit, především v závislosti na škodní historii.

Ani do budoucna nelze na trhu předpokládat pokles sazeb povinného ručení, spíše naopak. Průměrné pojistné kleslo od roku 2007 do roku 2013 díky konkurenčnímu boji pojišťoven zhruba o 30 procent. Z dlouhodobého pohledu se musí cena dostat na úroveň, která je běžná v ostatních zemích Evropské unie.

Online srovnání povinného ručení

Sazby pojistného se napříč pojišťovnami liší. Každá pojišťovna totiž počítá výši povinného ručení jinak a sazby segmentuje.

Z konkurence na trhu může každý řidič snadno profitovat. Právě výhodnější cenová nabídka patří mezi nejčastější důvody přechodu k jiné pojišťovně.

S online srovnáním získá řidič jasný přehled o cenách a doplňkových službách či připojištění u jednotlivých pojišťoven. Může se tak rychle a snadno rozhodnout pro tu nejlepší nabídku.

Jednou z možností je také nechat si s blížícím výročím pojistné smlouvy vystavit několik nabídek od různých pojišťoven. Pokud je některá z nich výhodnější, než za jakých podmínek má řidič momentálně vozidlo pojištěno, pracovat s ní.

Pokud se řidič rozhodne změnit povinné ručení, tak je třeba výpověď původní pojistné smlouvy doručit minimálně šest týdnů před výročím.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688