Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  08.02.2016 08:20:21

ČEZ: Atraktivní dividendová akcie, kterou můžete uchopit těmito způsoby


Cena akcií společnosti ČEZ je na mnohaletém minimu. Některé velké brokerské společnosti v zahraničí titulu nevěří, mnozí investoři i analytici ale stále častěji hovoří o cenovém dnu a očekávaném obratu trendu. Jak nyní zařadit ČEZ do portfolia?

Michal Šnobr, analytik z J&T Banky, se začátkem roku na Investičním fóru vyjádřil v tom smyslu, že je cena akcií ČEZ neopodstatněně nízká a že doporučení velkých brokerů mnohdy naprosto ignorují výhledy samotné firmy. Společnost ČEZ má přitom na příští dva roky prakticky zajištěnou vyšší než současnou tržní prodejní cenu elektřiny a objem vyrobené energie poroste. To vše bez nutnosti velkých investic. O volnou hotovost by tak firma podle Šnobra neměla mít nouzi.


Dno není nikdy definitivní, dividenda bude

Ani dlouhodobé minimum nemusí znamenat, že cena neklesne ještě níže, případně že se okolo tohoto dna nebude pohybovat delší dobu. Pro dlouhodobé investory je ale současná cena akcií ČEZ jednoznačně zajímavá již z důvodu dividendy. Při očekávané dividendě okolo 40 na akcii ČEZ aktuálně nabízí výnos okolo 10 % (nesmíme zapomínat na zdanění). Že by se dividenda za loňský rok mohla opět pohybovat alespoň na stejné úrovni, naznačuje solidní cash flow firmy.

Tomáš Kálal z Conseq Investment Management vedle atraktivity dividendy zdůrazňuje i její spolehlivost, protože maoritu v ČEZ drží stát, který si každoroční porci miliard nepochybně bude chtít nechat vyplácet, pokud tomu hospodaření firmy bude odpovídat.

Turbo long i short

Klasická investice do akcií ČEZ ale není jedinou možností, jak na české energetické jedničce vydělat. Aktuálně je na trhu k dispozici několik zajímavých investičních produktů, a to především pro ty, kteří chtějí vysoký zisk za relativně krátký čas.

V nabídce Raiffeisen Centrobank jsou dostupné čtyři turbo certifikáty (z toho dva short) a čtyři faktorové certifikáty (dva vedené v koruně, dva v euru). Česká spořitelna pak nabízí dva short turbo certifikáty od Erste. Na své si tedy přijdou také spekulanti očekávající další pokles ceny akcií i ti, kteří investují v evropské měně (v delším horizontu by vzhledem k intervencím ČNB mohlo hrozit kurzové riziko, ale tyto produkty jsou vhodné spíše pro krátkodobé spekulanty).

Tyto certifikáty jsou velmi dobrým nástrojem zejména v silném trendu, kdy výrazně znásobují výnosy investorů. Vzhledem k páce je ale potřeba počítat s tím, že v opačném případě se znásobují také ztráty. Zároveň nejsou velmi vhodné v době, kdy se podkladové aktivum (zde akcie ČEZ) nachází v nejasném trendu. Mezi další rizika patří riziko emitenta (jde v podstatě o dluhopis doplněný o bonus ve formě páky apod.), nebo některé faktory ovlivňující cenu (úroky, náklady na financování apod.).

Turbo nebo také knock-out certifikáty jsou oblíbeným nástrojem investorů, kteří chtějí při poměrně malé investované částce dosahovat nadprůměrných výnosů. Ty má zajistit finanční páka, která znásobuje zisky v případě pohybu ceny podkladového aktiva správným směrem (v opačném případě samozřejmě zvyšuje ztráty). U turbo certifikátů si musí investor dávat pozor také na knock-out bariéru, při jejímž dosažení přijde prakticky o celou investovanou částku.

Při investici do takového certifikátu si investor musí uvědomovat knock-out bariéru, respektive vzdálenost tržní ceny podkladového aktiva od knock-out ceny. Pokud jsou si blízko, je riziko samozřejmě vyšší, což může ovlivnit i cenu certifikátu. A platí to i naopak. Důležitá je dále takzvaná strike cena (realizační, bazická), důležitá při výpočtu páky instrumentu. Cena certifikátu je totiž dána rozdílem aktuální a strike ceny (případně ještě vynásobena poměrem odběru). Čím blíže je strike cena k aktuálnímu kurzu podkladového aktiva, tím menší je rozdíl mezi strike cenou a aktuální hodnotou podkladového aktiva, a proto je i cena certifikátu poměrně nízká. Každá nepatrná změna ceny podkladového aktiva pak vyvolá velkou procentuální změnu ceny certifikátu, takže páka je vyšší. To ale znamená, že cena podkladového aktiva je také blízko knock-out ceně, čímž je i riziko stále vyšší. Od toho také vznikl název turbo certifikátů.

K dispozici je aktuálně řada produktů. Raiffeisen Centrobank nabízí dva long turbo certifikáty. Ten s ISIN AT0000A12AA0 má bariéru na ceně akcie ČEZ 345,12 a strike cenu 245,12 . K bariéře má tedy pouze 37,68 (9,84 %) a páka je momentálně na úrovni 2,77. Druhý certifikát má ISIN AT0000A12A98, bariéru na 292,68 a strike na 192,68 . Vzdálenost od bariéry je 90,12 (23,54 %) a páka je na úrovni 2,01. Oba produkty jsou na trhu od 23. září 2013. Zejména v prvním případě jde o vysoce rizikový produkt, který ale v případě obratu trendu může nabídnout zajímavý zisk (jen v pátek to bylo +5,26 %).

ČEZ 360°: Energetický gigant bude do pěti let rozdělen na dvě části, myslí si experti 

ČS: Únorová strategie pro české akcie 

Únorová strategie pro české akcie

Jaký výhled mají analytici z České spořitelny na domácí akciový trh pro únorové obchodování?

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688