Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.02.2016 06:15:42

Pět nekravaťáckých profesí, kde vyděláte přes 2,5 milionu korun ročně


Nemusíte zrovna nosit oblek a kravatu, abyste vydělávali šestimístné sumy. I když to znamená být samozaměstnaný, občas musí pomoci odbory, nebo musíte být ochotni něco riskovat.

Podle profesora Carla Van Horna, ředitele Centra pro rozvoj pracovní síly „existuje několik profesí, které mají takový potenciál. Mnoho z nich se vyskytuje v obchodě,“ vysvětluje Van Horn pro portál Marketwatch.com. Výjimkou však nejsou ani dělnické profese, jako například 24letý svářeč z Texasu, jehož roční příjem dosahuje 140 tisíc dolarů. A zde je přehled pěti dalších takových povolání.

Policisté

Roční výdělky u newyorské policie mohou dosáhnout až 131 tisíc dolarů v závislosti na hodnosti a odsloužených letech. Plat řadového policisty se pohybuje mezi 50 a 116 tisíci dolary, zatímco u seržanta (ekvivalent našeho strážmistra) je to už 105 až 131 tisíc dolarů. Přesčasy nejsou zahrnuty. „Příjmové hladiny u policistů se mohou napříč regiony lišit,“ říká Van Horn. „Jiné je to na venkově a jiné ve velkých městech,“ dodává. V roce 2013 si některý newyorští policisté vydělali i více než 50 tisíc dolarů na přesčasech. Přitom právě v New Yorku patří povolání policisty k těm nejnebezpečnějším.

Barmani

Pro barmany není šestimístný příjem zas tak obvyklý. Podle Úřadu pracovní statistiky se mzdový medián u této profese nachází na úrovni 18 900 dolarů za rok. Ve velkých městech jako New York nebo Los Angeles si však mohou za noc vydělat i několik stovek na spropitném. Většina barmanů si tak nakonec domů odnese výdělek v rozmezí 45 až 73 tisíc dolarů. Občas se stává, že když se barmanovi zadaří, může jeho roční příjem přesáhnout i 100tisícovou hranici. Nejlepší z nich si však musí pamatovat mnoho detailů o svých stálých klientech, aby s nimi uměli konverzovat a tím zvýšili šanci na zajímavé spropitné.

Stavební manažeři a zhotovitelé staveb

Průměrná roční mzda zhotovitele staveb se pohybuje nad 65 tisíci dolary, přičemž interval výdělků je poměrně široký, a to od 32 do 110 tisíc dolarů v závislosti na rozsahu stavebních prací. „Je to velmi rozdílné a výdělky se liší podle velikosti firem,“ říká Van Horn.

Roční mzdy stavebních manažerů se pak pohybují od 82 do 144 tisíc dolarů. Zde velmi záleží na zkušenostech, případně certifikátech, potvrzujících vzdělání v daném oboru. Dodržujete-li sjednané lhůty dodání stavebních prací, pak se to do příjmů také promítne. Samozřejmě i naopak, každé zpoždění znamená sankci v podobě nižší gáže.

Farmáři a rančeři

„Farmáři na Středozápadě, ale i na východním a západním pobřeží si mohou domů odnést šestimístné částky,“ říká Scott Dobroski, analytik kariérních trendů portálu Glassdoor. Farmáři pracují v sektoru, kde jejich výrobky nikdy nevyjdou z módy. „Nakonec každý v Americe pije pomerančový džus,“ dodává s tím, že cena takového džusu ovšem může být pěkně volatilní.

Ačkoli se mzdový medián v tomto odvětví pohybuje kolem 70 tisíc dolarů, není výjimkou, že se najdou farmáři, kteří za rok vydělají bezmála 120 tisíc dolarů. Největší farmářské příjmy se vyskytují v Kalifornii (93 tisíc), zatímco na Floridě je to v průměru jen necelých 76 tisíc dolarů.

Obsluha ropných vrtů

Zatímco většina geologů, inženýrů a vrtařů má bakalářské tituly, existuje v odvětví těžby ropy pracovní pozice, kde takové vzdělání není potřebné. Jde například o předáky ropných vrtných věží nebo obsluhu vrtacích souprav. Přesto i v tomto oboru si bez jakéhokoli vysokoškolského titulu můžete přijít na částku se šesti místy.

Je to však vykoupeno řadou let zkušeností. Práce na vrtných věžích či plošinách může znamenat samotu, fyzickou náročnost a jistou dávku nebezpečí. Severní Dakota vykázala největší míru úmrtnosti v tomto oboru, a sice 17,7 pracovníka na 100 tisíc lidí v oboru. Ačkoli mzdy těžařů v posledních letech rostly, zlevňující ropa tomu zřejmě učiní přítrž.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688