Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.02.2016 06:00:42

Největší větrná farma na otevřeném moři dostala zelenou


Dánská společnost Dong Energy začne u britského pobřeží stavět největší větrnou farmu na otevřeném moři na světě. Vyrábět elektřinu začne v roce 2020.

Dánská energetická společnost Dong Energy se zapojí do projektu na výstavbu největší větrné farmy světa, která bude stát na otevřeném moři. Větrná elektrárna, kterou Dong Energy vybuduje nedaleko britského města Hornsea v hrabství Yorkshire, bude mít instalovaný výkon 1,2 gigawattů. Náklady na výstavbu analytici agentury Bloomberg odhadují ve výši 5,7 miliardy dolarů a farma by měla být dokončena a spuštěna v roce 2020.

Projekt Hornsea One je jediný velký obnovitelný zdroj, kterému vláda Davida Camerona nebude krátit dotace. V loňském listopadu britská ministryně pro energetiku a klimatickou změnu Amber Ruddová potvrdila záměr vlády podporovat instalace větrných turbín na otevřeném moři. „Je to oblast, v níž je Británie ochotna pomoci,“ řekla.

Cameronův kabinet zajistil farmě Hornsea příjmy, když na ni v roce 2014 s provozovatelem uzavřela 15letý contract for difference s garantovanou cenou 147,42 liber za megawatthodinu. Dánský výrobce elektřiny získal také další vládní kontrakty na dokončení druhé a třetí fáze celého projektu Hornsea. Ty by měly vést k nárůstu instalované kapacity o další 3 gigawatty. Všechny projekty u Hornsea budou tvořit rozhodující část cílové instalované kapacity, kterou společnost Dong vytyčila na 6,5 gigawattů do konce této dekády.

„Dosažení našeho strategického cíle je důležité proto, abychom dokázali snížit náklady na tyto nové technologické celky,“ řekl Bloombergu Henrik Poulsen, generální ředitel Dong Energy.

Stavební práce na souši začnou prakticky hned, zatímco ty na moři až v roce 2018. První elektřina by se měla začít vyrábět již o rok později, ale celý projekt bude podle tiskového mluvčího dánské společnosti kompletní do roku 2020.

Ředitel britské pobočky Dong Energy minulý měsíc ujistil, že ani případné vystoupení Velké BritánieEvropské unie, ani další propad cen ropy nebude mít na plán investovat 6 miliard liber do větrných faremBritánii žádný vliv.

Británie jako větrná velmoc

Projekt Hornsea není zdaleka jediným, který má v nejbližší budoucnosti navýšit výrobní kapacitu elektřinyvětrných farem na otevřeném moři. Již na začátku loňského listopadu jsme vás informovali o zahájení výstavby větrné farmy Galloper. Na ní se podílí konsorcium investorů ve složení RWE, Green Investment Bank, Siemens a Macquarie Capital.

Farma má začít generovat elektřinuroce 2018, tedy v termínu, kdy začnou práce na projektu Hornsea na otevřeném moři. Proinvestovat se má 1,5 miliardy liber a instalovaný výkon má dosáhnout 336 megawattů, což je v porovnání s Hornsea skutečně zlomek.

Až oba uvedené projekty začnou dodávat energii do sítě, stane se Velká Británie jednou z větrných velmocí. Podíl spotřeby elektřinyvětrných zdrojů se tak zvýší nad 20 %.

Spojené státy nezůstávají pozadu

Spojené státy americké však Velké Británii zdatně sekundují. Podle dat, která včera přinesla agentura Bloomberg, se obnovitelné zdroje v loňském roce podílely z více než dvou třetin na nových amerických instalacích. Celkově se instalovalo 16 gigawattů čistých energetických zdrojů, z nichž více než polovina připadla na větrné elektrárny.

Jen pro srovnání, nově instalované kapacity u plynových elektráren dosáhly jen 25% úrovně těch obnovitelných. Celkově se do obnovitelných zdrojů v roce 2015USA investovalo 56 miliard dolarů, což odpovídá trendu posledních šesti let. Největší roční objem investic do zelené energie byl ve Spojených státech zaznamenán v roce 2011, a to více než 60 miliard dolarů, přičemž ještě v roce 2005 tyto investice nedosáhly ani 20 miliard.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688