STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  08.02.2016 11:40:50

Bayer AG proti rakovině

Autor: Bc. Petr Matějek

Německá společnost Bayer AG, známá díky Aspirinu a léku na ředění krve Xarelto, se chce stát významným onkologickým hráčem. Pracuje na rozšíření sortimentu v oblasti léčiv proti rakovině a výrazně investuje do výzkumu. Jsou farmaceutické tituly jako Bayer AG vhodnou investicí nebo spíše spekulací?

Bayer AG by mohla mít na trhu pět léků proti rakovině do konce tohoto desetiletí. Přitom před deseti lety tato farmaceutická a potravinářská společnost neměla na trhu ani jeden lék proti rakovině. Společnost se chce stát významným onkologickým hráčem. Má ve vývoji 17 experimentálních terapií rakoviny, většinu v rané fázi klinického testování. Naproti tomu jednička v oblasti rakoviny, švýcarský Roche Holding AG, jich má 34. Nejpokročilejší léky od společnosti Bayer zahrnují léčbu rakoviny prostaty a non-Hodginkův lymfom.

Bayer utratil minulý rok za výzkum 1,9 miliard eur, zatímco Roche asi 7,7 miliard eur (8,4 mld. franků). Globální výdaje na léky proti rakovině mohou podle IMS Institute for Healthcare Informatics dosáhnout 100 miliard dolarů v roce 2018, oproti 65 miliardám dolarů v roce 2013. Pokud budou nové léky proti rakovině schválené, připojí se k Nexavaru, který získal schválení ve Spojených státech právě v prosinci před deseti lety. Nexavar se používá k léčbě ledvin, štítné žlázy a nádorů jater. V loňském roce měl tržby 773 milionů eur. Nejlépe prodávaný lék proti rakovině od Roche má roční tržby kolem 6,3 miliard eur (6,9 mld. franků).

David Weinreich, který v Bayer dohlíží na vývoj léků proti rakovině, mimo jiné pro Bloomberg zmínil, že se chtějí stát významným onkologickým hráčem na trhu a investice, které k tomu budou potřeba, se jim v následujících deseti až patnácti letech zaplatí.

Úspěšné společnosti z oblasti vývoje léků, dosahují vysokých zisků. Je to zapříčiněno mnoha faktory, mezi které lze mimo jiné zařadit vysokou rizikovost neúspěchu velmi drahého vývoje, jako i významnou monopolistickou sílu, pokud přijdou s něčím co je žádané.

Společnost AG a ostatní farmaceutické společnosti spadají do odvětví, které je neutrální vůči hospodářskému cyklu. Takové odvětví by teoreticky nemělo být vůbec ovlivněno tím, zda je ekonomika v recesi či expanzi. Při vytváření portfolia by investor měl brát v úvahu i tento vliv na hospodářský cyklus. Snažit se o vyrovnanost (snižující riziko) zahrnutím jak cyklických, tak anticyklických odvětví. Případně je diverzifikovat i cennými papíry z neutrálního odvětví, kam spadá farmaceutický průmysl, ale i spoustu jiných společností produkujících „nezbytné statky“. Pro spekulaci v krátkém období, je u takovýchto akciových titulů vhodným načasováním období zveřejnění nového produktu, který vyžene ceny akcií v důsledku očekávání nárůstu budoucích příjmů společnosti. Vysoká volatilita v daném období však s sebou nese i velká rizika.

Bayer AG

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688