Víme, co bezpečně odradí zloděje

Je úplně jedno, jestli bydlíte v paneláku uprostřed rušného sídliště nebo v rodinném domku na kraji obce. Obě prostředí mají z hlediska zlodějů svá jednoznačná pro a proti. Liší se už jen třeba doba, kdy se lupič objevuje nejčastěji – zatímco u rodinného domu na čase nezáleží, do bytu se 80 procent zlodějů vypraví nejlépe uprostřed bílého dne!

Jak ochránit svůj majetek před nenechavými prsty místních zlodějů řeší každý, kdo vlastní nějakou nemovitost. Ze statistik Policie ČR vyplývá, že přestože je průměrný měsíční počet krádeží proti loňsku nižší, jsou to pořád vysoká čísla. Do rodinných domů se měsíčně vypraví 310 zlodějů, do bytů pak 262. Jak nejlépe nezvané hosty od návštěvy odradit, případně jim snížit možnost úspěchu a v posledním kroku zajistit jejich zadržení? Může napovědět průzkum, který si pro své vlastní potřeby udělala společnost Jablotron, výrobce elektronického zabezpečení. Zeptala se v něm zločinců ve výkonu trestu, odsouzených za vykradení objektů, na jejich zkušenosti. Vznikl tak soubor zajímavých poznatků takříkajíc přímo od zdroje, ze kterého jasně vyplívá, že je dobré svůj majetek pořádně zabezpečit a v případě, že k vloupání dojde, zvolit takový systém, který pomůže pachatele dopadnout přímo na místě. Dodatečné dopadení pachatele není už tolik efektivní.

Jak zabezpečit byt?

Pokud bydlíte v bytovém domě, záleží hodně na tom, v jakém jste patře a zdali máte balkon, lodžii nebo terasu. To je totiž cesta, kterou zloději volí nejčastěji. A to především do čtvrtého patra nad zemí! U nižších podlaží je zabezpečení hodně podobné tomu v rodinném domě, ve vyšších patrech se potom koncentrujeme hlavně na dobré vchodové dveře.

Při pořizování vstupních dveří se určitě nevyplatí šetřit a je samozřejmě dobré sázet na renomované výrobce i montážní firmy. Vstupní dveře mohou z hlediska bezpečnosti spadat do šesti různých tříd, poslední dvě jsou ale pro speciální provozy, jako jsou např. banky. Běžně se tak setkáváme s jedničkou až čtyřkou, podle toho, jak jsou odolné proti násilnému vniknutí, statickému i dynamickému zatížení. Čtvrtá skupina například počítá s profesionálním zlodějem, který je patřičně vybavený potřebným nářadím i znalostmi.

Jak ochránit rodinný dům?

U rodinného domu jsou vchodové dveře také důležitou položkou. Avšak podle již zmíněného průzkumu společnosti Jablotron považuje až 70 % zlodějů vstupní dveře za snadnou překážku! Tento údaj nesvědčí o šikovnosti zlodějů, ale o nedostatečném zabezpečení, protože až 80 % z nich přiznává, že speciální bezpečnostní dveře překoná jen s obtížemi. Větší procento již hovoří s respektem jen o elektronickém zabezpečení, které jim silně komplikuje jakoukoliv jinou cestu do objektu. Na sousedy se spoléhat nedá, jejich přítomností se zabývá jen méně než 20% pachatelů, protože pro ně nepředstavují žádné nebezpečí.

Většina zlodějů volí jako nejsnadnější cestu okno do zahrady nebo ještě lépe balkonové dveře, které se nacházejí v zadní části domu a jsou tak skryté před zraky možných svědků. Samozřejmě se i tady vyplatí investovat do trvanlivějších kousků s bezpečnostním sklem a vyztuženým rámem, přesto jsou tyto celoprosklené cesty pro zloděje poměrně snadnou překážkou. Protože není příjemné ani estetické opatřit je mřížemi, existuje jediná možnost – sáhnout po elektronickém alarmu, který jako neviditelný pomocník slabá místa pohlídá. Stejně jako u francouzských oken a balkonových dveří poslouží elektronické zabezpečení všude tam, kde to mechanické selhává – lupiči často chodí přes sklep, garáž nebo dokonce střešními okny! Alarm dokáže jednoduše pohlídat všechny slabé body obvodového pláště a pomocí venkovních detektorů může navíc upozornit na narušitele ještě před tím, než se dostane do těsné blízkosti domu.

Nezbytnou součástí by mělo být i připojení na pult centralizované ochrany (PCO), který dokáže v krátké době po narušení vyslat k objektu zásahovou jednotku, což zásadně eliminuje nepříjemné následky vloupání a přispívá k okamžitému zadržení pachatele. V případě, že je narušení domu navíc verifikováno pomocí kamerového systému, operátor PCO okamžitě informuje Policii ČR, která vyjíždí s přesným popisem pachatele. Podle průzkumu Jablotronu právě to, že je dům napojen na PCO, odradí od samotné loupeže nadpoloviční většinu zlodějů, protože to pro ně představuje vysoké riziko dopadení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky